2021, január 16, szombat.

Barokk hangverseny a Súgó-barlangban

Barokk hangversennyel ünnepelte meg a Súgó-barlang feltárásának 50. évfordulóját a Gyilkostó Adventure Egyesület és a Concerto Spiralis Egyesület tegnap. A hangversenyen a Camerata Naturalica régizene-együttest és Király Dóra blockflöte- és barokkfagott-művészt hallhatta a közel 150 meghívott.

Camerata Naturalica. Visszatérő vendégek a Súgó-barlangban Fotó: Balázs Áron
Camerata Naturalica. Visszatérő vendégek a Súgó-barlangban Fotó: Balázs Áron

Mécsesek fényénél csendült fel a barokk muzsika a Súgó-barlangban, a Gyilkostó Adventure Egyesület és a Concerto Spiralis Egyesület tagjai, illetve meghívottaik ünnepelni és emlékezni gyűltek össze a nem szokványos hangversenyteremben.
– Szinte napra pontosan 50 évvel ezelőtt tárták fel a Súgó-barlang legfelső fosszilis járatát, vagyis 1965. november 7-én éjjel jutottak be Buslig Lajos és társai ebbe a barlangrészbe, ahol most épp vagyunk – mondta dr. Bíró László, a Gyilkostó Adventure Egyesület elnöke.
Kifejtette, hogy az ötven évvel ezelőtti feltárás fordulópontnak számít a barlang, illetve a természetvédelmi terület életében, ugyanis ezen a részen vannak olyan látványosságok, amiket érdemes megmutatni a látogatóknak. Bíró arra is kitért, hogy minden évben ebben az időszakban szoktak megemlékezni az elhunyt barlangászokról, akiknek emlékére szintén meggyújtották a mécseseket. Így többek közt Dénes Istvánra emlékeztek, akinek a barlang jelenleg is használt térképét köszönhetik, a nagyon fiatalon elhunyt Zbînțu Andreira, a barlang feltárójára, Buslig Lajosra, valamint Dán Mihályra, aki sokat tett a barlang megvédéséért.
– A mai koncerttel azonban arról is megemlékezünk, hogy idén lett 10 éves az egyesületünk – közölte Bíró.
Kifejtette, az elmúlt tíz évben az egyesület a kalandsportok népszerűsítése, illetve a barlangban és a körülötte lévő természetvédelmi területen zajló tevékenység megszervezésében tett sokat.
– Bízom benne, hogy továbbra is sikerül tennünk azért, hogy a barlang és a környező természetvédelmi terület épen megmaradjon az utókor számára – összegzett Bíró.
A Concerto Spiralis Egyesület részéről Benedek Tibor Magor szólt a meghívottakhoz, elmondva, hogy több egyesület és szervezet összefogásának köszönhető a koncert. Így a két szervező egyesület mellett a Camerata Naturalica régizene-együttes – amely három évvel korábban már koncertezett a Súgó-barlangban –, illetve mindehhez az anyagi hátteret Hargita Megye Tanácsa és magánvállalkozók biztosították. Benedek kuriózumként emelte ki az együttesből Király Dórát, aki blockflötén játszott, illetve egy historikus hangszert, a barokk fagottot szólaltatta meg.
A Súgó-barlangban egyébként az első koncertet Márffy Gabriella hegedűművész tartotta, aki a berni szimfonikus zenekar első hegedűse volt, a nyolc évvel ezelőtti koncertjén pedig abból a hangzó fából készült hegedűjét szólaltatta meg, amely a Súgó-barlang fölött nőtt.

Jánossy Alíz

Kapcsolódó cikkek:

14,312RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb