2021, január 20, szerda.
custom_html_banner1

Békás napokra készülnek a „békások”

Egykor még csúfolódásnak számított, ha valaki „békásoknak” nevezte a nyikómalomfalviakat. Ma már büszkén felvállalják, ifjúsági szervezetük logójában is megtalálható a béka, sőt a hétvégén első ízben rendezik meg a Békás napokat. Még a lecsóba is belecsapnak.

Korábban is szerveztek futóversenyt Malomfalván. Idén is nekiveselkednek
Korábban is szerveztek futóversenyt Malomfalván. Idén is nekiveselkednek

[dropcap]N[/dropcap]yikómalomfalvának nem hivatalosan béka a jelképe, a Farkaslakához tartozó falu lakóit nevezik „békásoknak” is. Ennélfogva nem véletlen, hogy a falu focicsapatát „Hajrá, békások!” felkiáltással biztatják, hogy a tavaly decemberben alakult Nyikómalomfalvi Ifjúsági Szervezet (MISZ) logójában ott található a béka, illetve az ifiszervezet által első ízben megszervezett faluünnepséget is Békás napokra keresztelték.

Szerzett és ragasztott nevek
A farkaslakiak szenesek, a szé­kelypálfalviak borítósok, a szé­kely­szentlélekiek polyvások, a kecsetiek feketekalaposok, a malomfalviak pedig békások. Legalábbis a köznyelvben így nevezik őket. Hogy mióta, azt nem tudni pontosan, tény az, hogy A Székelyföld leírásában hiába keressük ezeket a megnevezéseket.
– Mi voltunk a környéken az egyetlen falu, amelynek lakói megették a békacombot, még abban az időben is, amikor ez tiltott volt – tájékoztatott Nagy Magyari Júlia, a MISZ elnöke. A malomfalvi ifjúsági szervezet vezetője elmondta, hogy először vállalták fel a település faluünnepségének főszervezését, az ifiegyesület tagjai e téren már rendelkeznek tapasztalattal, hisz korábban két falunap szervezésében is aktívan részt vettek. Meglehetősen aktív félévet tudnak maguk mögött, féltucatnyi rendezvényből vették ki részüket, legutóbb például – június közepén – Családi napot rendeztek a malomfalviaknak.
Ezúttal kétnapos rendezvénysorozattal készülnek, az első napon főleg a kultúrán lesz a hangsúly, a másodikon pedig a sportrendezvények, vetélkedők kerülnek előtérbe. De szórakozni, kikapcsolódni mindkét napon lehet.

Gazdag programkínálat
A rendezvénysorozat szombaton délelőtt ünnepi szentmisével indul, melyet a hivatalos megnyitó, illetve Kosztándi Jenő és Kosztándi B. Katalin fes­tőművészek kiállítása követ a Papp Ferenc Kultúrotthonban. A délután folyamán lesz táncház, előadással jelentkezik a Boróka néptáncegyüttes és ekkor lesz a történetíró verseny eredményhirdetése is. Délután 6 órától Dévai Nagy Kamilla énekes-gitáros előadóművész koncertjére várják az érdeklődőket este pedig Homonyik Sándor élő nagykoncertje várhatóan tömegeket vonz majd a nyikómalomfalvi sportpályára. A nap hajnalba nyúló szabadtéri bulival zárul.
A vasárnap szintén szentmisével indul, majd lecsófőzőversenyre várják az érdeklődőket. Nevezési díj nincs, de a szükséges alapanyagokról, kellékekről a csapatoknak kell gondoskodniuk. A nap folyamán kézműves-foglalkozásokat, több vetélkedőt és versenyt is szerveznek fotósoknak, labdarúgóknak, futóknak és kincskeresőknek.
Este egy visszatérő vendéget köszönthetnek a helyiek, a marosvásárhelyi Defender együttes tavalyi fellépése olyannyira sikeresnek bizonyult, hogy a szervezők a visszahívás mellett tették le voksukat.
Nagy Magyari Júlia elmondta, már idén szerettek volna nagyobb hangsúlyt fektetni a békára, de túl kevés idő állt a rendelkezésükre. Ígérete szerint azonban a jövő évi falunapok még inkább „békások” lesznek.

Szász Csaba

Kapcsolódó cikkek:

14,320RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb