Bende versus Bajkó

97

Mindazonáltal, hogy kedden este azért hívták össze az RMDSZ gyergyószentmiklósi vá­lasztmányát, és azért hívták meg Bende Sándort, az RMDSZ Gyergyó Területi Szervezetének elnökét is a gyűlésre, hogy megvitassák a Bajkó László polgármesteri jelöltsége körüli bonyodalmakat, a szerkesztőségünkbe eljuttatott nyilatkozatok alapján úgy tűnik, az álláspontok nem közeledtek. Bajkó élesen bírálja Bendét, aki viszont továbbra is pártok közötti egyezséget és más polgármesterjelöltet javasol. A vitát az robbantotta ki, hogy Bende nyilvánosságra hozta az RMDSZ által végzett felmérés eredményeit, és Bajkó visszaléptetését szorgalmazta.

Bende Sándor és Bajkó László. Nagyon úgy tűnik, csak egyvalamiben értenek egyet
Bende Sándor és Bajkó László. Nagyon úgy tűnik, csak egyvalamiben értenek egyet

Éles hangvételű nyilatkozat­ban bírálta Bajkó László, az RMDSZ gyer­gyó­szent­miklósi szervezetének polgármes­terjelöltje Bende Sándort, az RMDSZ Gyergyó Területi Szervezetének elnökét, amiért több újságnak is azt nyilatkozta, hogy kezdeményezni fogja Bajkó jelölésének visszavonását. Úgy fogalmazott, hogy ez „csak a Bende Sándor egyéni véleménye, nem tükrözi a városi szervezet álláspontját”.

Ne Toplicáról mondják meg, mi jobb!
Bajkó ugyanakkor úgy véli, „a kiszivárogtatott felmérés készítői durván megsértették az írott és íratlan szabályokat a kérdezőbiztosok toborzásának procedúrájával, valamint a kérdezett célközönség ellenőrizhetetlen kiválasztásával”. Ugyanakkor „etikátlannak és lejárató szándékúnak” minősíti a felmérés eredményeinek kiszivárogtatását, és szerinte „a kapott eredmény nem minősíthető hitelesnek”. Továbbá arra hivatkozik, hogy a gyergyószentmiklósi választmány 3011 támogatói aláírásra alapozott polgármesterjelöltté állítása kapcsán, amit szerinte nem bírálhat felül a „lényegesen kevesebb alanyt kérdező közvélemény-kutatás”. Bajkó szerint a városlakók bizalma javult a Szövetséggel szemben, ami a helyi RMDSZ munkájának köszönhető. Úgy gondolja, hogy a helyi választmánynak alternatívát kell biztosítania a Magyar Polgári Párttal szemben, ez nem opció, hanem kötelesség. Jelzi, hogy a helyi választmány már 2015 őszén tudomására hozta az RMDSZ országos vezetőségének polgármesterjelölt-állítási szándékát, és ennek a tudatában végzik munkájukat. „Nem tartom elfogadhatónak, hogy Toplicáról mondják meg, mi a jobb a gyergyószentmiklósiaknak” – fogalmaz a továbbiakban Bajkó, rámutatva arra, hogy „a szervezeti autonómiát tiszteletben kell tartani mindenkinek”. Szerinte Bende Sándor már jóval a felmérés megrendelése előtt más nézeteket osztott, és úgy véli: „elgondolkodtató, hogy saját álláspontját feljebbvalónak tartja egy közösségénél és több mint 3000 gyergyói által adott, személyre szóló támogatói aláírásnál”.

„Kötelességünk a gyergyószentmiklósiak oldalára állni”
Összefogásra és a város fejlesztésére van szüksége a gyer­gyószentmiklósi lakosoknak, az RMDSZ-nek pedig kötelessége ezt figyelembe venni, amikor az önkormányzati választásokkal kapcsolatos stratégiájáról dönt – fogalmaz Bende Sándor, a Gyergyó Területi RMDSZ elnöke közleményében. Úgy véli, a Szövetség megrendelésére készült közvélemény-kutatás legfontosabb eredménye, hogy kiderült: a város lakosainak elege van a politikai vitákból. ,,Nekünk kötelességünk a gyergyószentmiklósiak oldalára állni” – nyomatékosítja a területi elnök, aki szerint a 2012-es, kudarcos polgármester-választás után elfogadott irányváltás meghozta eredményét: „a lakosság nem azt várta el a szentmiklósi RMDSZ-től, hogy folyamatosan vitázzon, támadja a városvezetést, hanem hogy a városi tanácsban betöltött ellenzéki szerepkörből járuljon hozzá a település fejlődéséhez”. A mostani adatok azt mutatják, hogy ez a stratégia megállította a városi szervezet mélyrepülését, és a négy évvel ezelőtti 27 százalékos gyenge támogatottságot mostanra 40 százalék fölé sikerült emelni. Ehhez kétségtelenül hozzájárult a városi RMDSZ-szervezet munkája is – állapítja meg Bende Sándor, kritikaként viszont megfogalmazza: az eredmények azt mutatják, hogy az RMDSZ városi szervezetének nem sikerült egy karizmatikus jelöltet felépíteni, aki eséllyel indulhat a polgármesteri tisztségért.
„Ebben a helyzetben alaposan meg kell vizsgálni a polgármesterjelölt indításának kérdését: induljunk el egy politikai háborúba, amelyben elsősorban a város lakosai veszítenek, vagy alakítsunk ki partnerséget az egyedüli esélyes jelölttel, és állítsunk tanácsosi listát olyan emberekből, akik számára a város valós problémái jelentik a prioritást” – fogalmaz Bende, azt kérve az RMDSZ városi vezetőitől, hogy tegyék félre személyes politikai ambícióikat. Bende Sándor korábban lapunknak kijelentette: azt látná jó megoldásnak, ha Gyergyószentmiklóson az RMDSZ és az MPP közös tanácsosi listát állítana, polgármesternek pedig a jelenleg is polgármesteri feladatokkal megbízott Nagy Zoltánt jelölnék.

Jánossy Alíz

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek