csütörtök, november 26, 2020
custom_html_banner1

Hirdetés

Bemutatták Oláh-Gál Róbert legújabb munkáját

Arany János emléke elevenedett meg múlt csütörtök délután a Kájoni János Megyei Könyvtárban. Oláh-Gál Róbert ekkor mutatta be legújabb, Arany János és erdélyi barátai című művét Csíkszereda lakosainak. A szerzővel Lövétei Lázár László költő, esszéíró és Arany-kutató beszélgetett.

Lövétei Lázár László és Oláh-Gál Róbert. Arany-kutatók a költőről Fotó: Szilágyi Dalma-Orsolya

Oláh-Gál Róbert matematikus, tudománytörténész legújabb kiadványában Arany János a főszereplő. Mindannyiunkban felvetődik a kérdés, hogy egy matematikus mégis milyen úton-módon került ilyen közeli kapcsolatba Arany életével. Mint megtudtuk, az író nagyapja nagyszalontai jegyző volt, aki sokat foglalkozott Arany Jánossal, mégpedig oly sokat, hogy az ő hagyatékában Arany-kéziratok is fennmaradtak. Ebből kifolyólag a könyv témájának kiválasztásában családi indíttatás is volt, emellett pedig az a tény is felkeltette Oláh-Gál érdeklődését, hogy Arany sosem járt Erdélyben, annak ellenére, hogy mennyire vonzódott hozzá.
A könyv olvasói kevéssé ismert információkat is megtudhatnak a költőről és levelezéseiről, nem utolsósorban pedig izgalmas felvetéssel is gazdagodhatnak. Oláh-Gál a munkájában megpróbálja bebizonyítani, amit eddig még nem sikerült semmivel sem alátámasztani: Arany János születésének pontos dátumát. A jelenlévők egy kis betekintést nyerhettek abba, hogy miként is jutott az író erre a konklúzióra, de teljesen csak a könyv elolvasása után ismerkedhet meg vele mindenki.

Szilágyi Dalma-Orsolya

Kapcsolódó cikkek:

14,234RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb