Befogják a gazdátlan állatokat

Kóbor ebeket, tilosban legelő lovakat jelenthetnek

97

Állandó telefonos ügyfélszolgálat áll a gyergyószentmiklósiak rendelkezésére, hogy bejelentsék a kóbor kutyákat és tilosban legelő lovakat. Ez utóbbiak gazdái csak bírság megfizetése után kaphatják vissza állataikat.

Csavargó kutya a lakónegyedben. „Importra” gyanakodnak Fotó: Lázár Hajnal

A helyi rendőrség állandó ügyfélszolgálati telefonszámát (0726–123776) hívhatják azok, akik gazdátlan, esetleg veszélyes kutyát látnak Gyergyószentmiklóson – mondta el Len Emil alpolgármester. Az értesítést követően a rendőr a helyszínre siet, és ha valóban nincs ott a kutya tulajdonosa, gondoskodik róla, hogy a kutyamenhelyre kerüljön. Amennyiben azonosítóval ellátott, de útjára engedett ebről van szó, tulajdonosa bírságra számíthat. Az alpolgármester arra kéri a lakosokat, ha azt látják, hogy autóból tesznek ki a városban vagy környékén kutyákat, akkor először fényképezzék le a járművet úgy, hogy lehetőleg a rendszáma is látható legyen, s azt követően hívják a helyi rendőrséget. Egyesek szerint ugyanis ez a magyarázat arra, hogy időről időre kutyák jelennek meg a lakónegyedekben, pedig folyamatosan gyűjtik be a gazdátlan ebeket. A városvezetés egyes szemtanúk beszámolóira támaszkodva azt gyanítja, hogy más településekről hoznak kóbor kutyákat, amelyeket Gyergyószentmiklós közelében engednek szabadon, s azok – élelmet keresve – a város utcáin kötnek ki.
Az utcáról befogott kutyák a menhelyre kerülnek, ahol azonosítóval látják el és ivartalanítják. Jelenleg közel 180 eb van a menhelyen.
Ugyancsak a helyi rendőrség ügyfélszolgálati telefonszámán lehet bejelenteni a tilosban legelő lovakat is. Gyakran panaszkodnak a gazdák, hogy legelőjükön vagy a vetésben idegen lovak járnak. Ezeket is befogják a polgármesteri hivatal munkatársai, és a mellékgazdaság hajtókertjébe viszik. A tiltott legeltetés miatt a bírság akár 500 lejre is rúghat lovanként, de az állat napi eltartását, gondozását is meg kell fizetni.

Lázár Hajnal

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek