Belügyminiszériumi jóváhagyásra várva

Csíkszeredai városrendezési terv

384

Még áprilisban benyújtották a belügyminisztériumi jóváhagyáshoz szükséges dokumentációt, így remélhetőleg júliusra meglesz a pozitív válasz, amellyel ezután újra elfogadtathatják Csíkszereda általános városrendezési tervét (PUG) – tudtuk meg Albert Sándor főépítésztől. A következő években ugyanakkor már elmozdulna a városvezetés és az urbanisztika a geodéziai informatikai rendszerre (GIS) való áttérés irányába.

Csíkszereda látképe. Egyenesbe jöhet a városrendezés Fotó: László F. Csaba

Mint arról már több ízben beszámoltunk, Csíkszereda jelenleg nem rendelkezik hatályos általános városrendezési tervvel, a legutóbbi, 2012-est ugyanis a Bukaresti Törvényszék érvénytelenítte a Belügyminisztérium keresete nyomán. Belügyminisztériumi szervként a csendőrség nemzetbiztonsági célra használható speciális területként soroltatta volna be a Kalász negyedi rádióantenna közelében levő 5 hektáros területet is, amely a Hunyadi János utcáig tart. A PUG zöldövezetnek sorolta be, de ez nem tetszett az oda lőtért álmodó csendőrségnek, a Belügyminisztérium pedig peres úton érvénytelenítette a PUG-ot, jelentősen megnehezítve ezáltal mindennemű építkezést.
Ahhoz, hogy a város ismét érvényt szerezzen a PUG-nak, új jóváhagyásra van szükség, ennek dokumentációját pedig még április 11-én elküldték a Belügyminisztériumnak.
– Ebben már az szerepel, amit ők kértek. Korábban két és fél hónap volt náluk az átfutási idő, ezalatt a dokumentációt véleményzik a belügyminisztérium helyi szervei, kezdve a tűzoltóságtól el egészen a prefektusig. Amint a jóváhagyásuk meglesz, a Vidékfejlesztési és Közigazgatási Minisztériumnál próbáljuk elkerülni, hogy a PUG elfogadtatását teljesen elölről kezdjük – közölte Albert Sándor főépítész.
Az általános rendezési tervek „szavatossága” 10 év, ez hosszabbítható kettővel, tehát a 2012-es PUG elviekben 2024-ig érvényes lehetne. Az elfogadást követő 5 évben nem módosítható, azt követően viszont igen, és a főépítész szerint ennek a lehetőségével élni is fognak: a későbbiekben áttérnének a geodéziai informatikai rendszerre. Ilyent használnak például Kolozsváron is – fejtette ki Albert Sándor –, és az informatizáltságnak köszönhetően egyetlen nap alatt kiállítható az urbanisztikai bizonylat. Kizárhatók ugyanis olyan emberi tényezők, amelyek manapság sok időt emészetenek fel az ügyintézésben.

Márk Boglárka

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.