2021, január 21, csütörtök.
custom_html_banner1

Befejeződött a régi emeletes iskola felújítása

Hétfőtől új székhelyen folytatja tevékenységét a gyergyóalfalvi önkormányzat: az 1800-as években, eredetileg tanintézménynek helyet adó épület felújítása pályázati alapokból, jelentős önrész hozzáadásával valósult meg.


2019 tavaszán kezdődött el az impozáns középület felújítása, amelyre az Országos Településfejlesztési Program (PNDL) keretében pályáztak: a közel hárommillió lejes összköltségű munkálatok mintegy felét önerőből biztosította az önkormányzat.

Az oktatási intézményként működő épületet a 2000-es évek elején állami támogatásból igyekeztek felújítani, de ezek a munkálatok félbemaradtak a szűkös anyagi keretek miatt. Ekkor született az iskola és az önkormányzat között egy olyan megegyezés, hogy új iskola felépítésére pályáznak, ezt az épületet pedig átkérik a minisztériumtól az önkormányzat adminisztrálásába. 

A terv meg is valósult: a régi emeletes iskola így olyan céllal került az önkormányzathoz, hogy székhelyet alakíthassanak ki itt. A statikailag meggyengült épület évekig romosan állt, míg sikerült pénzalapokat szerezni a tatarozásra.

Az elsődleges szempont az volt, hogy tűzvédelmi és közegészségügyi szempontból az épület megfeleljen az előírásoknak. Mindenképpen előny, hogy jóval tágasabbak az irodák itt, mint a régi épületben, házasságkötő teremnek, konyhának és irattárnak is jutott hely – nyilatkozta érdeklődésünkre Gáll Szabolcs gyergyóalfalvi polgármester.

Az óvoda szomszédságában lévő régi hivatalépületet egyelőre használaton kívül helyezik, új funkciójáról pedig igényfelmérést követően döntenek.

Megkérdezzük a lakosságot, milyen rendeltetést adjunk ennek a felújított, jó állapotú épületnek: felmerült már, hogy iskola utáni tevékenységeknek adhatna helyet, illetve bölcsődévé vagy inkubátorházzá alakíthatnánk. A döntésnél – a közösség igényei mellett – az is szempont, hogy melyik létesítménynek tudjuk biztosítani önkormányzatként a működését, illetve megoldani az épület átalakítását – vázolta elképzeléseit a településvezető. 

A községben az ünnepi világítást is korszerűbbre cserélték: Alfalu és Borzont központjában megújult fényekkel várják az ünnepet.

 


Kapcsolódó cikkek:

14,333RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb