Bátran jelezzük, ha nem akarják elfogadni a kártyánkat

Félreértések a meghosszabbított érvényesség miatt

324

Az ország több pontjáról is érkeztek arra vonatkozó panaszok, hogy az egészségbiztosítási kártyák érvényességi idejének kormányhatározatban elrendelt meghosszabbítása ellenére az egészségügyi szolgáltatók nem fogadják el azokat. Az egészségbiztosítási pénztár felhívja a betegek figyelmét, hogy bátran jelezzék a szolgáltató felé, legyen az gyógyszertár, orvos vagy laboratórium, hogy a kártyájuk érvényes, és jogosultak az igényelt szolgáltatásra.


A Hargita Megyei Egészségbiztosítási Pénztár felhívja az egészségügyi szolgáltatók, de a biztosítottak figyelmét is arra, hogy kormányhatározattal meghosszabbították a biztosítási kártyák érvényességi idejét az eddigi 5-ről 7 évre – közölte az intézmény.
Az intézmény azért közli ezt az információt, mert több beteg is jelezte náluk, hogy egyes szolgáltatók, amelyek szerződéses viszonyban állnak a biztosítási pénztárakkal, nem szolgálták ki vagy látták el azokat a pácienseket, akiknek a kártyájának az érvényességi ideje elvileg lejárt.
Fontos megemlíteni, annak ellenére, hogy az érvényességi dátum alapján az okmány már nem használható, a kártyaleolvasó felismeri azokat. Azok a kártyák, amelyeket 2012. december 31. előtt állítottak ki, 2019. december 31-ig érvényesek. Továbbá a 2018. augusztus 1-je után kiállított kártyákon már az új, hétéves érvényességi idő szerepel.
A kormány egyébként azért hozta meg ezt az intézkedést, hogy ezzel mintegy 270 millió lejt spóroljon meg az állami költségvetésből, ugyanis körülbelül ennyibe kerülne a 14,2 millió darab érvényességét veszített egészségbiztosítási kártya újranyomtatása 2018–2019-ben. Az említett összeget más, de az egészségügyhöz kapcsolódó területen használná fel a kormány – olvasható a közleményben.
Az intézmény emlékeztet rá, hogy a kártyák személyre szólóak, másnak nem lehet átadni, mivel az az országos egészségbiztosítási alaphoz való hozzáférést garantálja a célszemélynek. Hargita megyének az elmúlt évek során mintegy 220 ezer egészségbiztosítási kártyát nyomtattak ki, ezekből körülbelül 2200 még mindig az egészségbiztosítási pénztár csíkszeredai székhelyén található, mert a tulajdonosaik nem vették át azokat.

HN-információ

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.