Békéért és egyetértésért imádkoztak

Pünkösd az ezeréves határnál

190

Több tízezren gyűltek össze idén is pünkösd vasárnapján Gyi­mes­bükkön, hogy a kontu­máci Nagyboldogasszony anya­templomnál és környékén imádkozzanak, megemlékezzenek és a jövőbe nézzenek. A helyiek ünnepi műsorral fogadták a zarándokokat, és a szentmisét követően a tíz éve felújított 30-as számú vasúti őrháznál tartottak megemlékezést.

Deáky András köszönti a zarándokokat. Műsor a tíz éve felújított őrháznál

Pünkösd vasárnapján érkeztek meg a Csíksomlyó Expressz és a Székely Gyors zarándokai Gyimesbükkbe, ahol az ünnepi szentmise előtt megemlékeztek az elesett hősökről, majd békéért és egyetértésért imádkoztak.
A jelenlévők ünnepi műsorokat tekinthettek meg a kontumáci szabadtéri színpadon: a gyimesbükki fiatalok hagyományőrző együttese mellett a Népzenei Kamaraműhely – amely a szegedi Dugonics András Piarista Gimnázium Alapfokú Művészeti Iskolájának tehetséges zenészeiből alakult – és a Cickom énekegyüttes is fellépett.
A gálaműsorok és koncertek után a zarándokok az elesett hősökre emlékeztek, majd a kontumáci Nagyboldogasszony anyatemplomnál tartott szentmise keretében elmélkedtek pünkösd üzenetén.
– Szítsuk fel újra önmagunkban az ünnepi lángot! Nem azért utaztunk ide, Tündérországba, az ezeréves határhoz, hogy hazatérve azzal büszkélkedjünk, hogy mekkora korondi cserépedényt vásároltunk. Újuljunk meg lélekben és gondolkodásmódunkban, bízzunk a Jóisten vezetésében és erősödjünk meg hitünkben – fogalmazott magával ragadó prédikációjában Sch. P. Vereb Zsolt mosonmagyaróvári piarista atya.
Az ünnepi szentmisét követően a tíz éve felavatott vasúti őrháznál tartottak megemlékezést az egybegyűltek. Deáky András Magyar örökségdíjas nyugalmazott iskolaigazgató köszöntőjében úgy fogalmazott, hogy a Magyar Királyi Állami Vasutak legkeletibb, 30-as számú őrháza ékszerként áll a Rákóczi-várhoz vezető lépcsők aljában. Kiemelte: összefogás eredményeként újították fel a bakterházat, és azóta Gyimesbükkből zarándokhely vált, hiszen az év minden napján több százan látogatnak el az ezeréves határhoz.

Ünnepi szentmise Kontumácban. Fohász a megmaradásunkért FotóK: László F. Csaba

– Ez talán annak is köszönhető, hogy nem elégedtünk meg az őrház felújításával, és igyekeztünk minden évben megvalósítani valamit. A hit évében, 2013-ban, a kontumáci templom melletti gerincen felavattuk az Élet, a Nemzet és a Hit Kapuját, egy olyan kopjafasorral, amelynek üzenetét meglátásom szerint nemzetiségre való tekintet nélkül mindenkinek tisztelnie kellene! Az ott olvasható szent szavak olyan emberi értékeket jelölnek, amelyekből egyikünk sem űzhet gúnyt. Mindegy hogy jobbról vagy balról állunk, mert addig, amíg Erdélyben és Magyarországon különböző politikai pártok színeiben gyűlöljük egymást, addig nincs magyar jövő! – szögezte le Deáky András, hangsúlyozva, hogy ennek véget kell vetni, és olyan úton kell elindulni, amely hosszú távon eredményesnek bizonyul majd.
A nyugalmazott iskolaigazgató után felszólalt Görbe Vilmos, Gyimesbükk polgármestere, köszöntve a jelen lévő zarándokokat, majd Bilibók Ágoston, az őrház gondnoka is megosztotta gondolatait a zarándokokkal, arra kérve a jelenlévőket, hogy elevenítsék fel 2008. május 11-ét, azt a napot, amikor felavatták a felújított őrházat.
– Sokan könnyes szemmel vettünk részt azon az ünnepségen, hiszen tíz éve történelmet írtunk, és csodát éltünk át. Akkor bizonyossá vált, hogy az együvé tartozással és akarattal a nehézségeket le lehet küzdeni – fogalmazott Bilibók Ágoston.

Keresztes Bea

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek