Beadványban kérik a kórház elnevezését

26

Beadványt juttatott el a maros­hévízi Dr. Urmánczy Nándor Egyesület a helyi önkormányzathoz és polgármesteri hivatalhoz, amelyben kérik a város kórházának elnevezését annak egykori igazgatójáról, Bíró Ferencről. Az egyesület nem első alkalommal terjesztette javaslatát a döntéshozók elé: ezúttal határozattervezet indítványozását, illetve román civil szervezetekkel való közös fellépést is terveznek.

Kétnyelvű beadvány másolatait juttatta el szerkesztőségünkbe a maroshévízi Dr. Urmánczy Nándor Egyesület, amelyben arra kérik a polgármesteri hivatalt és az önkormányzati testületet, hogy a város kórházát nevezzék el az ott dolgozó, hivatásának élő Bíró Ferenc néhai sebészorvosról. 

– Mivel a maroshévízi kórház jeles orvosa volt, aki a hivatásának élt, betegeit barátjaiként kezelte, úgy gondoljuk, megérdemelné, hogy emlékét életben tartva, az intézmény felvegye a nevét. Korábban már indítványoztuk ugyanezt, a hivatal azonban válasz nélkül hagyta beadványunkat: sejtem, hogy most is ugyanígy lesz, mégis fontosnak érezzük beszélni a témáról – mondta a kezdeményezés kapcsán Czirják Károly, a Dr. Urmánczy Nándor Egyesület elnöke.

A gyergyókilyénfalvi születésű Bíró Ferencet 1963-ban, a marosvásárhelyi etnikai tisztogatást követően helyezték Maroshévízre, ahol 1999-ben bekövetkezett haláláig dolgozott. Kitűnő sebészi adottságainak, emberségének, be­tegeivel szemben tanúsított ma­ga­tartásának köszönhetően az ország minden részéről jöttek hozzá páciensek. 1981-ben az intézmény igazgatójává nevezték ki, neki köszönhető az új kórház építése is – olvasható a beadvány szövegében. 

– A kórházban 2013-tól kezdődően az ott dolgozók évente országos elsősegélynyújtási versenyt szerveznek, amelyet Bíró Ferencről neveztek el – ez elismerést jelent a sebészorvos munkássága iránt a román etnikumú egészségügyi dolgozók részéről is – jegyezte meg Czirják Károly.

– A beadványt egyelőre felolvassák majd tanácsülésen, viszont határozattervezetet kellene indítványozni ahhoz, hogy komolyan vegyék a kérésünket. Korábbi próbálkozásunk, illetve a román civil szervezet hasonló indítványa nem vezetett eredményre, ezért az a véleményem, hogy közösen kellene fellépjünk az ügyben – mondta megkeresésünkre Bodor Attila, helyi RMDSZ elnök, városi tanácsos, a Dr. Urmánczy Nándor Egyesület alelnöke. 

Boncina-Székely Szidónia

 

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.