Befektetés a cégeknek, lehetőség a diákoknak

Kiskertészek, ifjú asztalosok Székelykeresztúron

290

Székelykeresztúron két szakon is indult duális szakiskolai képzés a jelenleg zajló tanévben. Az osztálynak a Dr. Zeyk Domokos Szakközépiskola ad otthont, ahol egyébként is sokrétű szakoktatás folyik.

Esztergályosképzés. Szakmák fókuszbanFotó: dr. Zeyk Domokos Szakközépiskola / Facebook

Bár Székelykeresztúron évszázados hagyománya van a szakoktatásnak, a 90-es évek elején mégis az egyetlen város volt a megyében, ahonnan hiányzott a 3 éves és a középiskolai szintű szakképzés. A Dr. Zeyk Domokos Szakközépiskola honlapján olvashatjuk, hogy 1996-ban hirdettek meg újra szakiskolai és szakközépiskolai osztályokat a kisvárosban, a fejlődés pedig 2003-ban kapott lendületre, amikor az említett tanintézmény megkapta az egykori Gyermekotthon ingatlanjait. Jelenleg a szakközépiskolai oktatás mellett 3 éves szakoktatást is nyújt a tanintézmény, és öt szakon tanulhatnak a helyi és környékbeli diákok.
A 2018–2019-es tanévben a hagyományos formában zajló szakoktatás (autószerelő, kereskedő-elárusító és textil-konfekció osztály indult) mellett megjelent a duális formában zajló szakképzés lehetősége is a szakközépiskola kínálatában. Baciu Gyöngyvér igazgató elmondta, hogy rendszeres megbeszélést folytatnak a helyi vállalkozókkal, és a szakiskolai képzés új irányvonalait is ismertették velük. Végül két vállalkozás jelezte, hogy az iskolával együttműködésben megpróbálkoznak a duális szakoktatással. Asztalos szakon a Szél-Mob Kft.-vel közösen 15 helyet hirdettek meg, ugyanennyit kertész szakon, a Nagy-Küküllő Szövetkezettel partnerségben.

Vidékiek többségben
A nyári elosztáskor nem teltek be a helyek, jelenleg is kevesebb főt számlál az osztály: 13 fiatal kedte el faipari szakon tanulni a szakmát, és 11 a kertésztanoncok száma. Gyakorlaton még nem voltak a diákok, de a jövendő asztalosok szüleikkel együtt már megismerkedhettek a gyakorlati hellyel, a Szél-Mob Kft. műhelyeiben.
– A szülőket, diákokat a cég vezetősége tájékoztatta az elvárásokról, az érdeklődők pedig feltehették kérdéseiket – idézte fel a találkozót az iskola igazgatója. Egyébként – mint korábbi írásainkban már említettük – a duális szakiskolai oktatás első évében még viszonylag kevés a gyakorlati idő, ami aztán a másod- és harmadéven fokozatosan növekszik. Az első évben kb. háromhetente van 6 óra gyakorlat a tantervben, és a tanév végén 5 hét összevont „praktika” – tájékoztatott Baciu Gyöngyvér.
Elmondta azt is, hogy akárcsak a szakiskolásoknak járó állami ösztöndíj esetében, a vállalkozók is feltételekhez kötötték a plusz 200 lejes juttatás kifizetését. Míg az állami pénz 10 hiányzás után „úszik el”, a cégektől érkező támogatást már havi 5 hiányzás után is elveszti a diák. Az intézményvezető szerint többek között ez lehet az a tényező, amely komolyabb hozzállásra ösztönzi a fiatalokat, hogy minél jobban megtanulhassanak adott szakmát.
Baciu Gyöngyvér elmondta, hogy a duális helyekre jelentkező fiatalok között sokkal több a vidéki, mint a székelykeresztúri lakos. Jelentkeztek a Solymosokból, Székelyszenterzsébetről, de még Sóvidékről is (ők többnyire bentlakásban laknak a tanév során), és természetesen jöttek nyolcadikosok a közeli falvakból is.

Jó kezdő szakemberek lesznek
Amióta újraindult a szakiskolai szintű szakképzés, problémát jelent, hogy viszonylag kevés diák választja ezt. Szakképzett munkaerőre viszont nagy szükség van. Ebbe a folyamatba szeretne beavatkozni a Szél-Mob Kft. is, úgy, hogy egyfajta motivációs lehetőséget kínáljanak fel a fiataloknak, hogy térjenek vissza a szakmákhoz – nyilatkozta Szél Gábor, a duális faipari szakoktatás gyakorlati részét felvállaló cég tulajdonosa.
A székelykeresztúri bútorgyár magas minőségű bútorokat, berendezési tárgyakat gyárt, amelyek az Európai Unió számos országába jutnak el, így a diákok itt nemcsak alapismereteket, hanem magasabb szintű munkafolyamatokat is elsajátíthatnak. Szél Gábor úgy véli, hogy ez számukra jó lehetőség, továbbá már rajtuk múlik, hogy hogyan élnek vele.
– Aki tanulni akar, az 3 év múlva jó kezdő szakemberként fejezi be az iskolát. Mi pedig reméljük, hogy itthon helyezkedik majd el – fogalmazott Szél Gábor. Kiemelte azt is, hogy egy jó cégvezetőnek manapság nemcsak a gépekbe, hanem az emberekbe is be kell fektetnie, ha a piacon akar maradni. – Fejleszteni kell a szakembereinket is, és ki kell nevelni az újakat – mondta. Cége részéről ez egyfajta próbálkozás, és optimistán vágnak bele a duális szakoktatásba.

Asztalos Ágnes

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek