2021, január 17, vasárnap.

Befognák a hegyi patakokat

A környező hegyi patakokra épített kisebb duzzasztókból, majd az innen zárt vagy nyitott rendszerekben szabadeséssel elvezetett csapadékvízzel is megoldható lenne az alcsíki mezőgazdasági területek öntözése – derült ki a múlt heti, csíkkozmási tanácskozáson. A terv megvalósulásához azonban részletes előtanulmányra, a pályázati források bevonására, illetve az érintett felek – gazdák, közbirtokosságok, önkormányzatok – együttműködésére is szükség van.

IMG_8294
Öntözőberendezés egy alcsíki burgonyatáblán. Tartós megoldást keresnek Fotó: Domján Levente

Az alcsíki mezőgazdasági te­rületek öntözési lehe­tő­ségeiről tárgyaltak a múlt héten Csíkkozmáson a térségi polgármesterek és burgonyatermelő gazdák bevonásával a megyei tanács agrár- és vidékfejlesztési szakemberei. A tanácskozáson Márton István, a megyei önkormányzat vidékfejlesztési egye­sületének igazgatója leszögezte: öntözésre használható, a haté­konyabb vízgazdálkodást szolgáló beruházásokhoz az előtanulmány elkészítése, illetve a finanszírozáshoz a kínálkozó pályázati források bevonása is elengedhetetlen. A megbeszélésen Szabó Ákos, a vidékfejlesztési egyesület munkatársa a pályázati lehetőségeket is bemutatta. Elmondta, a kiírások ugyan folyamatosan változnak, de a közös prioritás a víz minél hatékonyabb felhasználása és az öntözéshez szükséges energia-felhasználás csökkentése. Hozzátette, pályázni jelenleg szövetkezetek vagy termelői csoportosulások tudnak. A kozmási találkozón Kassay Gábor, a Total Proiect képviselője is részt vett, mely cég már korábban is végzett számítást az előtanulmányhoz. A szakember három lehetőséget vázolt fel az öntözési infrastruktúrához: az egyik a tározók kialakítása az alcsíki medencét övező hegyek vízgyűjtőterületein, magasabban fekvő patakszakaszain, a másik az Oltból nyerni a vizet, a harmadik pedig ezek kombinációja: helyi tározókból és az Oltból öntözni.
Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke hozzászólásában elmondta: a klímaváltozás hatásai immár a növénytermesztéshez és az állattenyésztéshez szükséges természetes csapadékmennyiség fogyatkozásán, illetve az időjárási körülmények egyre szélsőségesebbé válásán is látszik. Leszögezte: az öntözőrendszerek, tározótavak kialakítása túlságosan költséges egy-egy településnek, ezért szükséges a térségben gondolkodás, az összefogás, egy szövetkezeti forma létrehozása. Épp ezért a dokumentáció elkészítését, a kivitelezést lehetőségeikhez mérten az önkormányzatok, a közbirtokosságok, a vállalkozók, a termelők és az állattartók is segítsék – hangsúlyozta Borboly.
A jelen levő elöljárók és termelők jónak nevezték az ötletet, és támogatják azt. Elhangzott: Alcsíkon olyan többlépcsős rendszert kellene kialakítani, ami egyben az árvízvédelmi feladatokat is elláthatja. Ezzel a koncepcióval a megbeszélésen Török Jenő, a Hargita Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság vezetője is egyetértett. Az elképzelést amúgy falugyűléseken ismertetik a gazdálkodókkal.

HN-információ

Kapcsolódó cikkek:

14,315RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb