Bámulatos a fejlődés az SZJA-nál

Székelyföldre látogatott az MJSZ küldöttsége

37

A Magyar Jégkorong Szövetség küldöttsége háromnapos látogatást tett Székelyföldön a Székelyföldi Jégkorong Akadémia meghívására. Az évente megtartott találkozók célja, hogy a helyi jégkorongélet reformjáért megkezdett együttműködés eredményeit áttekintsék, és meghatározzák a további tennivalókat. Az elmúlt napok tapasztalatairól, a látottakról és a közös munka további lehetőségeiről sajtótájékoztatón számolt be dr. Such György, a Magyar Jégkorong Szövetség elnöke és Tánczos Barna, az Székelyföldi Jégkorong Akadémiát működtető Mens Sana Alapítvány elnöke.

Such és Tánczos a karcfalvi orvosi és metodikai központ előtt Fotó: szja.ro

A körút programjának központi elemét a friss in­fra­strukturális megvaló­sí­tá­sok számbavétele jelentette. A küldöttség tagjai ellátogattak a szé­kely­udvarhelyi és a gyergyó­szentmiklósi alközpontokba, megtekintették a legújabb beruházásokat, megállapították a fejlesztések következő lépéseit, és bepillantottak a szakemberek munkájába. Külön figyelmet kapott a hamarosan elkészülő orvosi és metodikai központ, amely egyedülálló feltételeket teremt majd a környékbeli sportolók felkészülésére.
Tánczos Barna, a Székelyföldi Jégkorong Akadémiát működtető Mens Sana Alapítvány kuratóriumának elnöke elöljáróban kijelentette, hogy a Magyar Jégkorong Szövetséggel három éve megkezdett baráti, informális együttműködés legutóbbi egy évének minden célkitűzését sikerült elérni. Ezzel együtt köszönetét fejezte ki, hogy az MJSZ minden szakmai fejlesztési programjának része lehet a székelyföldi jégkorong is, legyen szó utánpótlás-nevelésről, edző-, vagy bíróképzésről.
Tánczos bevezetőjét követően Such György elnök részletesen kitért arra, hogy a Magyar Jégkorong Szövetség támogatási programja milyen szellemiségben folyik.
– Egészen bámulatos az a fejlődés, amit a sportág, illetve az akadémia fel tud mutatni! Kezdettől az volt a felállás, hogy a jégkorongszövetség a pénzek elköltésébe semmilyen módon nem szól bele. Azt gondoljuk, hogy minél közelebb van valaki a konkrét tevékenységhez, annál felelősségteljesebb és megalapozottabb döntést tud hozni. Viszont már az elején is hangsúlyoztuk, hogy szakmai támogatásunkat minden tekintetben fel tudjuk ajánlani a székely jégkorongnak – nyilatkozta a sportvezető, majd hozzátette, ha magyar költségvetési pénzből készülnek el a fejlesztések, akkor az lenne a cél, hogy minél teljesebben integrálódni tudjon a székelyföldi jégkorong a magyarba. Ahogy mindig is tapasztaltuk, a székely jégkorongozók álma, hogy karrierjük csúcsán a magyar válogatott tagjai lehessenek.
Such György külön dicsérte az infrastrukturális fejlesztések egyedülállóan magas színvonalát, kiemelve, hogy a kapott anyagi támogatás észszerű, racionális felhasználásának példáját láthatjuk ezen beruházások esetében.
A székelyföldi jégkorong jövőbeli céljairól és nehézségeiről szólva Tánczos Barna elmondta, hogy a Kárpát-medence legjobban felszerelt utánpótlás-nevelő központjai között szeretnék tudni hamarosan a Székelyföldi Jégkorong Akadémiát.
– Kétségtelen, hogy az elmúlt két évben olyan infrastrukturális fejlesztéseket tudtunk finanszírozni, köszönhetően a magyar kormány támogatásának, amelyek jó alapot képeznek arra, hogy létszámban megerősödjön a székelyföldi utánpótlás-mozgalom. Természetesen a legnagyobb kihívás továbbra is a humánerőforrás biztosítása, és azoknak a minőségi paramétereknek a kipipálása, amelyek nélkül nincs igazi fejlesztés. Az elkövetkező években ez lesz nagy próbatétel a számunkra – nyilatkozta Tánczos.
Az elmúlt év egyik legnagyobb megvalósításáról, a csíkkarcfalvi orvosi és metodikai központról elmondta, hogy a tervezett 300 napos kivitelezési tervet 30 nap csúszással sikerült tartani. Mostanra az épület elkészült, a metodikai központhoz szükséges speciális eszközök beszerelése is folyamatban van, így várhatóan már januárban átadásra kerülhet az akadémia egyik büszkesége. Az orvosi központtal kapcsolatban az alapítvány elnöke hangsúlyozta, hogy nemcsak a sportolók, de a környéken élő emberek számára is nyitva fog állni.

Felzárkózóban Székelyudvarhely
A Magyar Jégkorong Szövetség elnöke, Such György nagyon elégedett az SZJA székelyudvarhelyi alosztályának működésével. A tapasztalatokról és a jövőbeni tervekről tárgyaltak a városházán. Orbán Árpád, Székelyudvarhely alpolgármestere elmondta, hogy a jeges sportágak terén tapasztalható számos lemaradás ellenére Székelyudvarhely próbál felzárkózni a jégkorong tekintetében a többi székelyföldi településhez. A tavalyi szezonban elindult a „korisuli program”, amelynek köszönhetően több mint ezer gyerek tanult meg korcsolyázni, és ezt megelőzve, 2016 januárjában már sikerült elindítani az SZJA segítségével a „hokisulit” is. Ez utóbbi eredményeként már három korosztályban is csapatot indíthattak, ugyanakkor az idén novemberben elindult a jégpálya lefödése is. Az alpolgármester elmondta még, hogy az idei év második felében megalakult a Városi Sportklub (VSK), amelynek első szakosztálya a jégkorong lett.
A múlt heti találkozón Such György megerősítette, hogy a Magyar Jégkorong Szövetség maximálisan támogatja az itteni erőfeszítéseket. Tánczos Barna, a Székelyföldi Jégkorong Akadémiát működtető Mens Sana Alapítvány elnöke is dicsérte az udvarhelyi törekvéseket, mivel a város utólag csatlakozott az SZJA-hoz, és önerőből építi a jégpályáját, azaz foggal és körömmel küzd azért, hogy ne maradjon le a többi várostól.

HN-összeállítás

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek