Beadvány alkotmányossági kifogás ürügyén

90

Alkotmányossági kifogást emelt a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Népi Mozgalom Párt (PMP) a marosvásárhelyi római katolikus teológiai gimnázium megalapításáról szóló törvény ellen. Kelemen Hunor, az RMDSZ szövetségi elnöke elhibázott és rossz üzenetet hordozó döntésnek minősítette a törvény megtámadását.

Beadványában a PNL és a PMP hangsúlyozza, a II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Teológiai Líceum létrehozásáról szóló jogszabály „nyilvánvalóan törvényellenes”, ugyanakkor rámutat: a marosvásárhelyi tanács hatáskörében áll átszervezni bármely, területileg hozzá tartozó oktatási intézményt, nincs szükség ehhez a parlament beavatkozására. A PNL és a PMP szerint a törvény alkotmányellenes, mert sérti a hatalmi ágak szétválasztásának és egyensúlyának elvét, a helyi autonómia és a decentralizáció, illetve a szubszidiaritás elvét azáltal, hogy a helyi hatóságok kizárólagos hatáskörébe tartozó, sajátos és egyedi helyzetet szabályoz.
A beadvány szerint ugyanakkor a törvény sérti az állampolgári jogegyenlőség és a diszkrimináció tilalmának elvét.
„Egyértelmű, hogy a törvény konkrét helyzetre alkalmazandó, egyetlen tanintézet megalapításáról rendelkezik, mi több: ezen tanintézmény atipikus, törvény általi megalapítása diszkriminatív az ország többi közoktatási intézményére nézve” – fogalmaz a beadvány.
A téma kapcsán adott nyilatkozatában a PMP képviselőházi frakciójának vezetője, Eugen Tomac azt mondta, az egyesülés centenáriumának évében olyan dolgokról kellene beszélni, „amelyek összekötnek bennünket”. „Meglátásunk szerint a nemzeti kisebbségek gazdagítják az országot, amikor azonban átlépnek egy határt, tennünk kell valamit. Úgy érezzük, a PSD, illetve szatellitalakulatainak azon aberrált döntése, hogy támogassanak egy olyan kezdeményezést, amelynek semmi köze nincs a kisebbségek követeléseihez, büntetést érdemel. Ez az oka annak, hogy nemzeti liberális párti kollégáinkkal megtámadtuk az alkotmánybíróságon a római katolikus líceum létrehozásáról szóló törvényt” – fogalmazott.
Florin Roman PNL-s képviselő a beadvány kapcsán elmondta, ezzel a törvénnyel „megnyitják Pandóra szelencéjét”, és lábbal tiporják a helyi autonómia, valamint a hatalmi ágak szétválasztásának elvét. „Miközben a PSD–ALDE–RMDSZ-féle banda a parlamentben ténykedik, Erdélyben számos olyan tanintézet létesül budapesti kormánytámogatással, amelyekben a gyermekeknek szállás- és étkezési lehetőséget biztosítanak. Több román iskolát megszüntetnek, és az ottani, szerény anyagi körülmények között élő román gyermekek átmennek ezekbe az iskolákba. Gyakorlatilag a szegény családokból származó román gyermekek elmagyarítása zajlik” – fogalmazott a képviselő, hozzátéve, hogy miközben a kormány iskolákat zár be és osztályokat von össze, a parlament magyar iskola létesítéséről szóló törvényt hoz.
Kelemen Hunor kijelentette: elhibázott és rossz üzenetet hordoz a PNL és a PMP azon lépése, hogy megtámadta az alkotmánybíróságon a megalapításra vonatkozó törvényt. A parlament épületében nyilatkozó Kelemen Hunor szerint rontja az RMDSZ és a PNL kapcsolatának kilátásait a liberálisok ezen gesztusa. „Az alkotmány minden állampolgár számára biztosítja az anyanyelven történő tanulást, és az alkotmányos jogot különböző módokon lehet érvényesíteni. Amennyiben a helyi hatóságok erre képtelenek, ha a helyi hatóságok döntései miatt nem lehet érvényt szerezni az alkotmányos jognak, akkor a közösség ezt a román államtól, a kormánytól, a parlamenttől, az állam intézményeitől várja el. A tervezet tehát semmiféle autonómiaelvet nem sért” – jelentette ki az RMDSZ elnöke.
Kelemen azt is elmondta, hogy a Dăncilă-kormány beiktatása óta nem beszélt Ludovic Orbannal, a PNL elnökével. „Megpróbáltam felhívni vasárnap, de nem sikerült beszélnünk. Tegnap küldtem neki egy SMS-t, amiben megpróbáltam érvekkel alátámasztani, hogy miért tartom hibásnak a döntését, de az SMS-re sem kaptam választ” – részletezte a szövetségi elnök.

HN-információ

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek