Beruházások a közösségért és a jobb infrastruktúráért: Jelentős fejlesztések Gyergyóalfaluban

25

Több meghatározó épületet felújítanak, emellett a csatornahálózat korszerűsítése is fontos helyet foglal el a beruházások sorában. Folyamatosan újul a község úthálózata: figyelmet fordítanak a mezei és erdei utak rendbetételére, valamint a falu utcáinak aszfaltozására – mondta évértékelőjében Gáll Szabolcs gyergyóalfalvi polgármester.

Gáll Szabolcs több beruházást is tervez erre az évre                                       Fotó: Boncina-Székely Szidónia

A község legnagyobb értékű beruházása az a másfél millió euró értékű uniós projekt volt, amely által erdei utakat aszfaltoztak, illetve építettek ki a község adminisztratív területén. A Baktai részen és az Ölves-tető felé vezető utak aszfaltozása, a vízelvezető árkok kitakarítása és szélesítése a mezőgazdasági és erdészeti forgalom könnyítésére szolgál. A pályázat végső elszámolása folyamatban van – ismertette a község vezetője.
A községi utak hálózatát ugyan­csak egy uniós projektnek köszönhetően modernizálták. Ez a második községi utakra vonatkozó támogatás, így elmondhatjuk, hogy Gyergyóalfaluban az utcák nagy része le van aszfaltozva. Az elmaradt szakaszokat remélhetőleg két éven belül önerőből fel tudjuk újítani, miután kiépülhetett azokon a részeken a víz- és szennyvízhálózat – mondta Gáll Szabolcs.
Az egymillió eurós pályázati tőkéhez az önkormányzat további 600 ezer lejt biztosított önerőből, hogy a kiegészítő munkálatokat is meg tudják valósítani.
A község 2017-ben írt alá szerződést a szennyvízhálózat gerincvezetékének kiépítésére: ugyancsak a projekt részeként valósulhatott meg Borzonton két utcában a víz- és szennyvízhálózat kibővítése. A pályázati összegből sikerült egy mosatóautót is vásárolni, valamint lehetőség adódott a szennyvíztisztító állomás felújítására. A község középületei is megújulnak az elkövetkezőkben: jelenleg két, az Országos Településfejlesztési Program (PNDL) keretében felújítandó épület van a községben. A régi emeletes iskolaként ismert, faluképet meghatározó épületet önkormányzati székhellyé alakítják. A felújítás összköltsége 2 millió 750 ezer lej, az önrész a költségek közel felét jelenti. Várhatóan tavasszal sikerül beköltözni, hiszen nagyon szűkös a jelenlegi székhely, ahol dolgozunk – ismertette a terveket Gáll Szabolcs.
Ugyancsak az Országos Településfejlesztési Program révén megújul a borzonti iskola: a két összevont osztállyal működő tanintézmény felújítása, teljes berendezése várhatóan a következő tanév elejére megvalósul. Idénre tervezik a felújított borzonti kultúrház felszereltségének beszerzését is.
Európai uniós forrásból tatarozzák az alfalvi kultúrházat: 2018 tavaszán kezdődött el a felújítás, melynek végeredménye egy átalakult, modern rendezvényterem és egy színházterem lesz az épület eddig kihasználatlan és kibővített részében. Idén ezt is szeretnék befejezni, átadni a kultúrházat a nagyérdeműnek – közölte a polgármester.
Az elkezdett tevékenységek mellett számos új terv is körvonalazódott idénre: a mezei utak felújítása kapcsán szerződést kötnének a kivitelezésre nyár elején, az iskola előtti részen parkoló építését tervezik, valamint egy gyorsbeavatkozásokhoz szükséges tűzoltóautó vásárlása is tervben van.
A község egyik legrégibb épülete, a Mikó-kúria közösségi házzá alakul a LEADER-program keretében nyert pályázatnak köszönhetően. Az impozáns épület a hozzá tartozó térrel lehetőséget nyújt arra is, hogy az önkormányzat saját költségvetéséből egy nagyobb méretű játszóteret építsen ott, várhatóan idén tavasszal.
A nagyközség saját költségvetéséből több beruházást is tervez erre az évre: szeretnék kicserélni a központi rész közvilágítását, kockakővel kirakni a templom körüli tér járdáit, valamint bővíteni a szennyvízhálózatot – mondta el terveit a község vezetője.

Boncina-Székely Szidónia

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek