Belső konfliktus Székelyudvarhelyen

Leváltotta elnökét, Gálfi Árpádot a Magyar Polgári Párt székelyudvarhelyi szervezete hétfői közgyűlésén. A város polgármesteri tisztségét is betöltő helyi pártvezető szerint azonban a döntés meghozatalakor megszegték a párt alapszabályzatát. Mezei János az MPP országos elnöke lapunk megkeresésére határozottan cáfolta, hogy a párt helyi szervezete megszegte volna saját alapszabályzatát.

Gálfi Árpád. Tiszta vizet öntenének a pohárba Fotó: Lőrincz Csaba / Polgármesteri Hivatal

Botrányba fullad hétfőn a Magyar Polgári Párt szé­kely­udvarhelyi szervezeté­nek közgyűlése, amelynek a végén leváltották a helyi szervezet elnökét, Gálfi Árpádot. A gyűlést ugyanis maga Gálfi Árpád elnökölte, a napirenden pedig a helyi szervezet elnökének és elnökségének beszámolója szerepelt, valamint a különfélék. Az első két napirendi pont után Gálfi berekesztette a közgyűlést és lezárta a jegyzőkönyvet, majd a párt több tagjával együtt elhagyta a gyűléstermet. A többiek azonban maradtak és Mezei János, a párt országos elnökének vezetésével folytatták a közgyűlést és a helyi szervezet tisztújításáról döntöttek.

Belső feszültségek
Mezei János lapunk megkeresésére elmondta: meglehetősen feszült volt a helyzet a helyi szervezetben, ezért hívta meg őt a helyi MPP elnöksége, hogy vezesse le a közgyűlést. Ezt a kérésüket elnökségi határozatban rögzítették és továbbították a párt országos elnökének.
– Elmentem, elvállaltam, és amikor odaérkeztünk, az elnök úr (Gálfi Árpád – szerk. megj.) azt mondta, ő levezeti a közgyűlést. Három napirendi pont volt, ebből kettőt végigvittek, a harmadik napirendi pontra nem tért rá az ülésvezető elnök. A beszéde közben kiabálás támadt és azt mondta, berekeszti a gyűlést. Hamar aláíratta és lepecsételte a jegyzőkönyvet, és azzal kirohantak a teremből – elevenítette fel a történteket Mezei János.
Hozzáfűzte: a többiek nem mentek el, őket arra kérte, maradjanak, mert még hátravoltak a szavazások, a harmadik napirendi pont. Mivel a helyi szervezet elnöke elment, ő az elnökség felkérésének eleget téve átvette az ülésvezetést. Megtárgyalták a harmadik napirendi pontot, lebonyolították a szavazásokat és fél órán belül bezárták a gyűlést.
Kérdésünkre Mezei János elmondta: az MPP alapszabályzata szerint teljesen rendben zajlott le a gyűlés. Egyedül az tért el a megszokott gyakorlattól, hogy az ülésvezető elnök nem vette végig valamennyi napirendi pontot, és még a napirend kimerítése előtt lezárta a jegyzőkönyvet. Ezt követően azonban ők újra megnyitották a jegyzőkönyvet – nem új jegyzőkönyvet vettek fel – és befejezték a tanácskozást.
Kérdésünkre elmondta: a székelyudvarhelyi helyi szervezet belső feszültségei vezettek oda, hogy a közgyűlésre a Gálfi Árpád és az elnökség is külön meghívót küldött a helyi szervezet tagjai­nak. Hozzáfűzte: végül a Gálfi Árpád meghívásának eleget téve tartották meg a közgyűlést.
– A döntés rendben van, betartottuk, amit az alapszabályzat ír, azt követtük folyamatosan – szögezte le kérdésünkre Mezei János.

Gálfi Árpád másképp látja
Gálfi Árpád közösségi oldalán tette közzé álláspontját: cáfolta, hogy őt leváltották volna. Mint írta: valóban volt egy közgyűlése július 15-én este a Székelyudvarhelyi Magyar Polgári Párt helyi szervezetének, amelyet az MPP Alapszabályzatában foglaltak alapján helyi elnökként ő vezetett. „Az alapszabályzat szerint csak a távollétemben vezethette volna más. A tegnapi közgyűlés napirendi pontjai között az elnöki és az elnökségi tagok beszámolói szerepeltek. Az elhangzott beszámolókat követően a gyűlés véget ért, a jegyzőkönyvek aláíródtak. A tegnapi gyűlés napirendi pontjai között nem szerepelt sem tisztújítás, sem leváltás vagy választás. Az MPP jelen lévő tagjainak jelentős része velem együtt távozott a gyűlés befejezését követően. Valóban a helyszínen maradtak páran, de az ottmaradtak beszélgetéséről, vagy bármilyen – gyűlésen kívüli – egyéb döntésről hivatalos értesítést nem kaptam az MPP vezetőségétől” – áll Gálfi Árpád által a közösségi oldalon közétett közleményében.

A hivatalos változat
Tegnap az MPP hivatalos közleményben foglalta össze a történteket. Mint írták: „A megbeszélések szükségszerűségét annak a feszült légkörnek a feloldása jelentette, ami mintegy másfél éve keletkezett és folyamatosan fennáll az MPP helyi szervezetének elnöke, Gálfi Árpád és az alakulat helyi vezetősége között.”
A párt országos vezetése szerint Gálfi az alapszabályzatban megfogalmazott feladatköreit hiányosan végezte el, és döntéseit egy személyben hozta meg, mellőzte a széles körű konzultációt. „A Magyar Polgári Párt mélységesen elítéli, hogy Gálfi Árpád polgármesterként, az Országos Korrupcióellenes Ügyészségen (DNA) jelentette fel nyolc alkalmazottját és az alpolgármestert, ezenkívül három székelyudvarhelyi vállalkozást annak ellenére, hogy lett volna más jogorvoslati lehetősége is. A feszült helyzet tisztázása végett a Magyar Polgári Párt országos elnöksége úgy döntött, Gálfi Árpád esetében fegyelmi kivizsgálást indít a helyi szervezetben kialakult állapotok miatt” – fogalmazta meg kifogásait a párt vezetése. A közlemény szerint a helyi szervezet tagsága vélte úgy, hogy a fennálló feszült helyzetet a helyi szervezet elnökének és elnökségének megújításával lehetett orvosolni. Azzal érveltek, hogy a polgármester feladata a városvezetéssel foglalkozni, a pártfeladatokat tőle független személy kell végezze. A végeredmény pedig az lett, hogy titkos szavazáson a helyi szervezet elnökévé Mike Leventét választotta a közgyűlés. Alelnöknek Csíki Endrét választották, az elnökség tagjai pedig Ketesdi Imre, Waum Péter Máriusz és Tókos Szabolcs.

Kiss Előd-Gergely

Kapcsolódó cikkek:

14,240RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb