Békében, nyugalomban élni

53

Az Egyesült Nemzetek Szervezetének Alapszabályzata ma közel 200 elismert tagország függetlenségét biztosítja, a világbéke megvédésének, fenntartásának jegyében. A nemzetközi szervezet határozati javaslatokkal, intézkedésekkel, békefenntartó csapatokkal évtizedeken át hozzájárult, segítette és segíti a tagországok gazdasági, szociális, kulturális fejlődését, társadalmi, demokratikus be­ren­dezkedését, a béke és a társadalmi haladás szellemében.
Az ENSZ a XX. század második felében közvetlenül hozzájárult, az évszázadon át tartó gyarmati rendszer felszámolásához. Számottevő fiatal kis és közepes ország, demokratikus állam kérte felvételét a világszervezetbe, a kötelezettségek vállalásával együtt. A világszervezet képviselőinek 1960 őszi ülésén a tagországok döntő többsége a „XX. század nagy szégyenének” nevezte a gyarmatok meglétét. A nagyhatalmak és a fejlett ipari országok képviselői vállalták a fejlődés útját választó, fiatal, független országok gazdasági támogatását, a bizalom, a békés élet, az alkotómunka, az építés és a belbiztonság fenntartásának jegyében. E téren a délkelet-ázsiai, a latin-amerikai és a kelet-európai országok elfogadható gazdasági, művelődési és oktatási eredményeket értek el. Sajnos a vállalások teljesítése, néhány jó példát leszámítva, kevésbé sikerült az afrikai és a kis-ázsiai arab országokban. Ezzel szemben gyorsan növekedett a bűncselekmények, az államcsínyek, a törzsek és csoportosulások közötti békétlenségek, villongások, fegyveres leszámolások száma, és elhatalmasodott a világ legnagyobb szégyene, a terrorizmus. A világbékét veszélyeztető terrorizmust meg lehet és meg kell állítani, de nem az illegális migrációval!
A felszabadult országok gazdasági, környezeti, társadalmi fejlesztésének korlátozása, a háború, a migráció léte a káros hatásokat igazolja. Gátolja az otthoni békés tevékenységet, a műszaki és társadalmi haladást, fokozva a települések, egész térségek elnéptelenedését, a környezetrombolást, a sivatag terjedését. Ma létszükséglet lenne otthon dolgozni. Fontos volna a tőke, az áru áramlása a válságos térségekbe, akárcsak a tanulni vágyók képzése, kutatók segítése. A nemrégiben véget ért téli olimpiai játékok eszünkbe juttatták az 1972-es müncheni Olimpián történt tragédiát, amikor olimpikonok lettek a terrorizmus áldozatai. Ekkor a sportvilág kiváló versenyzői, sportbarátok, a német szurkolók, a szervezők, a sportolók felesküdtek az olimpiai játékok folytatására, a terrorizmus felszámolására. A békés világ ellenzi a törvénytelen migrációt s elítéli a terrorizmust.

dr. Balázs Sándor, Csíkszereda

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek