Béke még nincs, bizottság már van

66

Bár továbbra is konfliktusos a helyzet Székelyudvarhelyen az RMDSZ széki és helyi szervezete között, és mindkét fél kitart korábbi álláspontja mellett, konkrét lépés is történt a helyhatósági választásokat illetően.

DSC_0010_elovalasztas_BA_SZ

A bszabályzat szerint január 26-án lett volna esedékes az előválasztási bizottság megalakulását célzó ülés összehívása, ám erre közel egy hónapos csúszással, tegnap délután kerített sort a RMDSZ Szé­kely­udvarhelyi Városi szervezetének elnöke, Bunta Levente – tájékoztatott Bíró Barna Botond, az Udvarhelyszéki szervezet ügyvezető elnöke.
Az ülésen név szerint kijelölték azt az öt személyt, akik közös feladata a jelöltállítástól a választási eredmények közléséig megszervezni és koordinálni a választási procedúrát, illetve a felmerülő vitás esetekben megfelelő döntést hozni.
Az öttagú testületnek a helyi és a széki szervezet képviselői tagjai. A széki RMDSZ-t Bíró Barna Botond képviseli – őt a területi elnök, dr. Verestóy Attila szenátor delegálta önmaga helyett. A bizottság tagja továbbá Ványolós István megyei önkormányzati képviselő, az RMDSZ Területi Szabályzatfelügyelő Bizottságának elnöke, Bunta Levente polgármester, az udvarhelyi Városi Szervezet elnöke, illetve a helyi szervezet két tagja, Borbáth István vállalkozó és Farkas György volt városmenedzser, akiket a helyi választmány a február elsejei ülésén titkos szavazással jelölt ki.
Az ülésen konkrét döntés is született: február 29-re tolták ki a tanácsosjelöltek dossziéjának leadási határidejét.

Hogyan tovább?
Az ülést követően Bíró Barna Botond úgy nyilatkozott, a széki és a városi szervezet álláspontja még mindig nem egyezik. A területi szervezetnél nem értik pontosan, hogy mik Bunta Levente szándékai. Az Udvarhelyszéki Szervezet fenntartja a korábbi, nyílt állóurnás előválasztással kapcsolatos álláspontját, és mivel úgy látják, hogy a helyi szervezet nem partner a kialakult konfliktus rendezésében, a Szövetségi Elnökséghez fordulnak, remélve, hogy annak közbenjárására megoldódik a jelenlegi vitás helyzet.
– Közel 1000 ember regisztrált már az előválasztásra, velük mi lesz? Tanácstalanul állunk a helyzet előtt. Azt szeretnénk, hogy tiszta képet lássunk, mert az emberek jelenleg nem tudják, hogy melyik az igazi RMDSZ? Az, amelyik a nyitott, vagy az, amelyik a zárt ajtók politikáját követi? – fogalmazott a széki szervezet ügyvezető elnöke.

Három az igazság?
Értetlenül áll az RMDSZ Ud­var­helyszéki Szervezet az előválasztásokkal kapcsolatosan kialakult helyzet előtt – ez derül ki a Mit akar Bunta Levente? című, szerkesztőségünkbe eljuttatott, kommentár nélküli közleményből. A széki szervezet kronológiai sorrendbe teszi a székelyudvarhelyi Városi RMDSZ eddigi taktikázását.
A helyi szervezet nevében Bunta Levente elsőként 2015. december 14-i, 57-es számú átiratban közli a jelöltek kiválasztásának általa preferált módozatát: azaz, hogy a Városi RMDSZ Szervezet elnökségi döntés alapján, „a legdemokratikusabb módon, urnás előválasztás által kíván dönteni a jelöltekről”.
Ezt követi február 9-én a 2016/25 iktatószámú határozat, amely módosítja az előzőt: „Az előválasztáson szavazati joggal a székelyudvarhelyi RMDSZ-tagok rendelkeznek.” A harmadik, február 12-i dokumentumban újabb variánst közölnek: „regisztrált RMDSZ-tagok részvételével zajló, urnás előválasztást szeretnénk”.

Lázár Emese

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.