2021, január 20, szerda.
custom_html_banner1

Bejutott az RMDSZ, szoros eredmények

Az exit poll adatok szerint a Romániai Magyar Demokrata Szövetség bejutott a parlamentbe. A tegnapi parlamenti választásokat – az elsődleges adatok szerint – a PSD nyerte a leadott szavazatok 30,5 százalékával, második helyen a PNL végzett 29,1 százalékkal. Az USR-Plus a leadott voksok 16,4, az RMDSZ 5,7, az AUR 5,2 a Pro Románia és a PMP 5 százalékát szerezte meg.

Reggel hét órakor nyitottak a szavazókörzetek tegnap a parlamenti választások napján. Országszerte több mint 18 millió választópolgárt vártak az urnákhoz, hogy voksuk leadásával megválasszák azokat a parlamenti képviselőket és szenátorokat, akik a következő négy évben képviselik érdekeiket a parlamentben. A választók megyei jelöltlistákra szavazhattak. A jelöltek majd szavazatarányosan kapnak mandátumot. Országos szinten 18 802 szavazókörzetben lehetett voksolni. A szavazókörzetek 21 óráig voltak nyitva, de azok a választópolgárok, akik még 21 órakor a szavazóhelyiségben tartózkodtak vagy sorban álltak, a szavazókörzet ellenőrző pecsétjével ellátott sorszám alapján 23 óra 59 percig leadhatták szavazatukat. 

Tánczos Barna

Fotó: Teutsch Tamás

Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke szülőfalujában, Csíkkarcfalván adta le szavazatát. A helyszínen úgy nyilatkozott, erős magyar képviseletre voksolt, és főként arra, hogy a romániai magyarságnak megkerülhetetlen képviselete legyen a parlamentben.

– Arra szavaztam, hogy előbbre jussunk, és hogy az elromlott dolgokat kijavítsuk. Nehéz időket élünk, és a legfontosabb az, hogy az emberek biztonságának felté­teleit a politikai képviselet megteremtse – nyilatkozta a szövetség elnöke. Hozzáfűzte: a választásokat követően, a hivatalos eskütétel után a jövő évi költségvetéssel fognak dolgozni, amely rálátást ad arra, hogy mennyi pénz lesz az oktatásra, beruházásra vagy egészségügyre. Ezt követi a törvénykezés majd, amely a biztonságot szavatolja.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke a csíkszeredai József Attila Általános Iskola tornatermében kialakított szavazókörzetben adta le voksát. A Facebook-oldalán közzétett élő videóban úgy nyilatkozott: sorsunkról, jelenünkről és jövőnkről döntünk. Hangsúlyozta, a választás tétje az is, hogy nélkülünk (szerk. megj: a magyar közösség képviselete nélkül) ne lehessen Bukarestben döntéseket hozni.

Bende Sándor

– Abban bízom, hogy nagy számban el fognak jönni a fiatalok is, hisz a mai szavazás a fiatalokról is szól, és nem arról, hogy majd milyen jövőjük lesz a fiataloknak, hanem, hogy milyen jelenük. Hiszem azt, ahhoz, hogy itthon ifjú­ság­barátabb, a fiatalokat jobban segítő intézkedéseket lehessen hozni Bukarestben, ahhoz szükség van a mai részvételre – mondta a megyeelnök.

Tánczos Barna szenátor a délelőtt folyamán szülőfalujában, Csík­szentkirályon adta le voksát.

– Egy olyan községben szavaztam, amely az elsők között van a szavazati részvétel tekintetében jelen pillanatban. Csíkszentkirály egy olyan csíki, Hargita megyei, székelyföldi, illetve egy olyan erdélyi magyar közösség, amely az elmúlt évek során, a döntéshozás érdekében mindig képes volt parlamenti képviselőket küldeni Románia parlamentjébe. Az erdélyi gazdák, vállalkozók, az erdélyi gyerekek, szülők és nagyszülők közösségének jövője az, ami ma terítékre kerül, minden attól függ, hogy ma, hányan megyünk el szavazni. Arra kérek és biztatok mindenkit, innen Csíkból, Székelyföldről, hogy éljen ezzel a lehetőséggel. Ne hagyjuk, hogy mások döntsenek helyettünk, a mi beleszólásunk nélkül – nyilatkozta Tánczos Barna.

Maroshévízen adta le a voksát Bende Sándor. A képviselőjelölt lapunk kérdésére azt mondta, egy erős magyar képviseletért adta le a szavazatát.

– Politikai stabilitást szeretnék a következő parlamenttől, és azt, hogy a sok fölösleges vita helyett érdemben tudjunk tenni azokért a területekért, amelyek az elmúlt időszakban, az elmúlt 30 év során hiányosan voltak kezelve. Itt gondolok a tanügyre, az egészségügyre és a gazdaság gyengeségére. Ezeket kellene helyre rakni a sok üres politikai vita helyett, ezek megváltoztatásáért adtam le a szavazatomat – mondta Bende Sándor.

Antal Lóránt

Fotó: Csedő Attila

Az udvarhelyszéki jelöltek is szavaztak 

A székelyudvarhelyi képviselő- és szenátorjelöltek is a délelőtti órákban szavaztak. A változásra, az összefogásra és a jövőbeni sikeres munkára voksoltak. Ugyanakkor a szavazás biztonságosságát is hangsúlyozták.

Antal Lóránt szenátorjelölt 10 órakor szavazott a Bányai János Technikai Kollégiumban kialakított szavazókörzetben.

– Én ezekben a percekben egy erős magyar összefogásra szavaztam! Arra szavaztam, hogy egy erős érdekképviselete legyen az erdélyi magyarságnak Románia parlamentjében, hiszen így tudjuk csak megvalósítani azt, hogy hangunkat hallassuk minél hangosabban azon a romániai politikai színtéren, ahol sokszor megpróbáltak minket ellehetetleníteni. Azoknak, akik elbagatellizálják azt a történelmi lehetőséget, hogy most újra megmutathatjuk azt, hogy többen vagyunk, és ha nagyobb számban megyünk el szavazni, akkor még erősebbek lehetünk, azoknak azt üzenem, hogy az otthonmaradással is szavaznak, de sajnos nem a magyar összefogásra, hanem másokat erősítenek. Szenátorjelöltként ugyanakkor arra buzdítok mindenkit, hogy éljen a szavazati jogával és a szabályokat betartva, egymásra figyelve vegyen részt a választásokon. Éljünk ezzel a joggal és erősítsük meg a Magyar Összefogást! – nyilatkozta Antal Lóránt.

Zakariás Zoltán képviselőjelölt 11 órakor szavazott a székely­udvarhelyi Móra Ferenc Általános Iskolában kialakított szavazókörzetben. Mint fogalmazott, teljesen biztonságos körülmények között adhatta le voksát, nem érintkezett emberekkel, ő maga kezelte a személyi igazolványát, így a járvány semmiféle kockázata nem áll fenn a szavazatok leadásakor.

– Arra szavaztam, hogy a következő négy évben olyan képviselők kerüljenek Románia parlamentjébe, akik a térségünket maximálisan tudják képviselni. Ez most a tét! – hangsúlyozta Zakariás Zoltán.

Ladányi László-Zsolt képviselőjelölt 12 órakor adta le voksát Szé­kely­udvarhelyen, Bethlen­fal­ván, a KipiKopi napköziben kialakított szavazókörzetben. A képviselőjelölt a választás biztonságosságát is hangsúlyozta, és arra kérte a választópolgárokat, hogy éljenek szavazati jogukkal, menjenek el szavazni.

Kelemen Hunor

Fotó: Fülöp Orsolya

Választási kedv

A kora reggeli órákban az országos átlag alatti volt a választási kedv a székelyföldi megyékben. Reggel nyolc órakor Kovászna megyében 0,80 százalékos, Hargita megyében 0,81 százalékos, Maros megyében 1,47 százalékos volt a részvételi arány. Ez az állapot már a délelőtti órákban változott, és a székelyföldi megyék is felzárkóztak az országos átlaghoz. Sőt, délután Hargita megye az országos átlag felett teljesített. 17 órakor 25,30 százalékos volt az országos választási kedv, míg megyénkben ez a szám 27,74 volt. Hargita megyén belül Csíkszéken voltak a legaktívabbak a választópolgárok. 17 óráig a szavazásra jogosultak 31,01 százaléka voksolt, Udvarhelyszéken 27,05 százalékos volt a választási arány, míg Gyergyószéken mindössze 24,38 százalékos volt a voksolási kedv.

Ladányi László-Zsolt

Fotó: Csedő Attila

Exit poll eredmények

A tegnap este kilenc órakor közzétett első hivatalos közvélemény-kutatási urna elhagyási (exit poll) eredmények alapján a Szoicáldemokrata Párt (PSD) szerezte meg a legtöbb szavazatot. A baloldali párt a voksok 30,5 százalékát tudhatja magáénak az ország rendszerváltás utáni történetében a legkisebb részvételt jegyző parlamenti választásán. 

Második helyen az aktuális – kisebbségi – kormányerő, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) végezett 29 százalékkal, ezt követi a Mentsétek Meg Romániát (USR) és PLUS szövetsége 15,9 százalékkal. A CURS/Avatgarde közvélemény-kutató csoport előrejelzése szerint átlépte a parlamentbe történő bejutási küszöböt a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) is, amely a szavazatok 5,7 százalékát szerezhette meg. Meglepetéseredmény is született: a Szövetség Románia Egységéért (AUR) nevű nacionalista retorikát folytató párt a voksok 5,2 százalékát szerezhette meg, ezzel újra szélsőséges politikás promotáló erő kerülhet be a törvényhozásba. 

A közvéleménykutató-csoport a bejutási küszöbre mérte be a Victor Ponta volt PSD-s miniszterelnök pártját, a Pro Romániát és a Traian Băsescu volt államfő alakulatát, a Népi Mozgalom Pártját (PMP) is. 

Az este kilenc órás exit poll eredmények közzététele után mind a két nagypárt, a PNL és a PSD elnöke is győztesnek hirdette ki a saját pártját. Ludovic Orban (PNL) ki is fejtette, hogy erős koalíciót készülnek kötni annak érdekében, hogy stabil kormányt alakíthassanak. 

Marcel Ciolacu, a PSD elnöke figyelmeztette a szavazatszámlálókat, hogy legyenek körültekintőek a munkájuk során. A pártelnök jelzésértékűnek látta, hogy a többség a szociáldemokratákra voksolt.  

Dacian Cioloş volt technokrata miniszterelnök, az USR-PLUS társelnöke úgy nyilatkozott, hogy a parlamenti erejét megduplázó reformpárt kormánykoalícióra készül lépni. Feltehetően az eredményhirdetés után a PNL és az USR köt egyezséget. 

Kelemen Hunor az RMDSZ elnöke előzetes eredmények közzététele után szintén  a stabil kormány kialakításának fontosságát hangsúlyozta.  

– Az új kormánynak december 22-én meg kell alakulnia, és el kell kezdenie a munkát, amelynek a legfontosabb és első lépése az kell legyen, hogy a két ünnep között elfogadja az ország jövő évi költségvetését. Ebben az egészségügy, az oktatás és a gazdaság élénkítése kell a legfontosabb célkitűzés legyen – fejtette ki a Szövetség elnöke. Hozzátette: biztos benne, hogy az RMDSZ öt százalék feletti eredménye megmarad, és ennek fényében arra készülnek, hogy részt vesznek a parlamenti munkában. 

Zakariás Zoltán

Fotó: Csedő Attila

Incidensek

Tegnap 18 óráig összesen 188 bejelentés érkezett a szavazási folyamattal kapcsolatos incidensekről, mindegyik ügyben kivizsgálás indult, de 57 nem igazolódott be – közölte Monica Dajbog belügyi szóvivő. Hozzátette: 33 bírságot róttak ki több mint 120 ezer lej értékben, 24 esetben pedig írásbeli figyelmeztetést adtak. Ugyanakkor 26 esetleges bűncselekményre vonatkozóan is érkezett bejelentés, ezek kivizsgálása is folyamatban van – mondta Monica Dajbog.

Kapcsolódó cikkek:

14,322RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb