Bajkó vagy Nagy?

72

Elállna Bajkó László polgármes­teri jelölésétől az RMDSZ Gyer­gyó­szentmiklóson – jelezte korábban, de alig néhány nappal a jelölt nevesítése után Bende Sándor, az RMDSZ Gyergyó Területi Szervezetének elnöke. Bende azt szeretné, ha az RMDSZ és az MPP közös polgármesterjelöltként Nagy Zoltánt, a jelenleg polgármesteri jogkörökkel felruházott alpolgármestert indítaná a helyhatósági választásokon. Az ügyben érintett Bajkó László és Nagy Zoltán lapunk érdeklődésére egyaránt kitérő választ adott, Bende pedig megerősítette nyilatkozatát.

Bajkó László, a gyergyói RMDSZ polgármesterjelöltje és Nagy Zoltán polgármesteri feladatokkal megbízott alpolgármester
Bajkó László, a gyergyói RMDSZ polgármesterjelöltje és Nagy Zoltán polgármesteri feladatokkal megbízott alpolgármester

Azt követően, hogy az RMDSZ gyergyószent­mik­lósi szervezete nevesítette polgármesterjelöltjét a múlt szerdán, alig két napra rá, pénteken a maszol.ro portálon megjelent egy cikk Bende Sándor, az RMDSZ Gyergyó Területi Szervezete elnökének nyilatkozatával, mely szerint „visszaléptetnék” Bajkó Lászlót.

Jobb a kompromisszum
– Továbbra is fenntartom: ha a helyi RMDSZ Gyergyószentmiklóson négy év alatt képtelen volt egy olyan személyt találni, aki eséllyel indulhatna a helyhatósági választásokon, akkor jobb kompromisszumot kötni, és olyan jelöltet állítani, akit a város lakói elfogadnak – közölte lapunknak Bende Sándor. Kifejtette, véleménye szerint azt kell megnézni, hol találkozik a város lakosságának érdeke a politikai érdekekkel, és azt az utat választani, amely a fejlődés irányába vezet. Elmondta, Gyergyószentmiklós már nagyon sokat veszített a több éve tartó „háborúskodás” miatt, aki pedig felelősen gondolkodik a város jövőjét illetően, az nem előlegezi meg további négy évre a rossz hangulatot, nem gátolja a fejlődést.
– Az már most borítékolható, hogy a következő négy évben rengeteg, a város fejlődésének szempontjából meghatározó fontosságú európai uniós pályázat lesz, pályázni pedig csak akkor lehet, ha egyetértés van a helyi tanácsban – szögezte le Bende. Mint mondta, azt látná jó megoldásnak, ha Gyergyószentmiklóson az RMDSZ és az MPP közös tanácsosi listát állítana a helyhatósági választásokon, polgármesternek pedig Nagy Zoltánt jelölnék. Jelezte, erről előbb a helyi választmányi gyűlésen egyeztetnek, majd tárgyalásokat folytatnak az MPP-vel is.
– Közös érdek a város fejlődése, erre a garancia pedig a közös polgármesterjelölt és a közös jelöltlista lehet – nyomatékosította Bende.

Óvatos érintettek
Az üggyel kapcsolatosan egyformán kitérő választ adott lapunknak a két érintett: Bajkó László és Nagy Zoltán. Bajkó azt mondta, hogy a választmányi gyűlést követően közleményben jelzik majd álláspontjukat a kialakult helyzettel kapcsolatosan. Nagy Zoltán pedig úgy véli: a város érdekeit a politikai érdekek fölé kell emelni, ha a település fejlesztése a cél.
Értesüléseink szerint az RMDSZ gyergyószentmiklósi választmánya tegnap lapzártánk után tartotta ülését, amelyre hivatalos volt Bende Sándor is; ugyanekkor az MPP helyi szervezete is ülést hívott össze, amelyen a helyhatósági választásokról tárgyaltak.

Felmérés és mutatók
Az RMDSZ március 1–21. között végzett felmérést Gyergyó­szentmiklóson, 608 fős mintacsoporton a helyhatósági választások kapcsán. Ennek eredményei szerint Nagy Zoltán népszerűsége és esélyei látványosan jobbak, mint az RMDSZ helyi választmánya által bemutatott Bajkó Lászlóé. Nagy támogatottsága a biztos szavazók körében 60,6 százalék, míg a Bajkóé 12,7 százalék, de még nagyobb az eltérés az arra a kérdésre adott válaszokban, amely a két jelölt polgármesteri tisztség betöltésére való alkalmasságát vizsgálja. Eszerint a válaszadók 44,3 százaléka Nagy Zoltánt, míg 5,3 százaléka Bajkó Lászlót tartja alkalmasabbnak a polgármesteri teendők ellátására. Emellett Nagy ismertségi rátája is magasabb – 96,2 százalék –, míg Bajkó Lászlót a megkérdezettek 78,6 százaléka ismeri. Korábbi lapszámunkban írtunk arról, hogy Bajkó Lászlót az RMDSZ helyi választmánya 3011 támogatói aláírásra alapozva mutatta be polgármesterjelöltként.

Jánossy Alíz

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.