Bálint-napi gondolatok

41

Nem jó az embernek egyedül lenni, alkotok hozzáillő segítőtársat. – 1Mózes 2:18
Azt olvassuk a Szentírásban, hogy a teremtés azzal fejeződik be, hogy „látta Isten, hogy minden, amit alkotott, igen jó”, pár igeverssel később pedig Maga Isten jelenti ki, hogy valami nem jó: „Nem jó az embernek egyedül lenni.” Elsősorban azért, mert az ember így nem tud megfelelni azon isteni rendeletnek, mely szerint be kell töltenie a földet. Másodsorban azért, mert az isteni rendelkezés többes számban hangzik el. Harmadsorban pedig azért, mert az ember élete nem öncélú, hanem meg kell osztania társával, társaival – az örömöket, nehézségeket egyaránt.
Mai öncélú, rohanó, önmegvalósító világunkban mennyire nem tudunk időt, energiát szánni egymásra, mennyire nem tudunk, nem akarunk semmin osztozkodni és mennyire csak saját magunkra vonatkoztatjuk Isten áldását és másokra rendelkezéseit!
Isten gondviselése mutatkozik meg abban is, hogy az emberhez hozzáillő segítőtársat alkot. Minden egyes embernek a neki megfelelőt. Isten ellen lázadó világunk ezt a rendet is felborítja, törvényeket alkot a természetellenes védelmére, elfogadtatására, sőt, Isten színe előtt is szentesíteni akarja a teremtésbeli rendelkezésnek ellent mondó kapcsolatokat.
Fontos és hangsúlyos az isteni üzenet azon része, ahol Isten segítőtársat alkot. Nem leigázandót, alsóbb- vagy felsőbbrendűt, hanem segítőtársat, kiegészítőt, hogy így váljon teljessé az ember, hogy így legyen aprólékos és nagyvonalú, részleteket szem előtt tartó és általánosságban látó, érzelmi és értelmi, gyöngéd és erős, szelíd és határozott, otthont felépítő és azt otthonossá tevő, mindennapi betevőt megszerző és azt finomra megkészítő, tudományos és művészi.
Bálint-nap, közel harmincéves „hagyománya” láttassa meg velünk azt, hogy hozzám illő segítőtársat rendelt Isten, aki hibái ellenére is kiegészíti a saját tökéletlenségeimet, és éreztesse meg Isten szeretetét a segítőtárs szeretetében, szerelmében. Adjunk hálát a segítőtársért, és értékeljük, amíg mellettünk van – ne csupán ezen a napon!

Barát István református lelkész

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek