Bérletvásár a Filharmóniánál

55

A héten megkezdték a bérletek árusítását a Művelődési Ház pénztáránál. A diákbérlet ára nem változott, továbbra is 30 lejért váltható, a többi bérlettípusnál 10-10 lejes drágulás tapasztalható: 60 lejre emelkedett a nyugdíjas-, vidéki és szakmai bérlet ára, a felnőttbérlet 80 lejbe kerül. A bérletek az évad minden rendezvényére érvényesek.
Szeptember 25-én szimfonikus koncerttel rajtol az évad, ahol Mozart- és Haydn-művek csendülnek fel, vezényel Vass András, a Pannon Filharmonikusok karmestere. Bodurian Aram, a Filharmónia művészeti vezetője elmondta, nem marad el az Őszi Zenei Kavalkád, és a ClassJazz Fest sem, sőt már most lehet tudni, hogy Sárik Péter magyarországi dzsesszzongorista és Luiza Zan, hazai dzsesszénekesnő is a fellépők között lesz, akárcsak a Jazzybirds zenekar. Összesen 40-45 hangverseny szerepel a programban, ezek egy része szimfonikus koncert, és színvonalas stúdióelőadásokra, szólóestekre is számíthat a zenekedvelő közönség.
– Mára egy igazi közösség alakult ki, köszönhetően a Facebookon létrehozott Filharmónia-csoportnak is, egyre többen eljárnak a kamaraestekre, stúdióelőadásokra is – jegyezte meg a művészeti vezető. – Ezekre az alkalmakra korábban kevesebben jöttek, mostanában viszont általában 100 körül van a hallgatók száma – tette hozzá.
A szimfonikus koncertek törzsközönsége ennél jóval nagyobb, 350-400 főre tehető. Sokan utaznak be vidékről is a hangversenyekre, egy-egy nagyobb név pedig Marosvásárhelyről, Sepsiszentgyörgyről, Barótról is Udvarhelyre csábítja a klasszikus zene kedvelőit – tudtuk meg Bodurian Aramtól.
A koncertek zöme az egykori Stúdió moziban kialakított Filharmónia-teremben lesz, és akárcsak az előző évadokban, a Városháza Szent István-terme is otthon ad majd jó néhány hangversenynek.
Idén is különös figyelmet fordítottak a program összeállításánál arra, hogy meghívjanak olyan, Udvarhelyszékről elszármazott zenészeket, akik külföldön, más városokban szereztek ismertséget maguknak. Az ismert karmesterek közül ebben az évadban jön Jankó Zsolt, Werner Gábor, Gábor Ferenc, a szólisták közül Zerkula György és Stuller Gyula hegedűművészek.
A jövő hónapban induló évad főtámogatója Székelyudvarhely önkormányzata, ugyanakkor Hargita Megye Tanácsa is segíti a Székelyföldi Filharmónia működését.

filharmonia_1
Nyári kamarakoncert a Szent István-teremben. Őszire is sok jót ígérnek Fotó: Székelyföldi Filharmónia
Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.