Beiratkozás tumultus nélkül

Várják a szülőket az iskolák titkárságain

225

Elkezdődött tegnap az előkészítő osztályokba való beiratkozás a következő tanévre, ennek első szakaszában a szülőket március 22-ig várják az iskolák titkárságain a beiratkozási kérelmekkel. Mint az iskolákban megtudtuk, a megye városaiban nem volt kora reggeli sorban állás, nem fordult elő a korábbi években tapasztalt tumultus.

Elkezdődött az előkészítőbe való beiratkozás. Többen már első nap beadták a kérelmet

Dávid Zoltán, a csíkszeredai Nagy Imre Általános Iskola igazgatója tegnap délelőtt arról számolt be, hogy 10-15 szülő várakozik épp, de nem volt hajnali sorban állás, a szülők megértették, hogy ez fölösleges. Tegnap délelőtt mintegy tízen jelentkeztek a Petőfi Sándor Általános Iskolában is, közölte László Károly igazgató. Ferencz S. Alpár, a József Attila Általános Iskola igazgatója pedig szintén azt mondta, hogy folyamatosan, de gyúródás nélkül zajlik a beiratkozás náluk.

Hagyományos és alternatív oktatás
Csíkszeredában a Nagy István Művészeti Középiskolában két előkészítő osztályt indítanak, a József Attila Általános Iskolában egy step by step oktatási módszerű és három hagyományos osztály indul, utóbbiak közül egyik osztály Montessori-módszerű délutáni foglalkozással lesz kiegészítve. A Nagy Imre Általános Iskolában négy előkészítő osztály lesz, a Petőfi Sándor Általános Iskolában pedig három. A Xantus János Általános Iskola Taplocán és Somlyón egy-egy osztályt indít, szimultán oktatással működő osztályokba pedig Hargitafürdőn és Erdőalján vesznek fel gyermekeket. Szintén ezen iskola keretében működik a csobotfalvi tanintézet, ahol idén ősszel is indul Waldorf-pedagógiával működő előkészítő osztály. Az Octavian Goga Főgimnáziumban két osztályba, a Liviu Rebreanu Általános Iskolában egy hagyományos és egy step by step módszerű, román tannyelvű előkészítő osztályba lehet beíratni a gyerekeket.
Balánbányán – mint arról korábban cikkeztünk – a tanfelügyelőség a két jogi személyiségű tanintézet összevonását javasolta, ez azonban egyelőre még nem valósult meg. Sorina Gabriela Pîrvan, a Liviu Rebreanu Szakközépiskola igazgatója érdeklődésünkre elmondta, az oktatási tárca válaszát várják az iskolák ügyében, addig pedig az eddigiek szerint bonyolítják le a beiratkozást: a szakközépiskola keretében egy magyar tannyelvű előkészítő osztály indul, várhatóan tíz gyermek fog jelentkezni ide. A román tannyelvű előkészítő osztályba a Geo Bogza Általános Iskolába lehet jelentkezni, ott mintegy 15 gyermekre számítanak.
Tusnádfürdőn egy jogi személyiségű tanintézet van: a Jókai Mór Általános Iskolában következő tanévben egy előkészítő osztály indul. A községi iskolákban is várják a szülőket, a szabály szerint minden helyi gyermeket be kell írjanak az előkészítő osztályokba.

Előjegyzés Székelyudvarhelyen
Problémamentesen zajlott Szé­kelyudvarhelyen az előkészítő osztályokba való beiratkozás első napja. Van, ahol csak néhány dossziét kellett elvenni, de van olyan iskola is, ahol előjegyzés szerint már majdnem az összes „előiratkozott” gyermek szülője letette a szükséges aktákat.
Székelyudvarhelyen öt iskola nem körzetköteles, ezek a következők: Baczkamadarasi Kis Gergely Református Kollégium, Benedek Elek Tanítóképző, Dr. Palló Imre Művészeti Szakközépiskola, illetve a Tamási Áron Gimnázium és a Marin Preda Szakközépiskola. Ezek az iskolák többségében várható túljelentkezés, és akkor majd különböző kritériumok szerint döntenek a bekerülő gyerekek névsoráról – de mindez csak március 22. után derül ki, akkor jár le a beiratkozás első szakasza.
A „Refiben” két osztály indul, a törvényes feltételek szerint 25-ös létszámmal, itt a helyek mindig betelnek, sőt a túljelentkezés miatt néha több gyereket is felvesznek a megengedettnél. A Tamási Áron Gimnáziumban egy osztályba lehet iratkozni, Laczkó György igazgató már az első iratkozási nap után kijelentette, hogy a testvérekkel majdnem be is telik ez az osztály (általános kritérium, hogy előnyt élveznek azok a gyerekek, akiknek testvérük is az adott tanintézménybe jár). A dossziékat elveszik, s majd a lakhely, illetve munkahely iskolához való közelsége alapján rangsorolják a megmaradt néhány üres helyre a jelentkezőket. A város egyetlen román tannyelvű tanintézménye, a Marin Preda is egy osztályt indít, bőven vannak itt még üres helyek, várják az iratkozókat.
Egy osztály indul a Benedek Elek Tanítóképzőben is, méghozzá ez az egyetlen, a város területén elérhető alternatív módszert kínáló lehetőség (a lapunkban is többször megírt Waldorf osztály a felsőboldogfalvi Fülöp Áron Általános Iskola égisze alatt, Székelylengyelfalván lesz). Rendszerint túljelentkezéssel számolnak, bár ennek a tegnap még nem volt jele. Itt előnyt élveznek azok a gyerekek, akik hasonló módszerű napközis csoportba jártak, ugyanakkor – legalábbis elméletileg – székelyudvarhelyi lakosok kell legyenek a szülők, de köztudott a városban, hogy ezt a szabályt ideiglenes tartózkodási engedéllyel többen is „átjátsszák”.
A művészeti szakközépiskolában képzőművész és zene tagozatos osztályba várják a tehetséges kicsiket. A képességpróbák már februárban lejártak, ha az 50-et meghaladja a jelentkezők száma, akkor ezek eredménye lesz a fő kritérium a beiratkozási bizottság számára.
A lakótelepi tanintézményekben nagyobb volt a pezsgés az első napon, hiszen ezek már körzetköteles iskolák, és többnyire előjegyzés szerint fogadták a szülőket. A Móra Ferenc Általános Iskola két osztályt hirdetett meg, az előzetes felmérések szerint könnyedén meglesz az 50 gyermek – tudtuk meg Tifán Irén igazgatótól. Itt a tavaly engedélyt kellett kérniük a tanfelügyelőségtől még egy osztály indítására, erre akkor kerülhet sor, ha a várólistán a körzetbe tartozó gyerekek is szerepelnek. A másik Bethlen lakótelepi iskola, a Bethlen Gábor is két osztályba várja az iratkozókat, és remélik, hogy ezek be is telnek. Ha a második szakaszra maradna üres helyük, akkor a szülők állandó lakhelyének, illetve a nagyszülők lakhelyének közelsége alapján döntenek.
Az Orbán Balázs Általános Iskolában rendszerint „túltelnek” a helyek, itt is két, egyenként 25-ös létszámú osztályba lehet beíratni a gyerekeket, de felvesznek akár 60 jelentkezőt is, hiszen épp ennyi az előiratkozottak száma, a szülők zöme már meg is jelent az első napon – közölte Gábos Anna igazgató. Ebben az iskolában viszont helyhiány miatt igény esetén sem tudnak újabb osztályt kérni.
Egyébként mindegyik felsorolt, körzetköteles iskolában elméletileg előfordulhat az az abszurd helyzet is, hogy egy faluról behozott gyermek miatt nem kerül be egy „oda tartozó” előkészítős. Az intézményvezetők elmondták, hogy ha a szülő rendelkezik városi állandó lakcímmel vagy ideiglenes tartózkodási engedéllyel (ún. flotant), és ez utóbbi esetben nyilatkozik arról, hogy életvitelszerűen a városi címen élnek, akkor az iskolának kötelessége elfogadni az aktacsomót.
A szombatfalvi Tompa László Általános Iskola is két osztállyal kezdi el a 2019–2020-as tanévet a főépületében. A Budvár negyedi roma gyerekek lakhelyükhöz közel járhatnak iskolába, ez a részleg is az említett tanintézményhez tartozik. Itt, akárcsak tavaly, egy fél osztály indul, az előkészítősök az elsősökkel együtt, ún. szimultán oktatásban kezdik el a tanulást.

Nyílt napok a gyergyói iskolákban
A gyergyói iskolákban is várják az iratkozókat, a tanintézmények megismerése érdekében pedig nyílt napokat tartanak. A gyergyószentmiklósi Fogarasy Mihály Általános Iskolában két hagyományos és egy step by step osztályba várják a gyermekeket: a hagyományos osztályokban Mezei Magdolna és Szenner Judit tanítók oktatják majd a kicsiket, míg a „szteppesek” esetében Eigel Katalin és Blénesi Mária lesznek a tanítók. Az iskolában holnap, 8 és 11 óra között várják nyílt napra az érdeklődőket.
A Vaskertes Általános Iskola ezúttal is két osztályt, egy hagyományost és egy művészetit indít. A hagyományos osztályban Sípos Mária Magdolna tanítónő várja a gyermekeket, míg a művészetiben Ghemelea Katalin oktatja majd a kicsiket. A Fogarasyban tegnap 8 és 18, míg a Vaskertesben 8 és 15 óra között várták az iratkozókat.
A szintén gyergyószentmiklósi Kós Károly Általános Iskola egyetlen előkészítő osztályt indít, a beiratkozó gyermekeknek pedig Fiegel Kinga-Hanna lesz a tanítónőjük. A szülőket már korábban tájékoztatták a fontosabb információkról, tegnap pedig nyílt napot tartottak az iskolában.
Információink szerint egyik gyer­gyószentmiklósi általános iskolában sem volt tumultus az első iratkozási napon, több szülő már a reggeli órákban megérkezett, és nyugodt ütemben zajlott a gyermekek beí­ratása.
A maroshévízi Kemény János Gimnáziumban szintén holnap tartanak nyílt napot, amelyre már bejelentkeztek a térség óvodáiból – tájékoztatta lapunkat Deme Gabriella igazgató. Mint mondta, egy osztályt indítanak, és hozzávetőleg tizennégy-tizenöt beiratkozó gyermekre számítanak, akiket Rabya Edith tanítónő oktat majd. Az igazgató hozzátette: különlegességnek számít, hogy a tanárnő – az általános angolóra mellé – választhatóként egy plusz angolórát is bevezetett, így még hatékonyabban tanulhatják majd a világnyelvet a kicsik.
A borszéki Zimmethausen Szakközépiskolában két osztályt, egy magyar és egy román nyelvűt indítanak, Ferency József igazgató elmondása szerint viszont a román nyelvűek esetében összevont osztályokról beszélünk. A tanintézmény vezetője megjegyezte: nagyjából borítékolható, hogy a magyar osztály esetében körülbelül tíz beiratkozó lesz.

Március 22-ig lehet jelentkezni
Amint ismeretes, előkészítő osztályba az idén augusztus végéig hatodik életévüket betöltő gyermekeket kell beíratni. Akik augusztus vége és az év vége között töltik be hatodik életévüket, iskolaérettségi felmérésen vehetnek részt, ennek alapján dől el, mennek-e idén ősszel iskolába. Az előkészítő osztályokba városon a megszabott körzetek szerint zajlik a beiratkozás, azokat a gyermekeket veszik fel a tanintézetekbe, akik az iskola körzetében rendelkeznek ideiglenes vagy állandó lakhellyel. Kivételt képeznek a művészeti jellegű osztályok, továbbá az alternatív oktatási rendszer szerint működők.
A szülők a beiratkozási időszak első szakaszában március 22-ig, naponta 8 és 18 óra között nyújthatják be a beiratkozási kérelmeket az iskolák titkárságán. Online is ki lehet tölteni ezt a dokumentumot az oktatási tárca honlapjáról kiindulva (ww.edu.ro), de később személyesen kell azt érvényesíteni az iskolában. A jelentkezések és ezek érvényesítése után számítógépes program révén március 25–28. között regisztrálják a gyermekeket az iskolák osztályaiba. A beiratkozottak listáit és az üresen maradt helyeket március 29-én teszik közzé. Amint azt már összegeztük, Hargita megyében a következő tanévben összesen 123 magyar tannyelvű előkészítő osztály indul 2505 hellyel és 15 román tannyelvű osztály 287 hellyel. További 67 magyar tannyelvű, összevont módon működő osztályba még 397 előkészítőst lehet beíratni, összevont román tannyelvű osztályban 90 előkészítős hely van még.

Asztalos Ágnes
R. Kiss Edit
Kertész László

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek