Bemutatják Csehov kortárs Sirályát

Érdemes művész a Játékszín színpadán

178

Műfajilag alig behatárolható Csehov-átdolgozással rukkol elő a Csíki Játékszín, Borisz Akunyin Sirályában ráadásul a Kolozsvári Állami Magyar Színház többszörösen díjazott érdemes művésze, a csíkszeredai származású Bogdán Zsolt is színpadra lép. A kortárs darab bemutatója március 1-jén lesz.

Csehov-átdolgozás előkészületben. Kolozsvári érdemes művész a színpadon

Borisz Akunyin műve a Csehov-féle Sirály továbbgondolása: az eredeti dráma zárójelenetével indul, és Trepljov halálát járja körül, eljátszva annak a gondolatával, hogy a csehovi hős nem öngyilkos lett, hanem gyilkosság áldozata. A műfajilag nehezen behatárolható „anti-krimi detektívtörténet” Kányádi Szilárd színházigazgató szerint lehetőséget ad arra, hogy a Sirály szereplői „végre kibeszéljék magukat”.
Az Albu István által rendezett darab tulajdonképpen Trepljov gyilkosát keresi, és a nyolcféle „forgatókönyv” nyolc gyilkost azonosít.
– A viszonyok a klasszikus Sirályból indulnak, de a karakterek el-elrajzolódnak. A jelenetek Trepljovból indulnak ki, belőle születnek, ő írja. Keresi azt a gyilkost, aki vagy ami a kreativitást öli ki belőlünk – fogalmazott Albu István, megjegyezve, hogy a darabhoz képest változtatás Trepljov hullájának a bevezetése.
Dorn szerepében a – többek között – Jászai Mari-díjas, háromszoros UNITER-díjas érdemes művész, Bogdán Zsolt látható. A Ko­lozsvári Állami Magyar Színház társulata tagjának Csíkszeredából, a Népszínház idejéből indult a karrierje, akkor krimikomédia szereplője volt, több mint húsz év elteltével pedig hasonló, csak sokkal „feketébb” krimitörténetben tér vissza szülővárosába.
– Az álom és a valóság keveredésének szürrealitását próbálja felfedni a darab. Naiv szálon vezeti végig a történetet, a különböző helyzetek komolyan vétele fenntartja a darabot – mondta Bogdán Zsolt.
A jelmez- és díszlettervező Márton Erika, a zenét Bocsárdi Magor szerezte. Arkagyina szerepében Fekete Bernadettát, Trepljovéban Vass Csabát láthatjuk.
A Sirályt március 1-jén játsszák először, bemutatója 19 órától lesz. Március folyamán összesen 11 alkalommal tűzik műsorra. Napokon belül online is válthatunk rá belépőt.

Csíkszeredában a megyei koprodukció is

A rendező Albu István egyben a gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház igazgatója is. Felhívta a figyelmet arra, hogy a csíki, gyergyói és székelyudvarhelyi színház közös produkciójaként létrejött Abigail bulija című darab március 30-án és 31-én a Csíki Játékszín színpadán lesz látható.

Kovács Hont Imre

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek