Bankügyletek – Igen, nem…

84

Az elmúlt hét folyamán a Román Nemzeti Bank két olyan bankügyletben is kimondta a végső szót, amelyek két külföldi érdekeltségű romániai kereskedelmi bank tulajdonváltását jelentették volna. A feltételes módot kell használnunk, mert egyik esetében a tranzakciót a jegybank jóváhagyta, a másik esetében viszont azt ellenezte.

Kezdenénk az utóbbival: még 2017 júliusa végén bejelentették, hogy az OTP Bank
Romania és a National Bank of Greece (NBG) képviselői aláírták a Banca Românească eladásáról szóló szerződést. A tranzakció pénzügyi részleteit nem hozták nyilvánosságra, de azt tudni lehetett, hogy a NBG görög kereskedelmi bank romániai érdekképviseletének akvizíció eredményeképpen az OTP piaci részesedése mintegy 4%-ra emelkedik, s ezzel a hazai bankpiac nyolcadik legnagyobb szereplőivé válnak. A jegybank általi jóváhagyás némileg elhúzódott, de arra számítottak, hogy a jóváhagyásra 2018 elejéig sor kerül. E hónap elején viszont olyan értesülések láttak napvilágot még az anyaországi OTP Csoport illetékesei részéről is, hogy bizonyos problémák továbbra is megoldatlanok. A jegybank részéről március 7-én azt közölték, hogy január elején még adatkiegészítésre került sor, de a döntéshozatal határideje nem járt le. Csütörtökön, március 15-én viszont a jegybank közleményt hozott nyilvánosságra, amelyben, utalva a vonatkozó jogszabályokra, azt hangoztatta, hogy ellenzi a szóban forgó tranzakciót, azaz azt nem hagyta jóvá. A visszautasításra vonatkozóan a hatályos jogszabályok értelmében nem közölhető semminemű információ, az eljárás részletei szakmai titkot képeznek.
Egy másik ügylet esetében viszont a múlt pénteken, azaz március 16-án megszületett a jegybank jóváhagyása: a Transilvania Bank megvásárolhatja a görög érdekeltségű Euro Bank csoporttól a romániai székhelyű Bancpost törzstőkéjét. Ilyenképpen ez utóbbi a jövő hónaptól kezdődően úgymond beleolvad a Transilvania Bankba. A tranzakció nyomán a Transilvania Bank piaci részesedése a jelenlegi mintegy 13%-ról több mint 16%-ra növekedik.

Hecser Zoltán

A cikk a Hargita Népe március 20-i számában jelent meg.

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek