Belga és svéd továbbjutás

Szépen búcsúzott Japán

145

Fordulatokban gazdag mérkőzésen az utolsó támadás döntötte el a belgák továbbjutását hétfőn este az oroszországi labdarúgó-világbajnokság nyolcaddöntőjében. A japánok hiába vezettek két góllal, Belgium egyenlített, és a rendes játékidő hosszabbításának utolsó percében a győzelmet is megszerezték. A japánok szépen búcsúztak a vébétől, hétfő esti távozásukkor még az öltözőjüket is kitakarították. Tanulhatna sok csapat tőlük. Tegnap délután a svédek Svájc csapatát győzték le és jutottak a negyeddöntőbe.

Inui góljával kettővel vezetett Japán, ám a végén mégis a belgák örülhettek

Kevesen számítottak arra, hogy Belgiumnak a vártnál jóval nehezebb lesz túljutnia Japánon az Oroszországban zajló labdarúgó-világbajnokság nyolcaddöntőjében. A játék képe alapján az ázsiaiak akár többet is érdemeltek volna, ám a meccs végén pont bátorságuk okozta vesztüket. Pedig a belga védelem valóságos átjáróház volt.
A japánok a meccs során kevés támadást vezettek, még kevesebbszer érték el a belga büntetőterületet, viszont amikor a tizenhatosig eljutottak, minden alkalommal veszélyt okoztak az európaiaknak. Ugyan a belgák már a középpályán blokkolták legtöbbször a Japán rohamokat, ám ők sem nagyon tudták áttörni az ázsiaiak védelmét, így az első félidő gól nélkül telt el.
A szünet után Haragucsi egy ellentámadás végén megszerezte a vezetést, négy perccel később Inui távoli lövése előtt aludt el a belga védelem, és a Japán előny kettőre nőtt. Az ázsiaiak ezután is növelhették volna előnyüket, de végül a belgák belelendültek a támadásba és a 69. percben egy szerencsés góllal szépítettek, majd öt perccel később egyenlítettek. Az utolsó negyedórában hősiesen védekeztek a japánok és ellentámadásokkal próbálkoztak, sőt a hosszabbításban szöglethez jutottak, ez lett a vesztük. Ugyanis majdnem minden játékosukkal a belga kapu elé mentek, az európaiak viszont kirúgták a beívelt labdát, majd az ellentámadás végén Chadli megszerezte a győzelmet jelentő gólt. Legutóbb 1970-ben tudott 0–2-es hátrányból fordítani vb egyenes kieséses szakaszában egy válogatott, akkor az NSZK győzte le így Angliát.
A három világbajnokságon is játszó és mindegyiken gólt is szerző Honda Kejszuka Japán kiesése után bejelentette visszavonulását. Honda 2008 óta volt válogatott, 97 meccsen játszott a japán csapatban, ezalatt 37 gólt szerzett. A középpályás megfordult a CSZKA Moszkvában és a Milanban, is, 2017 óta a mexikói Pachuca játékosa. A japán szurkolók csapatuk minden meccse után összeszedték a szemetet a lelátókról, a hétfő esti meccsen pedig a válogatott is úgy távozott a stadionból, hogy az öltözőt teljesen kitakarították.
Noha Svájcot esélyesebbnek tartották a svédek elleni tegnap délutáni meccsen, mégis az északiak jutottak tovább. Svájc jóval többet támadott az első félidőben, a szünet után a svédek viszont belelendültek a játékba, és a 66. percben meg is szerezték a vezetést, amelyet a hosszabbításban növelhettek volna, ám videózás után nem büntetőt, hanem a 16-os vonalról rúghattak szabadrúgást, amelyet védett a svájci kapus. Érdekesség, hogy a svájciak 1954 óta nem lőttek gólt az egyenes kieséses szakaszban a vébéken. A svédek az 1994-es bronzérmük óta először jutottak be a legjobb nyolc közé világbajnokságon.
Brazília gólrekorder
A vb előtt a németek tartották 224 találattal a vb-gólrekordot, míg a braziloknak 221 góluk volt, ám a címvédő rettenetes teljesítménye és kiesése miatt nem kellett nagyon megizzadniuk a braziloknak ahhoz, hogy átvegyék a vezetést. A Mexikó elleni meccs előtt éppen egyenlő volt az állás, 226–226, a brazilok viszont két gólt is lőttek, úgyhogy most már 228-cal ők állnak az élen. A brazilok egyébként tovább növelhetik előnyüket, hiszen közvetlen üldözőik közül egyik válogatott sincs már ott az oroszországi vébén.
A jelenlegi lista: 1. Brazília 228 gól, 2. Németország 226 gól, 3. Argentína 137 gól, 4. Olaszország 128 gól, 5. Franciaország 113 gól.

Milliókat kapnak
Az oroszországi világbajnokság győztese 38 millió dollárt kap a végső sikerért, de a csoportkörben búcsúzók is több millióval térhetnek haza. A csoportkörben kiesők egyenként 8 millió dollárt kapott, míg a nyolcaddöntőben búcsúzó csapatok 12 millióval gazdagodnak. A negyeddöntőben kieső csapatoknak 16 millió dollár jár, a negyedik helyezett 22, a harmadik 24, míg a világbajnoki ezüstérmes 28 milliót vihet haza.

Nyolcaddöntők
Belgium – Japán 3–2 (0–0) /Vertongen (69.), Fellaini (74,), Chadli (94.), illetve Haraguchi (48.), Inui (52)/.
Svédország – Svájc 1–0 (0–0) /Forsberg (66.)/.
A Kolumbia – Anglia találkozó lapzárta után ért véget.
Ma és holnap szünnap van a vébén, a negyeddöntőket pénteken és szombaton rendezik.

HN-összeállítás

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.