Bemutatkozóhely képzőművészeknek

113

Több mint egyéves szünetet követően ismét megnyitotta kapuit a gyergyószentmiklósi Pro Art Galéria – ugyanabban az épületben, most azonban a tetőtéren alakítottak ki egy kiállítások és egyéb rendezvények befogadására is alkalmas teret. A galériát a XI. Vadárvácska Nemzetközi Alkotótábor – Márton Áron erdélyi püspök emlékére készített – kiállításával nyitották meg. Az esemény számos érdeklődőt vonzott.

Több mint tízéves aktivitást követően a galériát működtető Ora International Segélyszervezet tavaly nyáron döntött úgy, hogy a látogatók megcsappant száma miatt meghatározatlan időre bezárja a kiállítóhelyiséget, újragondolja a működtetést.
A megújult, hétvégén újra-nyitott Pro Art Galériát ezúttal az épület tetőterében alakították ki. A galériát Márton Áron-emlékkiállítással nyitották újra: a XI. Vadárvácska Nemzetközi Alkotótáborban készült munkák mellett pedig a gyergyóalfalvi Sövér Elek Alapítvány negyedik, Emberkatedrális című művészalbumát is bemutatták.
– Egyszer feljöttem ide, és azonnal tudtam, hogy mit kell tennem. Ennek a helynek lelke van – fogalmazott lapunknak Jeszenszky Melinda, az új galéria megálmodója. Elmondta, nagy örömére támogatásokat is kaptak az elképzelés megvalósításához, az új helyszínhez pedig új elképzelések is társulnak: a fiatal képzőművészeknek kívánnak minél nagyobb teret biztosítani. Kiállítóteret, ahol megmutathatják magukat.
– Az a mi világunk, ott, a nagy hegyek között – fogalmazott a kiállításmegnyitón Gál Mihály, a Vadárvácska alkotótábor házigazdája és a gyergyóalfalvi Sövér Elek Alapítvány elnöke. Hozzátette: Márton Áron néhai püspök közülünk való, és fontos, hogy felvállaljuk a hagyatékát.
Balázs József festőművész megjegyezte: a kiállított alkotásokat akár szentképeknek is nevezhetnénk, hisz imára késztetik azokat, akik megtekintik.
Az október 26-ig megtekinthető tárlaton kiállított munkák legtöbbje portré formájában mutatja be a néhai püspököt, de akadnak vászonra vetett pillanatképek is, amelyek előtt több percet is eltöltöttek a látogatók. A rendezvény védnöke Semjén Zsolt magyar miniszterelnök-helyettes, a galéria kiemelt támogatója a Bethlen Gábor Alap.

Kertész László

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.