Begyűjtik a zöld hulladékot

Újrahasznosítás

73

Az Eco-Csík Térségi Hulladékgazdálkodási Vállalat ma először szállítja el a magánházaknál szelektíven összegyűjtött zöld hulladékot. Novembertől ugyanis más-más színű zsákokban, illetve hulladékgyűjtő edényben tárolják a háztartásban összegyűlt szemetet. Pál Tamás ügyvezető igazgató szerint a lakosság együttműködésével jelentősen csökkenthető a szeméttárolóba kerülő hulladék mennyisége.

Új időszámítás kezdődött. Kevesebb szemétre számítanak Fotó: László F. Csaba

Mától a családi házak tulajdonosait is bevonja a szelektív hulladékgyűjtésbe az Eco-Csík Térségi Hulladékgazdálkodási Vállalat. A vállalat ügyvezető igazgatója szerint a térség hulladékgazdálkodási rendszerét folyamatosan át kell alakítani: csökkenteni kell a lerakóba kerülő szemét mennyiségét és növelni a szelektíven gyűjtött és újrahasznosítható hulladék arányát.
– Jelenleg a térségben összegyűjtött szemét 30 százalékát tudjuk újrahasznosítani, az a cél, hogy 2020-ra ez az arány elérje a 60 százalékot. Ennek megvalósításához azonban a lakosság tudatosságára és együttműködésére van szükség, vagyis szelektív hulladékgyűjtésre – mondta lapunknak Pál Tamás ügyvezető igazgató.
Az igazgató szerint a szelektív hulladék újrahasznosításával csökkenteni lehet a szolgáltatás árát is. A hulladékgazdálkodási vállalat novembertől jelentős lépést tett ebbe az irányba azzal, hogy a családi házak tulajdonosait is bevonta a szelektív hulladékgyűjtésbe. Pál Tamás szerint amennyiben a rendszer jól működik, 10 százalékkal csökkennie kell a szeméttárolóba kerülő hulladék mennyiségének.
Mi szükséges ehhez? Az, hogy a magánházak lakói a vállalat által már kiosztott átlátszó zsákba gyűjtsék össze a papír, műanyag, fém és üveg hulladékot, a teli zsákot pedig a hónap utolsó hulladékszállítási napján tegyék ki a kapuba.
A kerti lebomló hulladékot – füvet, falevelet, gyümölcsöt, elszáradt virágot, összeaprított faágat, gallyat –, a háztartásból kikerülő zöldséghéjat és egyéb biológiailag lebomló szemetet pedig a zöld zsákba gyűjtsék és a hónap első csütörtökén tegyék ki elszállításra. Minden egyéb háztartási szemetet a hulladékgyűjtő edénybe tárolják, kivéve az építkezési bontásból származó törmeléket. Az építkezési törmelék elszállításához 4-6 vagy 3 köbméteres konténert kell igényelni, ennek díja köbméterenként 80,55 lej.
Az Eco-Csík munkatársai ma szállítják el először a kerti lebomló hulladékot tartalmazó zöld zsákokat.

Pál Bíborka

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek