Bárány- és pálinkafesztivál Székelyudvarhelyen

74

Borús ég alatt, de jó hangulatban készültek a finom bárányételek a IV. Pünkösdi Bárány- és pálinkafesztiválon. 16 csoport vett részt a versenyen, ahol nemcsak a főételeket, hanem a koccintani való pálinkát és az előételként szolgáló aprósüteményeket is zsűrizték.

Készül a finom bárányétel. Szívüket, lelküket is hozzáadták Fotó: Asztalos Ágnes
Készül a finom bárányétel. Szívüket, lelküket is hozzáadták Fotó: Asztalos Ágnes

Hatalmas záporral indult a szombat Székely­ud­var­helyen, és bizonyára a Ba­rátok templomában 11 órakor kezdődő szentmisén a gasztronómiai fesztivál szervezői, résztvevői a jó időért is fohászkodtak. Megáldották az ünnepi bárányt, a pálinkát, a kalácsot és a kenyeret is, majd közösen vonultak a verseny színhelyére, a csoportban ott voltak az Erdélyi Magyar Fehérasztal Lovagrend, az Első Magyar Fehérasztal Lovagrend, a Vajdasági Magyar Fehérasztal Lovagrend, a Jedlik Ányos Szikvíz Lovagrend, a Tihanyi Borlovagrend, a Szent Vincze Borrend, a Szabadtűz Lovagrend, a Békés megyei Culinary Team, a Szent György Lovagrend képviselői is.
A főzőversenyen 16 csapat vett részt, hazaiak, magyarországiak, vajdaságiak alakították ki szabadtéri konyhájukat a Sportcsarnok melletti téren, készítették elő a hozzávalókat a sátrak alatt, közben bizony jólesett a pálinkakóstoló, hiszen a hétvégén igencsak hűvös, csapadékos időjárás uralkodott a városban. A szervezők (Erdélyi Magyar Fehérasztal Lovagrend, Székelyudvarhely Pol­gármesteri Hivatala) által biztosított bárányhús kiosztása után kezdődött az igazi munka, erről a jobbnál jobb illatok terjengése tett tanúbizonyságot. Közben elhangzottak a köszöntőbeszédek, a díszvendég, Paskó Csaba katolikus pap, karnagy és szakács, Benke Laci bácsi Oszkár-díjas mesterszakács és cukrász, Ambrus Gizella, a székelyudvarhelyi Gizi csárda és fogadó tulajdonosa mindannyian a jó étel és jó ital megbecsülése, illetve a tartalmas közösségi események mellett tették le voksukat.
Kulturális műsor is szórakoztatta a fesztiválra kilátogatókat, akiknek az ínycsiklandó illatok közepette elég nehéz volt figyelniük a néptáncra, de hát a bárány-finomságok a versenyre készültek. Igaz, flekkent és miccset legalább lehetett vásárolni.
Nyársra feltűzött bárány forgott a parázs felett az egyik sátor előtt, kiderült, hogy két-három órába is beletelik, amíg elkészül az ízes sült. Másutt töltött bárányborda, pásztortokány készült, helyi újságírók egy csapata pedig BMV, azaz Benne Minden Vacak tokány hozzávalóit tette éppen a bográcsba. Persze, bárányhús is volt az alkotóelemek között, akárcsak a szomszédban, ahol önkormányzati képviselők egy igazi egyiptomi szakáccsal szövetkeztek, hogy elkészítsék a különleges, keleti, arab fűszerekkel megbolondított zöldséges, bárányhúsos „versenyszámukat”. A csíkszentmiklósi versenyzők báránypörköltet főztek friss káposztával, és kijelentették: beleteszik a szívüket és lelküket is, hogy jó legyen!
Örmény receptek alapján dolgozott a csíkszépvízi csapat. Itt megtudtuk, hogy hurutleves, azaz a nevezetes ángádzsáburleves lesz az első fogás, a főétel pedig serdán (sült bárányhúsos különlegesség) jellegzetes örmény babos körettel.
A délután folyamán el-eleredt az eső, emiatt a látogatók száma is változott, pedig az Arany Griff Rend is színre lépett: a középkori ruhákba, fegyverzetbe öltözött lovagok, igazi vadászsólyommal, harci bemutatókkal és reneszánsz táncokkal szórakoztatták a nagyérdeműt. A kisebbek nagyon szerették az állatsimogatót, a felnőttek pedig magyarországi borok kóstolgatásával melegedhettek.
Közben elkészültek a bárányételek, az avatott szakemberekből álló zsűrinek bizonyára nem volt könnyű dolga a legízesebbek kiválasztásával, de a vajdasági csapat báránysültje valamivel mégis meggyőzte az ítészeket.
A IV. Bárány- és pálinkafesztivált a magyarországi Desperado együttes koncertje zárta.

Asztalos Ágnes

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.