Beismerő vallomást tett a Borboly-per három vádlottja

102

Egyszerűsített eljárást kért, és beismerő vallomást tett a Borboly-per három vádlottja a tegnapi tárgyaláson, így amennyiben elítélik őket, várhatóan enyhébb büntetésre számíthatnak. A bíró továbbá helyt adott az ügyben vádlottként szereplő Kósa Péter kérésének, és külön fogja tárgyalni a 131-es és a 124-es megyei utak felújítása kapcsán az Országos Korrupció-elleni Igazgatóság (DNA) által felhozott vádakat.

Dacára annak, hogy a Borboly Csaba megyeitanács-elnök és tizenkét további vádlott ellen a Hargita Megyei Törvényszéken zajló korrupciós per tegnapi tárgyalásán több ügyvéd is kérte a tárgyalás elhalasztását, a bíró, tekintettel arra, hogy a beismerő vallomások esetében az ügyvédek amúgy sem intézhetnének kérdéseket a vádlottakhoz, úgy döntött, hogy helyt ad a három vádlott kérésének, akik beismerő vallomást akartak tenni, és kérték esetükben az egyszerűsített eljárás lefolytatását. A három vádlott Imre Madarász Júlia, a Bridge Road Construct Kft. ügyvezetője, akit közérdeket sértő hivatali visszaélésben való bűnrészességgel, illetve okirathamisítással és azzal való folyamatos visszaéléssel vádol a Korrupció-elleni Igazgatóság, Imre Madarász Attila, az említett kft. igazgatója, akit közérdeket sértő hivatali visszaélésben való bűnrészességgel, illetve okirathamisítással való folyamatos visszaéléssel vádolnak, és Daniel Cristian Mandalache, a Vasútépítő Társaság (S.C.C.F) egykori alkalmazottja, aki ellen folytatólagosan elkövetett okirathamisítás a vád. Kiderült, a Jászvásáron élő és eddig több tárgyalásról is távol maradó Man­dache ezúttal kölcsönkért, hogy részt vehessen a tárgyaláson és beismerő vallomást tegyen.
A három vádlott a bíró előtt elmondta, fenntartják a büntetőeljárás során tett nyilatkozataikat, és beismerik a vádiratban szereplő vádakat. Kérték az egyszerűsített eljárás lefolytatását, illetve amennyiben szabadságmegvonással nem járó büntetést kapnak, hajlandóak a közmunkát végezni. Az ügyész mindhárom vádlott esetében börtönbüntetést és bizonyos jogoktól való megfosztást kért, a védőügyvédek a szabadságmegvonással nem járó büntetés, a büntetés elhalasztása és a közmunka végzése mellett érveltek, tekintettel arra, hogy valamennyi vádlott büntetlen előéletű, illetve a Madarász házaspár esetében említették, hogy rendezett családi körülmények között élnek és három gyermeket nevelnek. A három vádlott esetében a bíró az ítélethirdetést november 6-ra tűzte ki.
A tegnapi tárgyaláson a bíró helyt adott Kósa Péter azon kérésének, hogy külön tárgyalják a 131-es és a 124-es megyei út ügyét. Amint arról korábban beszámoltunk, Csíkszentmihály pol­gármestere, aki ellen közérdeket sértő hivatali visszaélés gyanújával emelt vádat a DNA, megelégelte a folyamatos halasztásokat, ezért kérte a két megyei út ügyének külön tárgyalását. A bíró azt mondta, ebben az esetben külön iratcsomót kell összeállítaniuk a leválasztott ügyre vonatkozóan.
A beismerő vallomások után a további tíz vádlott, közöttük Borboly Csaba megyeelnök ellen folytatódik az eljárás, a következő tárgyalást december 8-ra tűzték ki.

Háromszéki Eszter

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.