Bekerülni a globális digitális tér vérkeringésébe

6. Digitális Székelyföld Konferencia

37

Székelyföld legnagyobb digitális fóruma innovatív ötletekkel, a digitális tér aktuális trendjeivel és megújult névvel tér vissza ezúttal Székelyudvarhelyre, október 17–19. között az IT Plus Klaszter szervezésében. A háromnapos rendezvényre 55 előadót és több száz résztvevőt várnak.

Sok érdeklődőt vonzottak a rendezvény korábbi kiadásai is Fotó: Archív

A Digitális Székelyföld Konferencia a régió aktív vállalkozóinak, oktatóinak, önkormányzatainak és szakembereinek találkozópontja, célja a technológia új lehetőségeinek feltárása és ezáltal Székelyföld fejlesztése. A szervezők arra törekednek, hogy kapcsolatok és sikeres együttműködések által felfedezzék, fejlesszék és megismertessék azokat az értékeket, amelyek leginkább jellemzik régiónkat, és ezáltal bekerüljenek a globális digitális tér vérkeringésébe. Neves kutatók mutatnak be alkalmazott IT-t különböző szakterületeken, megismerhetjük a digitális kütyük folyamatosan újuló világát és az oktatás jövőképét ebben a digitális világban. Idén is elhangzanak technikai jellegű szakmai előadások, amelyeken IT-szakemberek osztják meg tudásukat a résztvevőkkel.
– Három helyszínen zajlanak az előadások: a polgármesteri hivatal Szent István terme, a Tamási Áron Gimnázium bentlakásának díszterme, illetve a Városi Könyvtár médiaterme ad otthont a rendezvénynek. Ma Legendárium-bemutatóval indítunk, majd holnap és pénteken egész napos szakmai programmal várjuk a résztvevőket. A délelőttök folyamán többnyire nagyvállalatok, intézmények vezetői, illetve országos és nemzetközi programok működtetői tartanak előadásokat a Szent István teremben. Pénteken délelőtt kiemelt témakör lesz a kiberbiztonság és adatvédelem, többek között live hacking-bemutatóra is sor kerül majd. Holnap egy délutáni szekció kimondottan vállalkozóknak szól, digitális vállalkozások, integrált vállalatirányítási rendszerek témakörökben, egy szekció pedig oktatásról: hazai és magyarországi oktatási programokat mutatunk be, és egy, az oktatás digitalizációjával kapcsolatos kerekasztal-beszélgetést szervezünk, illetve diákok által tartott érdekes projektbemutatókra is számíthatunk. Ugyancsak holnap délután szeretnénk találkozási pontot teremteni klaszterek, szakmai közösségek és civil szervezetek számára, és klasztertagok is bemutatkoznak majd, rövid technikai jellegű előadások formájában. Pénteken délután kutatás-fejlesztés témában lesznek előadások, amelyekre több Udvarhelyről elszármazott, világszinten ismert és elismert kutatót is meghívtunk, hogy a helyi közösség is megismerje munkásságukat. Ezek az előadások oktatók és szervezett diákcsoportok számára ingyenesek, előregisztráció nélkül látogathatók, ugyanúgy, mint a holnapi délutáni oktatási szekciók. Szintén pénteken városvezetők, önkormányzatoknál tevékenykedő szakemberek fognak beszélni az aktuális és jövőbeni fejlesztési projektjeikről. A Tech szekciókban ezen a napon lehet majd számítani például mesterséges intelligenciával és blockchain technológiával kapcsolatos előadásokra is. A rendezvény elsődleges célja felhívni a figyelmet Székelyföld technológiai fejlesztésének fontosságára. A konferencia fontos jellemzője, hogy nem feltétlenül csak IT-szakembereknek szól, hanem oktatóknak, diákoknak, vállalkozóknak, önkormányzatok, civil szervezetek képviselőinek is – tájékoztatta lapunkat Simon Károly szervező.
Az IT Plusz Klasztert 2013-ban hozták létre, hogy a Székelyföldön is megnőtt IT&C iparág szereplőit összekapcsolják – mind technikai eszközök és módszerek, mind pedig humántőke és tudásbázis szempontjából – a hatékonyabb együttműködés érdekében. 2018-ban közel 50 székelyföldi vállalkozás dolgozik együtt, akik kiváló szakmai tudással, erős kapcsolati hálóval és sikeres referenciamunkákkal rendelkeznek. Tagjaik egyedi szoftvertermékek fejlesztésével és támogatásával, IT-tanácsadással, valamint hardver-termékek és távközlési megoldások szállításával és karbantartásával foglalkoznak többnyire. Céljuk, hogy hosszú távú, digitális jövőképet hozzanak létre és bevonják a fiatalokat ebbe a folyamatba, munkába. Arra bátorítják őket, hogy járják a világot, szerezzenek tapasztalatot és térjenek haza, kamatoztassák itthon tudásukat, dolgozzanak együtt Székelyföld élhetőbb jövője érdekében.

Nagyálmos Ildikó

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek