Bértámogatás fiatalok foglalkoztatására

Megjelent az alkalmazási útmutató

271

Egy éven keresztül személyenként havi 500 és 1000 lej közötti bérkiegészítő támogatást igényelhetnek azok a gazdálkodók, szövetkezetek, mezőgazdasági, élelmiszergyártó vállalkozások, amelyek legkevesebb két 40 éves kor alatti fiatalt munkaszerződéssel alkalmaznak – hívja fel a lehetőségre a figyelmet Hargita Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság.

Tehenészetben dolgozó fiatalok. Képzettség függvényében 500–1000 lej bértámogatást igényelhetnek a munkaadó gazdák Fotó: Domján Levente

Bérkiegészítő támogatást igé­nyelhetnek azok a mező­gaz­daságban, élelmiszer­ipar­ban működő cégek, gazdaságok, akik munkaszerződéses vi­szonnyal 40. életévüket be nem töltött fiatalokat alkalmaznak. A fiatalok mezőgazdasági, halászati és élelmiszeripari ágazatokban való alkalmazását ösztönző programról a tavaly megjelent 336-os törvény rendelkezik, az alkalmazási útmutatót tartalmazó 325. számú kormányhatározat viszont csak idén jelent meg – tájékoztat köz­leményében a Hargita Megyei Me­ző­gazdasági Igazgatóság.
A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium irányítása alatt futó programra idén 30 millió lejt szán a kormány, ám mivel az érdekelt munkáltatók 2020 december végéig jelentkezhetnek, a mezőgazdasági foglalkoztatás-ösztönző program jövőre is folytatódik. A támogatás 12 hónapra igényelhető azon gazdálkodók esetében, akik két fiatalt alkalmaznak 40 éves korig munkaszerződéssel. Az anyagi támogatást a megyei mezőgazdasági igazgatóság havi rendszerességgel hagyja jóvá.
A bérkiegészítő támogatás az alkalmazott fiatalok képzettségének függvényében változik: azon alkalmazottak esetében, akik felsőfokú mezőgazdasági, vízügyi vagy élelmiszeripari végzettséggel rendelkeznek, a munkaadó gazdák, agrárcégek személyenként 1000 lejes támogatással, a középfokú szakirányú vagy rövid szakmai képzettséggel rendelkező munkavállalók után 750 lejes, a szakirányú végzettséggel nem rendelkező alkalmazottak esetében pedig személyenként 500 lejes támogatással számolhatnak. A program keretében kínált támogatás csak azoknak a munkáltatóknak jár, akik legkevesebb két fiatalt alkalmaznak, az újonnan létrejött munkahelyeket pedig legalább egy évig kötelesek fenntartani.
A bérkiegészítő támogatást a magánszemélyek, családi és egyéni vállalkozások, mezőgazdasági szövetkezetek, kereskedelmi vállalatok, illetve egyéb olyan társulási formák is igénybe vehetik, akik a mezőgazdaságban, halászatban és élelmiszeriparban tevékenykednek.
A programban való részvételhez a munkáltatók – gazdák, agrárvállalkozások – részéről a törvényes képviselők személyigazolványa, a cégbejegyzési tanúsítvány, a helyi önkormányzat által kibocsátott adóügyi bizonylat, az adóhivatal által kibocsátott pénzügyi bizonylat, egy aktív folyószámláról tanúskodó banki vagy kincstári igazolás, valamint a Revisal-kivonat szükséges az alkalmazottak nyilvántartó regiszteréből. A haszonélvező fiatal alkalmazottaktól a programban való részvételhez a személyi igazolványt, valamint a szakmai végzettséget igazoló dokumentumot kérik – derül ki a Hargita Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság tájékoztatójából.

HN-információ

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek