szombat, november 28, 2020
custom_html_banner1

Hirdetés

Belső késztetés és tájékozottság kell a sikeres szoptatáshoz

Legtöbbször gond nélkül működik a szoptatás, ha van egy egészséges emlő és egy jól szopó újszülött – vallja Vitos Mária csíkszeredai szülésznő, IBCLC oklevéllel rendelkező laktációs szaktanácsadó. Szoptatási problémákról, helyes szoptatási gyakorlatokról, tévhitekről beszélgettünk.

Fotó: László F. Csaba

– Csíkszeredában elsőként kapta meg IBCLC oklevelet. Mit jelent ez?

– Az IBCLC az International Board Certified Lactation Consul­tant rövidítése, azt jelenti, hogy nemzetközi minősítéssel rendelkező laktációs szaktanácsadó. Ezt a minősítést elérő szaktanácsadó a szoptatással kapcsolatosan adhat szakmai tanácsokat, segít az arra való felkészítésben, támogatja a szoptatást, felismeri a problémákat és segít megoldani azokat. Ha szükséges, segédeszközöket is ajánl.

– Nem egyszerű ezt a minősítést megszerezni….

– Egészségügyi alapképzés és ezer óra gyakorlat is kell hozzá. Ha valaki kórházban dolgozik, kapcsolódó szakterületen – én a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházban tevékenykedek szülésznőként –, akkor azt elismerik gyakorlatként, e mellé viszont hozzá kell még tenni legalább kilencven óra elméleti képzést, én 130 órányin vettem részt. Ezt követi egy vizsga, amely, ha sikerül, akkor a vizsgázó elnyeri a szaktanácsadói bizonyítványt. Ezt ötévente kell vizsgával megújítani, ennek célja az ismeretek szinten tartása.

– Szülésznői munkája során azt tapasztalta, hogy szükség van szoptatási szaktanácsadókra?

– Amellett, hogy szülésznőként dolgozom, már lassan nyolc éve tartok szülésfelkészítőket is várandósoknak. A felkészítőre járók gyakran fordultak hozzám tanácsért a szoptatással kapcsolatosan, és rájöttem, hogy itt is szükség van szakképesítésre, hitelesebb így a munkám. Szeretném kihangsúlyozni, hogy a szaktanácsadás nem helyettesíti az orvosi tanácsot, sem az orvosi vizsgálatot. Ha szükséges, például egy fertőző emlőgyulladás esetén, akkor orvoshoz irányítom a kismamákat, az orvos felírja a kezelést, majd tovább követem az állapotukat. Én abban segítem az anyákat, hogy kibontakoztathassák rátermettségüket, hogy sikeresnek érezhessék magukat a szoptatásban, mert ez növeli az önbizalmukat, az anyai kompetenciát.

– Sok év gyakorlatával a háta mögött miért tartja fontosnak a szoptatást?

– A szoptatás több mint táplálás, ez a fajunkra jellemző, a természet által nagyon jól kitalált csecsemőgondozási mód. A babának a napi szoptatások biztonságérzetet adnak, erősítik a kötődést, ez az egészség szempontjából legalább annyira fontos, mint a jóltápláltság. Tudjuk, hogy nincs jobb, mint az anyatej, semmi sem tudja teljesen utánozni annak az összetételét. Köztudott az is, hogy a hat hónapig tartó kizárólagos szoptatás nagyon fontos, és bár országszinten az erre vonatkozó statisztikai adatok elég lehangolóak, én úgy látom, hogy egyre népszerűbb Csíkszeredában a szoptatás. Ideális lenne a jól működő magyarországi példa alapján Csíkszeredában egy szoptatási ambulancia (szoptatási tanácsadói rendelő) beindítása. Egy ilyen ambulancián azok is részesülhetnének szaktanácsadásban, akik esetleg nem tudják megfizetni az otthoni látogatást. Egy ilyen rendelő beindításához elengedhetetlen a szakhatóságok, a helyi közösség és a civil szervezetek összefogása.

– Mi kell ahhoz, hogy sikeres legyen a szoptatás?

– Banálisnak tűnik, de ha van egy egészséges emlő és egy jól szopó újszülött, akkor a szoptatásnak működnie kell. Nagyon fontos ugyanakkor az anya elhivatottsága, az, hogy akarjon szoptatni. A többi már a segítségnyújtáson múlik, illetve kicsit azon is, hogy a kismama milyen tanácsokat kap a körülötte lévőktől. Ha azt mondják neki, hogy azért sír a baba, mert nem elég a tej vagy nem elég jó a tej, akkor néha elbizonytalanodnak az anyák és elkezdik adni a tápszert. Sokszor a családtagokat kell meggyőzzem például arról, hogy nem igaz, hogy nem elég jó a tej összetétele. Nincs olyan, hogy nem elég tápláló az anyatej.
A sikeres szoptatás érdekében elengedhetetlen, hogy a születést követő első órában a baba bőrkontaktusba kerüljön és szopjon. Szükséges továbbá a megfelelő támogatás, a helyes információk átadása és a segítségkérés lehetőségének a felkínálása. Ennek a segítségnek pedig akkor kell megérkeznie, amikor ő kéri. Éppen ezért jó lenne, ha többen lennénk szoptatási szaktanácsadók a térségben.

– Melyek a leggyakoribb problémák a szoptatás terén?

– Sokan hívnak azért, mert fájdalmas a szoptatás. A szoptatás első napjaiban van egy normális érzékenység, de ha később is fájdalom van, akkor valószínűleg nem jó a baba mellre tapadása. A fájdalmat leggyakrabban a kisebesedő mellbimbó okozza, a kisebesedést pedig legtöbbször a nem megfelelő mellre tapadás. Okozhat kisebesedést a nyelvfék, és előfordul, hogy a mellsebek elfertőződnek.
Sokan gondolják, hogy nem elég a tej. Tényleg előfordul, hogy nem elég ennek mennyisége, de mindig hangsúlyozom, hogy ekkor nem tápszerhez kell fordulni, hanem el kell érni a megfelelő tejhozamot. Pár nap alatt be lehet állítani a megfelelő tejmennyiséget, be kell iktatni pluszfejéseket, biztatni kell az anyát, fontos, hogy elhiggye, tud elegendő tejet termelni a kisbabája számára. Van néhány tejserkentő gyógynövénykészítmény is, ami segít.
Gyakori tévhit, hogy egy idő után az anyatej nem elég tápláló. Ez nem igaz, az anyatej a kicsi kétéves korára is őrzi optimális összetételét, az immunanyagok is jelen vannak benne.
Előfordul befele forduló mellbimbó is, de ezzel is lehet szoptatni, hisz a babák emlőszopók: szoptatáskor nemcsak a mellbimbó kell a baba szájában legyen, hanem az egész bimbóudvar. És ha helyesen tapad rá egy befele forduló mellbimbós emlőre a baba, akkor a szoptatás működni tud egy kis segítséggel: gyakran kell stimulálni a mellbimbót, hogy kiforduljon szoptatás előtt.
Nem igaz az sem, hogy a baba azért sír, mert éhes. A sírás hívó hang is, az anyának pedig fel kell ismernie a baba éhségjeleit, mert a sírás már késői éhségjel, ezt több más is megelőzi.

– Melyek ezek az éhségjelek?

– Amikor tátogtat a baba, forgatja a fejét a mell irányába, keres, nyalogatja az ajkait, az öklét a szájához teszi. Nagyon fontos az igény szerinti szoptatás, ne akarjon az anya háromóránként szoptatni, mert az sem a babának, sem az anya melleinek nem jó.

– Miért fontos az igény szerinti szoptatás? Makacsul tartja magát az a meggyőződés, hogy háromóránként kell szoptatni az első időszakban….

– Ha nem igény szerint szoptat az anya, akkor a mellek túltelítődhetnek, ennek következménye lehet a mellgyulladás is. Ha várjuk a három óra elteltét, akkor a baba nem kerül annyiszor mellre, ahányszor kellene. Az első hónapokban ugyanis ez legalább napi tíz-tizenkét alkalmat jelent, ha ez nem valósul meg, akkor csökken a tejmennyiség. „Ha a baba rendel, akkor az emlő termel”, tehát ahhoz, hogy hosszú távon fenntartsuk a tejtermelést, az kell, hogy a baba igény szerint szopjon. Ha igény szerint szopik, akkor jól gyarapszik, nem esik vissza a súlya.

– Vannak a szoptatást segítő eszközök, például a bimbóvédő. Ezt ajánlják-e a szaktanácsadók?

– Van, amikor szükséges, de csak akkor ajánljuk, ha nagyon indokolt, hisz ez is egy eszköz, amiről majd le kell szoktatni a babát és amit sterilizálni kell. Szoktam még ajánlani a mellszívót, ha tejszaporítás céljából kell, ilyenkor egy jó pumpa időt spórol. Kézi mellszívók is vannak, ha rövid időre kell, van, akinek ez is megfelelő; ha huzamosabb ideig kell fejni, akkor ajánlott az elektromos, duplafejes mellszívó. Ez például koraszülötteknél, ikreknél lehet fontos, amíg a baba eléri a megfelelő testsúlyt és azt az állapotot, hogy szopómozgásokat mutat, addig a lefejt anyatej a megoldás a táplálására. Az elektromos mellszívókat bérelni is lehet, nem kell feltétlenül megvásárolni.

– Vannak anyukák, akik huzamosabb ideig fejnek, ha a szoptatás valamiért nem sikerül…

– Lehet hosszabb ideig is fejni, például, ha valaki vissza kell menjen hamar dolgozni. De tudni kell azt, hogy a laktáció hosszú távú fenntartására a szoptatás a megfelelő módszer, a baba szívása hatékonyabb, mint a fejés.

– Hogyan és mennyi ideig tárolható a lefejt anyatej?

– Ha a napi fejést összegyűjti az anya, azt két-három napig tárolhatja a hűtőszekrényben, a felső polcon. Ha hosszú távra szeretné tartósítani, akkor le kell fagyasztani az anyatejet, legalább –20 Celsius-fokon, három–hat hónapig tárolható. Ennél alacsonyabb hőmérsékleten hosszabb ideig is eltartható.

– Mi lehet az oka annak, ha valakinél nem működik a szoptatás?

– Előfordulhat, hogy anyai részről anatómiai probléma van, például nincs elég mirigyállomány a mellben. Előfordulhat pszichés akadály, ha korábbi rossz tapasztalata van az anyának. Okozhat problémát egy nehéz szülés vagy császármetszés utáni állapot is, ha sérülés vagy fájdalom van.
A baba részéről is lehetnek gondok, például egy nehéz szülés után gyakori, hogy az első két napban a baba nem akar vagy nem tud szopni, mert fáradt. Előfordulhat sérülés és elég gyakori a nyelvfék. Ez szintén akadályozza a szoptatást, hisz, ha a nyelv nem mozog jól, akkor nem tudja körülölelni a mellbimbót és nem jön létre a vákuum, nem hatékony a szopás, sebesedhet a mellbimbó. Ez megoldható, ha a nyelvféket felmetszik. Az ajakhasadék ritka, de ez is okozhat gondot, lehetnek továbbá idegrendszeri problémák is. A koraszülött babák szoptatása is egy külön fejezet, de azt is lehet segíteni, meg lehet oldani, hogy ha szopni még nem is tudnak, mégis kapjanak anyatejet ők is.

– Mit tart még szükségesnek a sikeres szoptatás érdekében?

– Egyrészt, hogy a kórházban tartózkodás alatt annyiszor kerülhessen mellre a baba, ahányszor és amennyit akar. Elég sok az elkeseredett anya, azt látom, hogy gyakori a szülés utáni depresszió és ez kialakulhat akkor is, ha nem működik a szoptatás és a kismama ezt kudarcként éli meg. Ideális esetben már a várandósság alatt fel kell készülni a szoptatásra. Azt tanácsolom, olvassanak minél többet – ajánlom például a La Leche Liga vagy a Szoptatásért Magyar Egyesület honlapjait. Érdeklődjenek is a várandósok arról, hogyan működik a szoptatás, a tejelválasztás, később pedig, ha elakadnak, kérjenek segítséget, hiszen az esetek többségében lehet segíteni a szoptatási problémákon.

R. Kiss Edit

Kapcsolódó cikkek:

14,238RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb