2021, január 19, kedd.

Beérett közösségi ünnep

Nyolcadik alkalommal szervezik meg ünnepi formában a káposztavágást a szépvízi Nádon. Borzsova, Csíkszentmiklós és Szépvíz gazdáinak közös ünnepét szombaton, október 10-én tartják. Bár nem volt a káposztának kedvező az idei év, a vágás és vásár nem marad el.

Halomba rakott káposztafejek. Kelendő portéka Fotó: Daczó Dénes,/archív
Halomba rakott káposztafejek. Kelendő portéka Fotó: Daczó Dénes,/archív

Nemcsak a káposztavágásra és -vásárra szervezett ünnepségben mérhető a nyolc évvel ezelőtt útjára indított rendezvény sikere, de a Nád művelésén is látszik, hogy évről évre csökkent a parlagon hagyott területek száma – mondotta Ferencz Tibor. Szépvíz község polgármestere lapunknak elmondta: igazi bensőséges, közösségi ünneppé nőtte ki magát a rendezvény. Ez abban is látszik, hogy az idei rendezvény szervezését a három település közbirtokossága, a helyi vállalkozások is támogatják, de a községben működő civil egyesületek is mind kiveszik részüket a szervezésből. A polgármestertől megtudtuk: a káposztavágás mellett a rendezvény vásár jellegét szeretnék tovább erősíteni, így a helyi káposztát termelő gazdák és gazdasszonyok terménye mellett más hagyományos és helyi terméket előállító gazdák is ott lesznek a vásáron. A főzőversenybe is egyre többen kapcsolódnak be, így az idén tizenhárom üstben készülnek káposztás ételek.

Próbára tette a káposztát az időjárás
– A káposztának nem volt a legjobb esztendő, a szárazság mellett a jég is kétszer verte el a Nád egy részét, de a gazdák tudják, hogy ez is hozzátartozik a gazdálkodó életéhez. A nehézségek ellenére, lesz amit szüretelni – tudtuk meg Ferencz Tibortól.
Szeptember óta a polgármesteri hivatal Nád-pásztort is fogadott, akinek az a feladata, hogy éjszakánként vigyázzon a gazdák termésére. Mivel a Nádon a káposzta mellett burgonyát és más zöldséget is termelnek, nem lehet megtiltani a mozgást a Nádon, de a pásztor jelenléte mindenképpen hozzájárul a rend megtartásához – fogalmazott a polgármester.

Közös magtermesztésre készülnek
A szépvízi káposzta sajátos jegyeinek megőrzése érdekében további tervei is vannak a község vezetőjének. Azt tervezik, hogy a következő évtől nagyobb mennyiségben kezdenek káposztamagot termelni.
– Tudjuk, hogy ma már többféle káposztát termelnek az emberek. Eddig is sokan megtermelték a magot saját szükségletre, de vannak, akik vásárolt magból, esetleg vett palántából termesztik a káposztát. A szépvízi káposzta sajátossága a lapos fej, vékony levelekkel. Mivel a levél erezete nagyon vékony, ezért az októberben ellevezett káposzta karácsonyra már beérik. A vásárlók is kell tudják, hogy ezeket a fejeket keressék – hangsúlyozta a polgármester. A sajátos szépvízi káposzta termesztéséhez a nádi föld adottságai mellé a jó magra is szükség van, ezért kezdik el a magot is nagyobb mennyiségben megtermelni – tudtuk meg Ferencz Tibortól.
Az előző években kialakult hagyományt követve idén is reggel 8 órakor Borzsovából indulnak a szekerek a Nádra, ehhez csatlakoznak többen Csík­szent­mik­ló­son és Szép­vízen. Ká­posz­ta­vá­gás közben a színpadon a helyi tánccsoportok mellett a me­zőberényi hagyományőrzők is fellépnek. Az idén is jelen lesz Kutas és Újkígyós testvértelepülések küldöttsége.

Daczó Dénes

Kapcsolódó cikkek:

14,317RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb