Barátság, kultúra és emlékezés

64

Barátság, kultúra és emlékezés címmel jelent meg a Márton Áron Gimnázium legújabb kiadványa, amely Deák Tamás írónak és Nagy István zeneművésznek, kettejük barátságának állít emléket. A kötetet a gimnázium dísztermében pénteken délelőtt tartott könyvbemutatón Székedi Ferenc méltatta. Szólt Varga László igazgató, szerkesztő irodalomtörténészhez illő tanulmányáról, illetve Kolozsváry Katalin írásáról, amely Deák Tamás angol tárgyú, laikus közönségnek szóló, igényes esszéit vette számba. Beszélt Orbán Zsolt tanulmányáról, amely a Deák Tamás-i hátteret, vagyis Temesvárt állítja előtérbe, végül Köllő Ferenc és id. Borsodi László Nagy Istvánra emlékező írásait ismertette.
– Ez a kötet közös és igényes munka – emelte ki Székedi Ferenc –, amely nem csupán Deák Tamásnak és Nagy Istvánnak állít emléket, hanem azt is bizonyítja, hogy a csíkszeredai gimnázium fontos helyet foglal el az erdélyi szellemi áramlatokban.
Varga László igazgató számára meghatározó élmény volt Deák Tamás Egy agglegény emlékezései című regénye, amely a maga korában, az 1970-es években nagy népszerűségnek örvendett, akárcsak Deák egyéb szépirodalmi művei és esszéi. Ennek ellenére a harminc évvel ezelőtt elhunyt írót teljesen elfeledték, halálának évfordulóján csak Csíkszeredában emlékeztek meg róla – közölte az igazgató, aki azt reméli, hogy a továbbiakban Deák Tamás és Nagy Imre festőművész kapcsolatáról is születhetnek írások, ugyanakkor elképzelhetőnek tartja, hogy a kiadvány egy, a gimnázium tanárainak munkáit magába foglaló sorozat első kötete is egyben.

Daczó Katalin

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.