Bemutatták az iskola évkönyvét

81

Könyv a könyvben a Párnának a partot című irodalmi antológia, amely a csíkszeredai Márton Áron Gimnázium legújabb évkönyvében jelent meg, és amely az iskola volt diákjaink az írásait tartalmazza. Tegnap, szerdán délután maguk a szerzők is bemutatkoztak egykori Alma Materük tanulói előtt.

Varga László igazgató ismerteti a kiadványt. Fórum Fotó: László Róbert
Varga László igazgató ismerteti a kiadványt. Fórum Fotó: László Róbert

A csíkszeredai gimnázium első évkönyve éppen 145 évvel ezelőtt, 1871-ben jelent meg, majd az első világháború előtt rendszeresen, később hosszabb-rövidebb megszakításokkal adott ki évkönyvet az iskola. 1990 óta immár a 24-dik – ezúttal több mint 400 oldalas kötetet vehette kezébe az olvasó.
– Az évkönyv nemcsak felsorolás és nemcsak krónika – emelte ki Varga László igazgató –, az utóbbi évtizedekben szellemi műhellyé vált. Az évkönyvek minőségét a szerkesztőbizottság: Borsodi L. László főszerkesztő, Bara Katalin, Kolozsvári Katalin és Orbán Zsolt szerkesztő-tanárok emelték arra a szintre, ami minden elismerést megérdemel.
Tulajdonképpen mindegyik évkönyvbemutató rendhagyó, derült ki az igazgató szavaiból. Van, amikor vetélkedővel kötötték össze – ezúttal viszont az irodalmi antológia szerzői, és egyben a Borsodi László által említett „láthatatlan iskola” növendékei mutatkoztak be: egykori diákok a mai diákoknak. A tizenkilenc szerzőből Molnár Vilmos, J. Szondy György, Hertza Mikola, Ady András és Botár Emőke mesélt indíttatásáról, diákkoráról és olvasott fel műveiből.
– Vannak olyan kérdések, amelyeknek nincs más fóruma, csak az évkönyv – fogalmazott Bara Katalin, a kötet egyik szerkesztője, kifejtve azt is, hogy ez a fórum a közös gondolkodást és bizonyos kérdések egyéni átgondolását is lehetővé teszi.
Ezúttal Csala Dénes, az iskola volt diákjának tanulmányában feltett kérdés köré szerveződött a Tanárszemmel–diákszemmel rovat, amely alaposan körbejárta a kérdést, hogy Tényleg a jó tanulók a legokosabbak? A szerkesztők megkérdezték a 2015-ben legdíjazottabb ballagókat is (13-ból nyolcan válaszoltak), így a számszerű összefüggéseket arcok is kiegészítik – hangsúlyozta Bara Katalin –, és nem mindegyik válaszadó támasztja alá Csala Dénes hipotézisét, vagyis van köztük olyan nagyon jó tanuló is, aki eredményesen versenyző diák is volt.
Természetesen a Márton Áron Gimnázium legújabb évkönyvé­ben az eddig megszokott rovatok is helyet kaptak, többek között a tanév krónikája, valamint a diákok tudományos tevékenységének ismertetése, de a régiekről sem feledkeztek meg: Márton Áron és Kristó András alakja, valamint egykori kicsengetési kártyák kalandos múltja is feltűnik a lapokon.

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek