Bemutatják a szakralitás arcait

Különleges program kezdődik Csíksomlyón

74

Harmadik alkalommal szervezi meg az Áradat Egyesület a Szakrális művészetek hetét Csík­som­lyón, ahol mától kezdődően színes programkínálatból csemegézhetnek az érdeklődők. Az idei rendezvény igyekszik kilépni a zárt terekből, és új nézőpontok szerint bemutatni a szakralitás arcait.

Ma 18 órakor a Band’Ora zenekar által vezetett szentségimádás nyitja meg a III. Szakrális művészetek hetét Csíksomlyón, ahol számos rendhagyó programmal készült az Áradat Egyesület. Könyvbemutató mellett templomtúra, filmvetítés, kiállítás és egyéb rendezvények is várják az érdeklődőket, akikhez a szervezők igyekeznek közelebb hozni a szakralitás változatos arcait.
Ezzel kapcsolatban Simó Irma, az Áradat Egyesület elnöke, művészetterapeuta lapunknak elmondta: tudatosan igyekeznek teret adni olyan művészeknek, akik ráéreznek a spirituális témákra.
– Ez a rendezvény a Kárpát-medence-szerte működő Ars Sacra Fesztivál keretében jött létre, és onnan ered az idei mottó is. A „Tekints az égre és lásd meg!” (Jób 35,5) idézet üzenete számunkra az, hogy lépjünk ki a zárt terekből, és ismerjük fel a világban Istent. A művészek, akik csatlakoztak hozzánk, ezt igyekeznek bemutatni, közvetíteni – fogalmazott Simó Irma.
A rendezvény második napján Hegedűs Enikő művészettörténész közreműködésével vezetett templomtúra lesz a kegytemplomban, majd az Élő Kövek-mozgalom megtartja az első ülését. Ezzel kapcsolatban Simó Irma elmondta: örömteli hír számukra a jezsuiták önkéntes kezdeményezése, amelynek célja a kulturális és egyházi örökség átadása az érdeklődőknek.
– Pozitív visszaigazolás az, hogy most már nemcsak a mi meghívásunkra, hanem teljesen önként jelentkeznek művészek, előadók, egyházi személyek is – jegyezte meg az Áradat Egyesület elnöke, hozzátéve, hogy vannak, akik a szakrális művészeteken keresztül jobban tudnak azonosulni a kegyhellyel.
Szeptember 17-én, hétfőn 18 órakor tíz székelyföldi képzőművész A végtelen vonzásában című közös tárlatára várják az érdeklődőket. Másnap 17 órától a Lélek röpte itt és most – Avilai Szent Terézről szóló film vetítésén lehet részt venni a Jakab Antal-házban, szerdán 18 órakor pedig a Szent László király – Erdély védőszentje című kötetet ismertetik a jelenlévőkkel.
– A csíksomlyói kegytemplomban szeptember 18-án este a Barozda együttes tart koncertet Szűz Mária dicsérete a középkor zenéjében címmel. Másnap Windhager-Geréd Erzsébet orgonaművész tart koncertet. Utóbbi esetében Isten dicsőítése lesz a főszerepben, némi improvizációval fűszerezve – tudtuk meg Simó Irmától. – A művészek mindig kapcsolatban voltak a szakralitás arcaival, számukra az Istennel való kapcsolat jelentette az ihletforrást. Ez napjainkban sincs másként, és egy hét erejéig szeretnénk a keresztény művészetekre irányítani a figyelmet. Jó lenne, ha megállnánk a csendben, és készek lennénk befogadni az innen származó üzenetet.
Az egyhetes program 20-án, csütörtökön 18 órakor zárul Homa Ildikó klinikai pszichológus, egzisztencia-analitikus és logoterapeuta előadásával.

Keresztes Bea

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek