Beruházások a megye északi részén

20

Rendhagyó helyszínen, Hargita és Szucsáva megye határán tartotta rendes havi ülését Hargita Megye Tanácsa péntek délután. A szabadtéri tanácsülésen a szomszédos Szucsáva megye tanácsosai és az önkormányzat műszaki igazgatósága mellett Ion Proca, Hargita megye prefektusa is részt vett. A napirendi pontok megvitatásán túl a kihelyezett tanácsülés fő témája a két térséget egymáshoz közelebb hozó megyei útépítési program volt.

Trif Ilie, a házigazda Bélbor község polgármestere elmondta: a két megyét összekötő, 174C jelzésű megyei út aszfaltozása minden tekintetben új lehetőségeket nyit a község életében.

A több mint hat kilométernyi útszakasz, amely Bélbor községtől a megyehatárig húzódik, a Regionális Operatív Program (ROP) keretében, európai uniós finanszírozásból épül. A munkálatok 2019-ben kezdődtek el, idén júliusban tervezik befejezni a közel hétmillió lej összköltségvetésű projektet.

Kormányhatározatra várva

– Sokéves munka van amögött, hogy elindulhatnak a munkálatok. Most sem ígértem meg, és ezelőtt sem ennek az útnak az aszfaltozását, ha valaki ezt megtette, azt számon kell kérni. Emellett azonban Hargita Megye Tanácsa elvégezte a házi feladatát: az engedélyeket beszereztük, kivitelezhető tervünk van, építkezési engedély és érvényes kivitelezési szerződésünk. Ehhez azonban forrásra van szükség a kormány részéről is, az eddig leadott pályázataink mindegyikét visszautasították erre a beruházásra. Bukarestnek felelősséget kellene vállalni a térséget érintő fejlesztések ügyében. Az aszfaltozott útra eddig sem, és ezután sem teszek ígéretet, ellenben mindent megtettünk, hogy ez mihamarabb megvalósuljon – mondta Borboly Csaba megyeitanács-elnök, hozzátéve, hogy az útépítéssel a két megye együttműködését, a turizmus, a vendéglátás lehetőségeit szeretnék bővíteni.

Az elképzelések szerint az útépítési projekt összekapcsolódik majd a szomszédos megye hasonló beruházási terveivel, amelynek részeként 3,6 km aszfaltút jönne létre a megyehatártól kezdődően Dornavátra felé. A Szucsáva megyei tanács egy kormányhatározatra vár, melynek révén a beruházáshoz szükséges terület az erdészet adminisztrálásából az ő tulajdonukba kerülhet.

Újdonságok a hulladékgazdálkodásban

A tanácsülésen elfogadták a megyei 2019–2030-as időszakra szóló hulladékgazdálkodási stratégiáját, valamint az apparátus működési szabályzatát.

– Elképzelésünk szerint a hulladékgazdálkodási stratégia hoz­zájárul ahhoz, hogy megőrizhessük a természeti környezetünket, a biodiverzitást, és csökkenteni tudjuk a káros hatásokat. Szeretnénk elérni, hogy minél nagyobb mértékben tudjuk újrahasznosítani a háztartási hulladékot. A stratégia újdonsága, hogy a lejárt szavatosságú gyógyszereknek a tekintetében is szeretnénk intézkedéseket hozni – mondta el a döntés kapcsán Borboly Csaba.

A tanácsülést követően a megyei tanács tagjai a Borszéken épülő kezelőközponthoz, majd Tölgyesre látogattak, ahol szintén egy útépítési munkálat kezdődik el a közeljövőben. A Tölgyest Gyergyóditróval összekötő 127-es jelzésű megyei utat szeretnék járhatóvá tenni: a 21 kilométeres útszakasz megépítésére már aláírták a kivitelezési szerződést.

Boncina-Székely Szidónia

 

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.