Baljós előjelek

100

Nem egészen egy hónappal ezelőtt írtunk arról, hogy a kőolaj világpiaci árának alakulása hovatovább kiszámíthatatlanabbá válik, s abba egyre inkább beleszólnak a kitartónak ígérkező geopolitikai feszültségek, a közel-keleti válság. A múlt heti fejlemények arra engednek következtetni, hogy ezek a baljós előjelek egyre inkább éreztetik hatásukat, s nemigen lehet számítani a világpiaci ár mérséklődésére.

Hároméves csúcs közelében mozog a kőolaj világpiaci ára – adták hírül a sajtóügynöksége k a múlt pénteken, azaz január 12-én. A kezdeti csökkenés után ez csütörtökön következett be, amikor is a kora délutáni órákban az északi-tengeri Brent hordónként 69,33 dollárba került márciusi szállítása, napi csúcsán pedig 69,59 dolláron jegyezték, ami 2015 májusa óta a legmagasabb értéket jelentette. A nyugati féltekén irányadó (West Texas Intermediate) napi csúcsán 64,08 dollárba került, a jegyzés 2014. december 9. óta először lépve át a 64 dollárt. A különböző tekintélyes nemzetközi kutatóintézetek eközben egyre-másra javították a Brent hordónkénti átlagárára vonatkozó előrejelzéseiket, elismerve azt is, hogy újabb korrekciókra lehet számítani, lévén, hogy hosszú távon bekövetkezhet egy emelkedő trend. Így például a City Group amerikai befektetési bank ágazati szakértői nem zárják ki, hogy idén 80 dollárra drágul a kőolaj. Vannak ennél borúlátóbbak is: a múlt hét végén olyan jóslatok is napvilágot láttak, miszerint akár a 100 dollárt is megsúrolhatja a kőolaj világpiaci ára. Mindezen összefüggésben emlékeztetnénk arra, hogy az OPEC tagállamai 2017. december 1-jei Bécsben megtartott tanácskozásán megszületett az a döntés, hogy a kitermelés önkéntes korlátozására vonatkozó határidőt kitolják ez esztendő végére. Mindezt tetőzte, tetőzi az is, hogy az Amerikai Egyesült Államokban az utóbbi időben a vártnál nagyobb mértékben csökkent a kereskedelmi olajtartalék, míg a kitermelés szintje napi
290 000 hordóval 9,49 millió hordóra süllyedt. Amúgy az amerikai olajtartalékok immár a nyolcadik egymást követő héten csökkentek. Nos, a szóban forgó nemkívánatos tényezők együttes hatásaként a kőolaj világpiaci ára az elmúlt héten mintegy 40%-kal volt nagyobb, mint 2017 derekán.
A dolgok ilyenszerű alakulása világszerte éreztette hatását, így például az anyaországban az elmúlt héten a MOL ismét drágította egyes üzemanyagok nagykereskedelmi árait, s így már volt/van olyan töltőállomás, ahol annak litere akár a 400 forintot is meghaladja. Amúgy egyes piaci elemzők szerint nem kizárt, hogy rövid időn belül a töltőállomások átlagára is meg fogja haladni a 400 forint/litert. Érdemes azonban arra is utalni, hogy Magyarországon a töltőállomások közti literenkénti áreltérés akár 70-80 forint is lehet, azaz meghaladhatja a 20%-ot (egyébként az elmúlt hét végén benzint még 350 forint/literes áron is lehetett esetenként vásárolni.

Hat lej felett
Hazai viszonylatban szinte érthetetlen és megmagyarázhatatlan módon drága az üzemanyag, és nem azért, illetve nemcsak azért, mert a Tudose-kormány visszavezette az üzemanyagokra kivetett különleges jövedéki adót, hanem azért, mert az adó és illetékmentes beszállítói árak is magasak, európai viszonylatban a legmagasabbak közé tartozva. Ennek okán kivizsgálást kezdeményezett a versenytanács, s állítólag annak finalizálására ez esztendő folyamán sor is kerül. Addig is viszont a töltőállomásokon hovatovább drágulnak az üzemanyagok, s a legfrissebb értesülések szerint a fuvarozócégek rákényszerülhetnek, illetve rákényszerülnek a szállítási díjszabások megemelésére. A hivatalos statisztika szerint 2016 decemberéhez viszonyítva 2017 decemberében a hazai üzemanya­gok 5,85%-kal drágultak meg. Ez az arány minden bizonnyal növekedni fog, ugyanis a múlt hét végére egyes benzinfajták ára túllépte a 6 lej/liter jelentette pszichológiai küszöböt. Legalábbis egyes töltőállomásoknál, s az előrejelzések szerint országos viszonylatban is emelkedni fog mind a benzin, mind pedig a gázolaj kiskereskedelmi ára.

Hecser Zoltán

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.