2021, január 28, csütörtök.
custom_html_banner1

„Becsengettek” a zetelaki polgárőröknek

A közösség érdekeit szolgáló polgári kezdeményezés eredményeképp tegnap, az iskolakezdés napján színre léptek a zetelaki polgárőrség tagjai is. Az eseményre egyelőre csak bemutató jelleggel került sor, hivatalosan csütörtöktől kezdik meg tevékenységüket. Bár munkájukat önkéntesen végzik, feladataiknak, célkitűzéseiknek a lehető legkomolyabban igyekeznek eleget tenni a jövőben.

Színre léptek a polgárőrök. Vigyázat, komolyan gondolják Fotó: Szász Csaba
Színre léptek a polgárőrök. Vigyázat, komolyan gondolják Fotó: Szász Csaba

Tegnap új fejezet kezdődött Zetelakán, egyelőre bemutató jelleggel, megkezdte működését a Zetelaki Polgárőrség. Színre lépésüknek üzenete van: a közbiztonság terén javulásra lehet számítani, s bár tevékenységük nem hivatásszerű, feladataik elvégzését a lehető legkomolyabban gondolják. A kezdeményezés legfontosabb eleme az önkéntesség, a jó példa mutatása, hajtóereje pedig az, hogy nem egy előírásnak tettek eleget: magában a faluközösségben fogalmazódott meg az igény.
– Nem intézkedni akarunk, bűnözőket fülön csípni, hisz vannak erre alkalmasabb hivatásos személyek, nálunk a hangsúly a megelőzésen van. Másrészt a puszta jelenlétünk is ad remélhetőleg egy pluszt a település közbiztonságához – hangsúlyozta Gergely István, a polgárőrök vezetője.
Megalakulásuk kiindulási pontja egy-két évvel ezelőtti, a falu közbiztonságát vitató fórum volt, melyet azon zetelaki polgárok kezdeményeztek, akik testi épségüket, javaikat nagyobb biztonságban szerették volna tudni. A problémát ugyanis a kisebb-nagyobb lopások, betörések jelentették, amelyeket a helyiek – félve az esetleges megtorlásoktól – vonakodtak bejelenteni a rendőrségen.
– Számos példát láttunk erre Magyarországon és más településeken, a gond csak az volt, hogy az elején kissé nehezen ment a tagság toborozása. De azért történt még egy-két „esemény” a faluban, és arra eszméltünk, hogy 120 jelentkezőnk van – meséli Gergely István.
A következő lépés a jogi háttér biztosítása volt, mely a Zetelaki Önkéntesek Egyesülete bejegyzésével meg is valósult. A helyi önkormányzat segítette az ügyintézést, a falu régi rendelőjének helyén székhelyet biztosított az egyesületnek, anyagilag azonban nem támogathatta működésüket (keresik még ennek a jogi szempontból járható útjait), így idén júliusban találkozót hirdettek meg a település vállalkozóival, innentől kezdve felgyorsultak az események.
Adományként kaptak egy en­duro-járművet, 2200 euróért vásárolhattak egy 2000-es évjáratú, négykerék-meghajtású, kétszemélyes terepjárót, és sikerült a megfelelő ruházatot is beszerezni.
– Maximálisan mellénk állt, akihez csak fordultunk: önkormányzat, vállalkozók, közbirtokosság, gazdakör és maguk a lakosok is. Tudjuk persze, hogy jelenlétünkkel mindenki jól jár, de így is jó érzés volt a pozitív hozzáállást megtapasztalni – magyarázta a polgárőrök vezetője.
Terveik szerint nem csak a községközpontban járőröznek majd, készen állnak az erdővidéken, a termőföldeken való beavatkozásra is. Céljaik között szerepel az illegális szeméttelepek feltérképezése, felszámolása. A jövőre nézve bővíteni kívánják a ruházatukat, a felszerelést, tervezik a szolgálati autó feliratozását, ellátását villogóval, kereső-fényszóróval, a listán fedélzeti kamerát is találunk, illetve hosszú távon egy hőkamera a sötétség leple alatt „tevékenykedők” kiszúrására. A hétvégétől érvénybe lép a polgárőrök állandó hívószáma is: 0753–776655. Az egyesületnek pillanatnyilag 129 tagja van.

Szász Csaba

Kapcsolódó cikkek:

14,357RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb