Balázs napja: Balázsolás, a katolikus liturgia része

36

Február 3-án van Balázs napja, az ehhez kapcsolódó népszokás, a balázsolás még ma is nagy népszerűségnek örvend a katolikusok körében.

Február 3-án és az ehhez legközelebb eső vasárnapon a liturgia része a balázsolás vagy balázsáldás, a katolikus egyház áldása. Ez abból áll, hogy a pap a szentmise végén két kereszt alakba illesztett gyertyát tart a hívek álla alá, miközben e szavakat mondja: „Szent Balázs püspök és vértanú esedezése által mentsen és őrizzen meg téged az Úr a torokbaj és minden egyéb bajoktól az Atyának, Fiúnak és Szentlélek Istennek nevében. Ámen”. Bálint Emil, a csíkszeredai Szent Ágoston-templom plébánosa megkérdezésünkre elmondta: vasárnap és hétfőn is nagyon sokan járultak Balázs-áldáshoz, a szentmisék alkalmával.
Szent Balázs püspök és vértanú Diocletianus és Licinius római császárok idején élt és sok csodás gyógyítást vitt véghez. Egy alkalommal két égő gyertyát kereszt alakban egy gyerek álla alá tartott, így mentette meg a torkában akadt halszálka miatt fuldoklót.

Barabás Emőke

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek