Bemutatták a tanulmányt

Csíkszeredai Gál Sándor tér

397

Mindössze néhány lakost hozott lázba a csíkszeredai Gál Sándor tér rendezésének témájában tartott tegnapi lakossági fórum. A most is meglévő, de a jelenleginél jobban elhatárolt három egységre oszlik a tér, továbbá a jelenleginél mintegy 80 fával és 14 parkolóhellyel többet jelöl a megvalósíthatósági tanulmány. A fórumról lemaradt lakók február végéig még megfogalmazhatják észrevételeket.

Lakossági fórum. Csekély érdeklődés Fotó: Kovács Hont Imre

A Gál Sándor tér rendezése régi tartozása a városnak – közölte a lakossági fórum elején Szőke Domokos alpolgármester. Éppen kapóra jött a Kossuth Lajos, a Hargita, a Decemberi forradalom utca és a Temesvári sugárút következő években sorra kerülő felújítási csomagja, amelybe ez a törekvés is belefért.
A megvalósíthatósági tanulmányt a Kontur Kft. készítette el, Leitmann Péter tervező ezt mutatta be tegnap a lakóknak. Legalábbis annak az öt-hatnak, aki nemcsak utólag fejtené ki észrevételeit. (A hallgatóságban helyet foglalók többsége városi tanácsos vagy városházi alkalmazott volt.)
Mint a tervező kifejtette: a kiindulópontot a Gál Sándor-szobor felé vezető sétány tengelye képezte, amely folytatása a Temesvári sugárút tengelyének. A szoborhoz vezető sétányt vágott kővel burkolnák,, a mostani, kör alakú parkolót pedig oválissá alakítanák. Ezzel a jelenlegi 43-ról 57-re maximalizálnák a parkolóhelyek számát. A 7548 négyzetméteres felületnek egyébként szűk felét, 3550 négyzetmétert burkolnák, a többi zöldövezet maradna. Az előtanulmány mindössze hat fának a kivágását helyezi kilátásba, a megmaradó 67 mellé pedig további 84-et ültettetne.
A borvízkutat illetően még nincs kiforrott elképzelés, de Leitmann Péter elárulta: ő a régi zsögödi kutat „másolná”. A borvízkút környékét a színház szomszédságában is alkalmazott gyephézagos formában burkolná.
A hallgatóság részéről elhangzott a parkoló elköltöztetésének gondolata a Decemberi forradalom utca két oldalára, közvécé létrehozása, kutyasétáltató elkerítése, a térhézagos betonelemek nélkülözése, és a parkolót a többi egységtől elválasztó sövények helyenkénti átjárhatósága.
A megvalósíthatósági tanulmányt kifüggesztik a városháza főbejáratának előterében, és február végéig még várják az észrevételeket. Ezt követően bevezetik az elfogadott módosításokat és tanácsi határozat dönthet az elfogadásáról, majd ezt követi a részletes műszaki tervek licitje és megvalósítása, később pedig a kivitelezésé következik.

Kovács Hont Imre

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek