Barokk és reneszánsz a jelenben

Régizenei Nyári Egyetem

310

Nemrég kezdődött meg a 11. Régizenei Nyári Egyetem Csíkszeredában. A Márton Áron Gim­náziumban tartott képzésre 85 magyar és román anyanyelvű résztvevő jelentkezett – Romániából, Magyarországról, Szlo­vákiából és Ausztriából –, közülük a legfiatalabb 9, míg a legidősebb résztvevő 60 éves.

A módszerek újak, de a hangszerek régiek. Kilencféle mesterkurzusra jelentkezhettek Fotó: László F. Csaba

Vasárnap óta folynak a ré­gizenei mesterkurzusok hangszer, ének és tánc ka­tegóriákban. Tíz oktató, kilenc kurzus várja mindennap a részt­vevőket: barokk hegedű, csembaló, furulya és fuvola, két énekcsoport, lant és gitár, viola da gamba és violone, ütőhangszerek a régizenében, ütőhangszeres kamarakurzus (zenei játékok, rögtönzés, szólamszerkesztés), végül reneszánsz és barokk táncokban vehetnek részt. Az oktatók többsége magyarországi.

Historikus oktatás
A fesztivál művészeti vezetője, Filip Ignác kérdésünkre elmondta: a hatnapos Régizenei Nyári Egyetem célja, hogy olyan hangszerek oktatását biztosítsa, amelyeket nálunk, Romániában nem oktatnak sem középiskolai, sem egyetemi szinten.
– Csíkszeredában kisebb barokk zenekarra való zenész játszik már ilyen hangszereken. A többségében csíkszeredaiakból álló Barokk Fesztiválzenekar mindig a rendezvénysorozat ideje alatt gyűl össze Románia, Magyarország és Németország különböző helységeiből – mondta Filip Ignác, hozzátéve, hogy a régizene-játszás olyan irányzat, amely a múlt század elején indult el Európában. Azelőtt mindig kortárs zenét játszottak. Majd amikor a 20. században elszakadt a kortárs műzene és a közönség, kezdtek visszafordulni a régizenéhez. Johann Sebastian Bach zenéit például két stílusban játszották: egyik a romantika utáni felfogás szerint, a másik pedig a régi hangszereken – csembaló, barokk fuvolák, oboa, lant stb. – való megszólaltatás. A nyári egyetemen az utóbbi típusú, historikus oktatás zajlik.

Évről évre fejlődik
A magyarországi Pálfai Mirjam Eszter lapunknak elmondta, hogy második alkalommal vesz részt a nyári egyetemen. Fuvolán játszik, immár hetedik éve.
– A régizene kiskorom óta az életem része, nagyon szeretem. Ami a legjobban tetszik a rendezvényben, az az egész napos közös zenélés. A színes programok közül azt választhatjuk, amelyiket szeretnénk – mondta a magyarországi résztvevő.
Tüzes-Bölöni Csilla művészeti vezető elkísérte az Olaszteleki Cygnini régizene- és táncegyüttest, akik szombaton, a CODEX régizene-együttessel karöltve lép felnek a Mikó-várban. Emellett résztvevőként is jelen van, azért is jött, mert szereti a reneszánsz zenét és táncot. A folyamatos részvétel által évről évre érzi a fejlődést.
– A leginkább Szabó Anikó reneszánsz- és barokktánc-oktató szaktudását csodálom, ahogy összerakja a táncokat, az nagyon szép. Jövőre is szeretnék részt venni a nyári egyetemen – fejtette ki Tüzes-Bölöni Csilla.

Szőke Zsuzsa

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek