Benépesülő intézmények

16

Egy hét múlva nyitanak a székelyudvarhelyi napközik, kéthetenként váltva egymást nyújtják majd szolgáltatásaikat. Elsőként az Eszterlánc Napközi Otthon fogadja a gyermekeket. Összesen mintegy félszáz család igényli a nyári foglalkoztatást, tíz kisgyerekért a bölcsődét is kinyitják.

Kéthetes turnusokban nyitanak ki a székelyudvarhelyi napközik. A tanfelügyelőség összesítése szerint 52 család jelezte, hogy a nyári hónapokban igényli a gyermeke intézményes felügyeletét biztosító lehetőséget. Július 6-tól kezdődően kéthetente más-más intézmény fogadja a gyermekeket. A sort az Eszterlánc napközi kezdi, július 20–31. között a bethlenfalvi Kipi-Kopi, augusztus 3–14. között a Malom utcai Zsibongó, végül augusztus 17–31. között a Tábor negyedi Csillagvár Napközi Otthon nyújt gyermekfelügyeletet – tájékoztat a polgármesteri hivatal.

A törvény értelmében a gyerekeket kiscsoportokra osztják, amelyeket három, óvodapedagógusokból és dadákból álló csapat felügyel. A befogadó intézmény infrastrukturális lehetőségei miatt a gyermekcsoportok nagysága változhat a kéthetes váltások esetén amiatt, hogy a törvény által előírt egy gyermekre jutó minimális felületet (4,5 négyzetméter) biztosítani tudja mindegyik napközi otthon. A nyári periódusra egységesen 12 lejes napidíjat kell fizetniük a szülőknek.

Július 6-án nyit a bölcsőde is, tíz kisgyermek szülei igényelték a szolgáltatást. Itt két csoportban, 5-5 gyermekkel zajlik a nyári időszakban a felügyelet.

A leadott kérések jóváhagyásánál elsődleges szempont volt, hogy olyan gyerekeket fogadnak az intézmények, akiknek a szülei dolgoznak. A továbbiakban is lehet igényelni a szolgáltatást abban a napköziben, ahová tartozik a gyermek. A polgármesteri hivatal hangsúlyozza, a gyermekek családorvosánál kell igényelni azt az igazolást, miszerint közösségbe engedhető. Ezt elég bemutatni az első napon.

A városi bölcsődében a következő tanévre 51 helyet hirdetnek meg. A beiratkozás július 13–20. között zajlik – tudtuk meg Balázs Saroltától, a polgármesteri hivatal munkatársától.

Asztalos Ágnes

 

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.