Beadták a csatlakozási kérelmet

138

Pénteken benyújtotta a jégkorong Erste Ligához való csatlakozási kérelmét a Gyergyó­szent­miklósi Progym küldöttsége. A klub már ősztől a magyar bázisú nemzetközi sorozatban is játszana a hazai bajnokság mellett.

Kopacz Zoltán adta át Such Györgynek a Progym Erste Ligához való csatlakozási kérelmét

A Magyar Jégkorong Szövetség (MJSZ) elnökének pénteken nyújtotta át a Gyergyószentmiklósi Progym csatlakozási kérelmét, amelyben kérik felvételüket a 2018/2019-es idénytől a jégkorong Erste Ligába. A gyergyószentmiklósi Progymot Barti Tihamér tiszteletbeli elnök, Kopacz Zoltán klubelnök, Bencze Attila alelnök és Balázs Attila vállalkozó képviselte. Such György, az MJSZ elnöke átvette a kérelmet a csapat küldöttségétől és kijelentette, a tárgyalások nemsokára megkezdődnek a Liga vezetőségével és annak tagjaival.
A találkozón Barti Tihamér röviden felvázolta a klub Erste Ligában való indulásának fontosságát, kiemelve, hogy a gyergyói jégkorong az idén ünnepli fennállásának hetvenedik évfordulóját. Ugyanakkor kihangsúlyozta, a Progym nagyszerű szurkolói közösséggel rendelkezik. Kopacz Zoltán, a Progym elnöke elmondta, több új játékos kerülne a döntés által az Erste Ligába, ami színesebbé tenné a sorozat mérkőzéseit.
Balázs Attila vállalkozó arról biztosította az MJSZ elnökét, hogy a Barti Tihamér megkeresésének következtében összeálló, Magyarországon élő támogatói csapatnak köszönhetően le fogják győzni az eddigi anyagi akadályokat, hiszen számos gyergyói származású vállalkozó, illetve azok barátai már elkezdték a csapat támogatását.

Visszatérnének
– Már az ősszel, a 2018/19-es idénytől szeretnénk az Erste Ligában játszani – mondta a jkb.hu-nak Kopacz Zoltán. A Progym elnöke hozzátette, a Progym tagja volt a MOL Liga 2008-as indulásánál is, és akkor nem vallottak szégyent, a középmezőnyben végeztek. „Anyagi okokból kellett távoznunk az első idény után, és azóta kerestük a lehetőséget a visszatérésre. A csapatfejlesztést már el is kezdtük, visszatért hozzánk két korábbi kapitány, Góga Attila és Nagy Csaba, ugyanakkor tudjuk, hogy mások is szeretnének visszatérni csapatunkhoz, de ehhez szükséges lenne, hogy kilépjünk a nemzetközi ligába” – tette hozzá a klubelnök.
Kopacz Zoltán szerint a klubnak óriási szüksége lenne az Erste Ligában való indulásra, hiszen minden évben rengeteg U18-as, U20-as játékost vesztenek el azért, mert a távozók szeretnének komolyabb kihívásoknak is megfelelni, mint amit a román bajnokság jelent. „Az a tapasztalatunk, hogy egészen addig eredményekben sem tudunk előrelépni, ameddig ellenfeleink az Erste Ligában hetente több komoly mérkőzést játszanak, miközben mi hétvégenként játszogatunk a román bajnokságban, olykor többhetes szünetekkel. Hogy mégis 2-2-re állunk a győzelmekben a Brassóval, az nagyon nagy dolog, de nem mi vagyunk az esélyesebbek egy ilyen párharcban. A Székelyföldi Jégkorong Akadémia beindulásával szervezettebbé vált az utánpótlás fejlesztése, és ez húzza magával a mi klubunkat is. Az egész Gyergyói-medence jégkorongsportja csak akkor tud a jövőben megfelelően fejlődni, ha lesz egy komoly bajnokságban játszó felnőttcsapat Gyergyószentmiklóson” – mondta a gyergyói klubelnök.

Erősítenének
A Progym elnöke leszögezte, a csapatot meg kell erősíteni és rendelkeznek már tervekkel, ugyanakkor szeretnének egy megfelelő kvalitású edzőt szerződtetni a csapat élére. Fokozatosan szeretnének építkezni, mert nem akarnak egy szezon után megint távozni a nemzetközi sorozatból. „Úgy érzem, egy 7 pontot szerző Bécsi Capitals II-nél már most is jobb csapatot tudunk kiállítani. Az Erste Liga-indulással sokan vállalnák a hazatérést is, és kevesebb játékosunk menne el itthonról. Reményeink szerint előbb-utóbb egy U23-as csapatot is szervezhetnénk, amelyet beneveznénk a román bajnokságba, ott fejlődhetnének a fiatalok, akik közül aztán a legjobbak az Erste Ligában folytathatnák” – mondta Kopacz Zoltán.
A klubelnök kifejtette, hűséges és jó szurkolótáborral rendelkezik a csapat. „A jégkorongot nagyon szeretik Gyergyóban. Az egyetlen MOL ligás idényünk alatt a miénk volt az egyik legnagyobb nézőszám. Most is sokan járnak a mérkőzéseinkre, de a jelenleginél is sokkal több nézőre számíthatunk, ha elindulhatunk az Erste Ligában” – mondta a klubelnök.

A csarnok is újulna
A gyergyószentmiklósi műjégpálya hűtésrendszere, pályateste, palánkrendszere, világítása a közelmúltban teljes felújításon esett át, ezek minden igényt kielégítenek. Épül a második pálya is, amely sátras lenne, ez az edzések lebonyolítására is megfelelő lehetőséget adna abban az esetben is, ha a vendégcsapatok és a Progym igényei ütköznének. „Ezenkívül a vendégcsapatok elhelyezésére kell egy megfelelő minőségű öltöző, ennek a megteremtését meg tudjuk oldani. Természetesen tudjuk, hogy a csarnok maga elöregedett, bajok vannak a tetővel, a közönség által használt terekkel, de ez nyilván nem érinti az itt játszó csapatokat, akiknek meg tudjuk teremteni a megfelelő körülményeket” – mondta a jkb.hu-nak Kopacz.
Ugyanakkor jelezte, elképzelhető, hogy a gyergyószentmiklósi műjégpálya egy, a román fejlesztési ügynökséggel kötendő megállapodás alapján teljes felújításon eshetne át. Ez egy kétéves program lenne, megújulna a tetőszerkezet, a kiszolgáló létesítmények, megemelnék a lelátókat, azok alá is öltözők, erőtermek kerülnének. Ebben az esetben a felújítás idejére a csíkszeredai, karcfalvi vagy a kézdivásárhelyi pályát is jelölhetnék meg a hazai mérkőzések lebonyolítására.
„Nem célunk, hogy az első évben döntőt játsszunk, hiszen ez óriási pénzbe kerülne, és veszélyeztetné a hosszú távú terveinket, de nem akarunk gyenge csapatot sem. Véleményem szerint reálisan a középmezőnyt célozhatjuk meg indulásként. Hároméves tervet készítettünk, amelynek legfontosabb eleme egy fokozatos építkezés és elsősorban a fiataljaink hozzászoktatása az Erste Liga követelményeihez. Ha elindulunk, akkor sokáig szeretnénk az Erste Ligában versenyezni, nem akarunk még egyszer az első év után távozni” – szögezte le Kopacz Zoltán.

HN-összeállítás

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.