Becserkésznék a csillagvizsgálót

101

A csillagvizsgáló épületének bérbeadására hirdetett pályázatot október 13-án Székely­ud­varhely Polgármesteri Hivatala. A kiírásra a határidőig csupán egyetlen civilszervezet, a Cser­kész­pajtás Egyesület jelentkezett.

A romos csillagvizsgáló. Egyedüli jelentkező Fotó: Farkas János
A romos csillagvizsgáló. Egyedüli jelentkező Fotó: Farkas János

Környéke gazos, szemetes, a grafittivel összefirkált betonfalak omladoznak, a kupola fémszerkezetéről „elkopott” a borítás – dicstelen állapotban van, évek óta gazdátlan a csillagvizsgáló. Az épület valamikori tulajdonosa az Univerzum Csillagászati Egyesület volt. Az amatőr csillagászok 1989-ben kezdték el felépíteni, 1991-ben fejezték be az épületet, s nagy reményeket is fűztek hozzá. A csillagos álmok azonban szertefoszlottak, mivel a leglényegesebbet, a látcsövet nem sikerült beszerezni – így az épület elveszítette rendeltetését, gazdái is szétszéledtek.
A Csereháton álló csillagvizsgáló megmentésére első alkalommal három éve, 2012-ben tett kísérletet a polgármesteri hivatal: pályázatot írt ki az épület 10 éves bérbeadására, azzal a feltétellel, hogy a bérlő rendbe teszi az akkor már nagyon elhanyagolt állapotban levő épületet, és mind a saját, mind pedig a közösség szolgálatába is állítja azt. A kiírásra először és másodszor is csak az Udvarhely Infó Egyesület jelentkezett. Szép, a pályázati követelményeknek megfelelő terveik voltak. A gondot az épület felújításának finanszírozása jelentette, az egyesület számításai szerint a kőművesmunka, a tető rendbetétele, a közművesítés 170 ezer lejbe került volna, de ekkora összeget sem az egyesület, sem pedig a felújításból részt vállaló hivatal nem tudott biztosítani. A szerződéskötés meghiúsult.
A polgármesteri hivatal ez év októberében másodjára is meghirdette a bérbeadásra, használatra vonatkozó pályázatot. A feltételek nem változtak, ahogy az sem, hogy az október 30-i határidőig mindössze egy, a Cserkészpajtás Egyesület, partnerségben az Udvarhelyszéki Cserkészekért Egyesülettel jelentkezett.
Az egykori csillagvizsgáló épületet megmentenénk a teljes lepusztulástól, és az udvarhelyi cserkészközpontot működtetnénk benne – tájékoztatott Heim Lóránt, a Cserkészpajtás Egyesület elnöke és a 08. Z. Sebess József cserkészcsapat vezetője.
Heim elmondta, komoly terveik vannak, a felújítást is átgondolták, a leadott dokumentációban három évre, a 2016–2018 közötti időszakra ütemezték a munkát, amiből természetesen kiveszik részüket a cserkészek is.
Ha sikerül 10 évre bérbe venni az épületet, úgy jövőben már neki is látnának a területrendezésnek, az épület kitakarításának, megjavítanák a kerítést és újat is építenének. A pincerészt és a tetőt is megjavítanák, valamint újraszigetelnék a terem fölötti és a lépcsőház alatti födémet is.
2017-ben a falakat tennék rendbe, kialakítanák a mellékhelyiségeket, megjavítanák az erkélyt és a csatornákat, vizet és villanyáramot is bevezetnének, 2018-ban pedig a fűtésrendszert alakítanák ki.
– Mivel a cserkészet semmi olyan tevékenységgel nem foglalkozik, ami nyereséget termelne, nem rendelkezünk jelentős anyagi háttérrel, s vannak aggályaink is. Pályázatokhoz értő szakemberek szerint 10 éves bérleti szerződéssel nem tudunk nagyobb, pl. EU-s pénzekre pályázni, többen mondták, hogy nem érdemes 10 évre ennyi pénzt rákölteni az épületre. Nem tartom helyes dolognak, hogy a város bérleti díjat is akar megállapítani az épületért, de ha ez csak egy jelképes összeg lesz, akkor semmi gond, középület, érthető, hogy ingyen nem adhatják. Mivel soha nem vágtuk még ilyen nagy fába a fejszét, aggódunk, hogy fog-e sikerülni, ha belevágunk. Nagyon bízom benne, hogy a helyi vállalkozók is mellénk állnak – bizakodott Heim Lóránt.

Lázár Emese

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek