Belebukott a botrányba a hírszerzés szürke eminenciása

Florin Coldea altábornagy, a SRI második embere. Veszélyt lát fotó: evz.ro

Aláírta azt a két rendeletet, amelyek értelmében egyrészt felmenti tisztségéből, másrészt tartalékállományba helyezi Flo­rian Coldea altábornagyot – nyilatkozta tegnap Klaus Johannis államfő. Hozzátette: jónak tartja, hogy az elmúlt napokban sok szó esett a titkosszolgála­tokról, azok nemzetbiztonsági rendszerben elfoglalt helyéről és szerepéről.

Florin Coldea altábornagy, a SRI második embere. Veszélyt lát Fotó: evz.ro

Florian Coldea altábornagynak, a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) igazgatóhelyettesének tartalékos állományba helyezését tegnap Eduard Hellvig, a SRI igazgatója kérte az államfőtől, miután a tisztséget csaknem 12 éve betöltő Coldea maga kérte felmentését a személyével kapcsolatos híresztelések miatt. A hírszerzés „szürke eminenciásaként” emlegetett Coldeáról a december közepe óta szökésben lévő, korrupciós ügyekben vádlottként szereplő Sebastian Ghiță médiamágnás, a PSD volt képviselője tett közzé kompromittáló információkat, amelyek hitelességéről élénk vita alakult ki a médiában. Ghiță tavaly decemberig tagja volt a titkosszolgálatokat felügyelő parlamenti szakbizottságnak, és a média szerint a SRI-hez fűződő kapcsolatai is szerepet játszhattak abban, hogy informatikai cégei „futószalagon” nyertek nemzetbiztonsági jellegű, eurómilliós állami megbízásokat. A Ghiță által kiszivárogtatott bizalmas információk ügyében a legfőbb ügyészség már január elején vizsgálatot indított.

Kémfilm, reklámszünet nélkül
A rejtélyes módon eltűnt, immár nemzetközi körözés alatt álló üzletember a tulajdonában lévő România TV-hez videoüzenetek egész sorát juttatta el, amelyekben azt hangoztatta, hogy szoros barátság fűzte Coldeához és Laura Codruța Kövesihez, a DNA főügyészéhez. Állítása szerint 2008-ban ismerte meg Florian Col­deát, családi barátok lettek, többször közös nyaralásokon vettek részt, illetve rajta keresztül került baráti kapcsolatba Kövesivel. És ez csak a kezdet, Ghiță vádjai egyre súlyosbodnak. Ezek szerint Coldea a DNA főügyészére és az államelnökre is nyomást gyakorolt – Johannis például azért tart tőle, nehogy mandátuma lejárta után neki és a feleségének „ügyei” legyenek. Kövesi kinevezése is Coldeához köthető, éspedig úgy, hogy a vád szerint megzsarolta és politikai karrierjének tönkretételével fenyegette Victor Ponta korábbi miniszterelnököt annak érdekében, hogy Kövesit állítsa a DNA élére. Egy másik videofelvétel szerint a DNA azon dolgozott, hogy Liviu Dragnea PSD-elnökből ne lehessen miniszterelnök: Ghiță állítja, hogy a vádhatóság egy ügyésze azt közölte vele, hogy amennyiben nem tesz feljelentést Dragnea ellen, meghurcolják családját és barátait, akikkel „a börtönben fog találkozni”. Azonban ha Dragnea ellen vall, akkor békén hagyják. Ghiță szerint továbbá Coldea és Kövesi egy külföldi szövetséges titkosszolgálat ügynökeiként, politikai megrendelésre, befolyásukkal visszaélve döntenek arról, hogy ki ellen induljon bűnvádi eljárás Romániában.

„Becsületből” kérte a felmentését
A videoüzenetek nyilvánosságra kerülése után a SRI a múlt héten belső vizsgálatot rendelt el az ügyben, amelynek idejére felfüggesztette tisztségéből Col­deát. A szolgálat közleménye szerint a vizsgálóbizottság megállapította, hogy az igazgatóhelyettes semmilyen törvényt vagy belső szabályzatot nem sértett meg, ezért a SRI vezetőtanácsa visszahelyezte őt hivatalába. Az altábornagy azonban katonai méltóságára és a szolgálat hitelét fenyegető súlyos veszélyre hivatkozva felmentését kérte.

Ki kaphat még selyemzsinórt?
Klaus Johannis pedig aláírta az igazgatóhelyettes felmentéséről és tartalékos állományba helyezéséről szóló rendeleteket. Az elnök szerint a nagy médiavisszhangot kiváltó történet is azt bizonyítja, hogy a szolgálatoknak nem szabad beleavatkozniuk a politikába, mint ahogy a politikának sem szabad rátelepednie a szolgálatokra. Az államfő a SRI hatékony, de nem „pártos” parlamenti ellenőrzését szorgalmazta, az új baloldali többséget pedig „érett” politizálásra szólította fel. Szerinte a szociálliberális többség – amely „eddig csak néhány populista ígéretét szavazta meg” – azzal bizonyíthatná érettségét, ha a nemzetbiztonsági törvények korszerűsítésével foglalkozna állítólagos amnesztia-tervei helyett.
Ghiță nemcsak „nagy halaknak” támadt neki a leleplezőnek szánt információk szivárogtatásával, hanem akciója számos biztonsági, politikai és etikai kérdést is elindított. Ennek megfelelően egyelőre csak találgatni lehet, hogy ki bukik még bele a „kitálalásokba”. A közvélekedés hajlik arra, hogy az országban a titkosszolgálatok befolyásolják a látványos korrupcióellenes kampányt. A DNA legutóbbi tevékenységi jelentése szerint azonban a 2015-ben lefolytatott csaknem 11 ezer DNA-eljárás közül csak 90 volt olyan, amely a SRI-től érkezett jelentés alapján indult.

Kövesi: nincs miért lemondanom
Laura Codruța Kövesi, a DNA vezetője azt állítja, csupán a különböző állami intézmények által szervezett eseményekről ismeri Sebastian Ghițăt, soha nem folytatott vele magánbeszélgetést, az ellene felhozott vádjai pedig valótlanok, így nincs amiért lemondania tisztségéről.
„Miért nyújtanám be a lemondásomat? Mert a munkámat végzem? Mert zavarom a vádlottakat? Azért neveztek ki a DNA főügyészének, hogy a munkámat végezzem. És a DNA feladata az, hogy a magas szinten elkövetett korrupciós ügyekben nyomozzon. Én ezt tettem. Ezért fizetnek” – nyilatkozta Kövesi.
Hozzátette: aki kiszámolja a DNA célkeresztjében lévő személyek átlagos vagyonát, az meggyőződhet arról, hogy megengedhetik maguknak, hogy cégeket alkalmazzanak emberek megfélemlítésére, vagy nyomást gyakoroljanak az igazságszolgáltatási rendszerre. Ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy a „támadások” a teljes igazságszolgáltatási rendszert érintik.
„Ezek a támadások nemcsak a DNA, személyem, vagy a DNA ügyészei ellen irányulnak, hanem az igazságszolgáltatás ellen. Kinek az érdeke destabilizálni az igazságszolgáltatási rendszert?” – tette fel a kérdést.
Kövesi szerint nyilvánvaló, hogy a szökésben levő Ghiță manipulálja a közvéleményt annak érdekében, hogy elfelejtsék, korábban hány büntetőeljárást indítottak ellene, és milyen jelentős mértékben károsította az államot.

Parlamenti bizottság előtt
Január 25-én hallgatja ki a SRI vezetőségét a Florin Coldea-ügy és az intézmény 2017-es évi költségvetése kapcsán a SRI tevékenységét ellenőrző parlamenti bizottság – közölte tegnap a bizottság elnöke, Adrian Țuțuianu. Mint megjegyezte, átiratban kérte a SRI vezetőségét, hogy a jelzett napon 11 órakor legyen az ellenőrző bizottság gyűléstermében, a két témakör tisztázása érdekében. Țuțuianu szerint „megállapodtak” a SRI igazgatójával, hogy a két témával kapcsolatos összes dokumentumot bemutatja.