Belső utazás, lelki gyógyulás

Csendtúrák, csendtanfolyamok

420

A szemlélődés mindig is része volt a katolikus egyház lelkiségi hagyományának. Ez nem más, mint a csendben történő befelé figyelés, amely által közvetlenebbül tapasztalhatjuk meg Isten jelenlétét bennünk és körülöttünk. Világunkban különösen szükség van arra, hogy időnként megálljunk és magunkba tekintsünk, választ kapjunk életünk nagy kérdéseire, tisztábban lássunk és megtaláljuk a belső békénket. Idén több olyan programot is szervez Józsa Csaba mentálhigiénés szakember, ahol mindezekre lehetőségünk nyílik.

A csendtúrákon a résztvevők megtapasztalhatják a természet és belső csendjük szépségét

Józsa Csaba 15 évet élt jezsuita szerzetesként, és ott tanulta meg azt a meditációs módszert, amit most mentálhigiénés szakemberként tanít és ad tovább a csend iránt érdeklődőknek. Az elmúlt nyolc évben Csendkóstoló és Csendtanfolyam néven szervezett hétvégi, illetve egyhetes programokat, elvonulásokat, ezáltal segítve másokat is a lelki gyógyulás, belső fejlődés felé.
A katolikus egyház hagyományának mindig is része volt a csendben, magányban történő elvonulás, amit elsősorban a szerzetesek gyakoroltak, de később a hívek számára is elérhetővé vált, és manapság lelkigyakorlat néven ismerjük ezeket a programokat. Ennek egyik válfaja a szemlélődő lelkigyakorlat, ahol a résztvevők több napig teljes csendben gyakorolják, végzik a csendben való befelé figyelést, és ezáltal intenzív belső utazást tesznek a lelkükben. Alapszabály, hogy a jelenlévők nem beszélnek egymással, csupán a napi egyéni csendgyakorlatokat végzik.
– Megdöbbentő, hogy gondolatok és „agyalás” nélkül, csupán az egyszerű figyeléssel mennyi mindent felfedezhetünk magunkban és magunkból. A résztvevők szokták mondani a lelkigyakorlat végén, hogy „na erre nem gondoltam, hogy ez is én vagyok”. A szemlélődő imamódot, vagy másik nevén a kontemplációt kevesen ismerik, ugyanis ma sokkal inkább meditáció, illetve mindfulness néven találkozunk ezekkel a gyakorlatokkal. A lényege mindegyiknek ugyanaz: éberen figyelni a jelen pillanatra, és csak arra – jegyezte meg Józsa Csaba.
Egy másik változata az elcsendesedésnek a természetben történik, ez a Csendtúra program. Elmondta: eddig csak hétvégés csendtúrákat szervezett, idén viszont annak új változatán, hosszabb programokon vehetnek részt az érdeklődők. A természettel, a csenddel való ismerkedés mellett a hosszabb túrák lehetőséget adnak a mélyebb lelki folyamatok beindítására, amelyek komoly belső munkát igényelnek.
– Azt is mondhatnánk, hogy ezek a csendtúrák a spanyolországi El Camino rövid változatai, amolyan „kaminócskák”, és a belső munka tekintetében ez könnyebb, mint az „egyhelybenülős” Csendtanfolyam – mutatott rá a szakember. Hozzátette: a természetjárást, a rövid menetelést kisebb szünetek, meditációk egészítik ki. A hangsúly a befelé figyelésen, az elcsendesedésen van. A csendtúrákat a Mária út hargitai vonalai mentén történnek, idén jórészt Udvarhely és Csíkszereda környékén.
A legközelebbi csendtúra június 19–24. között lesz, majd azt követik a nyári csendtanfolyamok. Bővebb információért látogassák meg a Csendtanfolyam Facebook-oldalát vagy a hívják Józsa Csabát a 0741–499560-as telefonszámon.

Barabás Emőke

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.