Bemutatta legújabb kötetét a Kercsó Attila Irodalmi Kör

88

Nagy érdeklődés övezte a gyer­gyószentmiklósi Kercsó Attila Irodalmi Kör legújabb gyűjteményes kötetének bemutatóját – az eseményen maguk a szerzők olvastak fel a Talál­kozások IV. címet viselő antológiából. Bajna György újságíró, az irodalmi kör tagja rámutatott: bizony az utóbbi időszak nem hasonlítható össze a csoport fénykorával, mond­ván, fiatalokra, fiatalításra van szükség.

Bemutatták a sorozat negyedik kötetét. Remény a jövőre nézve Fotó: Kertész László
Bemutatták a sorozat negyedik kötetét. Remény a jövőre nézve Fotó: Kertész László

A Találkozások című sorozat első kötete még 2000-ben jelent meg, hét évvel később kiadták a másodikat, 2012-ben megszületett a harmadik kötet, most pedig újabb bemutatóra hívott a Kercsó Attila Irodalmi Kör. A jelenlévőket Poráczki Judit, a Városi Könyvtár ideiglenesen megbízott igazgatója köszöntötte, mondván reméli, hogy az intézmény még hosszú ideig vendégül láthatja a kör tagjait.

Új lendületre várnak
A csoport több mint fél évszázada, 54 éve folytatja tevékeny­ségét, Bajna György újság­író, a kör oszlopos tagja azonban megjegyezte, a továbbiak­ban frissítésre, új lendületre van szükség.
– Az irodalmi kör tevékenységét figyelő nagyon is tisztában van azzal, hogy bizony akadozik a szekér. Főleg az utóbbi években, a Találkozások harmadik kötetének megjelenése után alig-alig mozdult előre – fogalmazott Bajna, hozzáfűzve: többek között a negyedik kötettel is a „szunnyadó igyekezetet” próbálják serkenteni.
Mindezek mellett közölte, nem tudják, hogy lesz-e 55. éves évforduló, mint ahogy azt sem, hogy ki lehetne az a bátor és tettre kész személy, aki fiatalos lendülettel visszahozná a kör aranykorát, a hetvenes éveket. Bajna György megjegyezte: többen – köztük fiatalok is – jelezték, hogy szívesen részt vennének a köri tevékenységeken, majd a csoport idősebb tagjainak segítőkészségéről biztosította őket.
A bemutatott új kötetben a kör tagjai, valamint vendégszerzők is publikáltak, név szerint a következők: Albert-Lőrincz Márton, András Szabolcs, Bajna György, Balázs Gáspár Emil, Bíró József, Bíró László, Burján Emil, Burján Gál Enikő, Csata Ambrus, Csata Ernő, Csergő Lajos, Csuszner Ferenc, Czirják Edit, Farkas Szabolcs, Ferenczi Attila, Gál Éva Emese, Kamenitzky Antal, Kercsó Attila, id. Nyisztor Miklós, Panigay Róbert, Rafi Lajos, T. Szabó Edit, Ambrus Lajos, Füzesi Magda és László-Péter Sándor.
Az esemény ünnepi hangulatáról egyébként a Szent Miklós Kamarazenekar gondoskodott.

Nem áll le a tevékenység
Az elkövetkező időszakra nézve máris további két könyvbemutatót jelentett be az irodalmi kör: egyik új tag, Csergő Lajos második verseskötetét április 12-én mutatják be, májusban pedig Csata Ambrus: Csillaghullás című regényét tárják a nagyközönség elé. Szintén májusban dr. Garda Dezsőt is vendégül látnák, akinek sorra jelennek meg a történelmi kötetei.
Bajna György kiemelte, a jövőben illő lenne minden gyergyói, illetve itt élt alkotó munkáiból összeállítani egy válogatást, mondván, több olyan tollforgató is van, akit magasabb irodalmi szinten is nyilvántartanak. – Félszáz körüli lenne az alkotók száma, ami jogos büszkeséggel tölthetne el minden gyergyóit – mondta.

Kertész László

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek