Bajjal járt ez első havazás

834

Helyenként elakadásokhoz, ideiglenes káoszhoz vezetett a megyei és országutakon az idei első havazás: az autók és a kamionok összevissza csúszkáltak, így időszakosan állt a forgalom. Meglehetősen nagy mennyiségű hó hullott megyeszerte, a mentők is lassabban értek célba tegnap. A havat eltakarító cégek életét megnehezítette a folyamatos havazás. Csíkszeredában emberi mulasztás miatt a mobil jégpálya fölötti sátor összeomlott, de itt sem történt nagy baj, viszonylag gyorsan orvosolták a gondot.

Napközben rövid sms-ben számolt be az éppen aktuális útviszonyokról a katasztrófavédelem és a rendőrség. Előbb csak Tusnádfürdő és Csíkszereda között lehetett nagyon nehezen közlekedni, majd a Gyilkos-tónál és a Bucsin-tetőn akadtak kisebb gondok. Később Korond kijáratánál, az 13A jelzésű országúton három elakadt kamion miatt csak az egyik sávot lehetett használni. A Borszéki-hágón is megcsúszott néhány kamion, ezért egy ideig ott is állt a forgalom. A nap végén azonban már valamennyi megyei és országút járható volt – a hatóságok tájékoztatása szerint.

Sok hó eset
Elekes Róbert, a Brassói Regio­nális Útügyi Igazgatóság szóvivője arról számolt be lapunknak, reggel óta voltak az országutakon kisebb elakadások, de ezek nem voltak számottevők. Csíkszereda környékén ugyanakkor annak ellenére nem voltak a reggeli órákban és délelőtt komolyabb gondok, hogy 25 centiméternyi hó esett. Hargita megyében húsz hókotrógép dolgozott az országutak takarításán, körülbelül 340 tonna csúszásgátló anyagot szórtak le. Hozzáfűzte: Hargita megyében a rendőrség több helyszínen is ellenőrizte a járműveket, hogy ellátták-e azokat téli gumikkal, illetve hóláncokkal, éppen azért, hogy ne akadjanak el. Borboly Csaba, Hargita Megyei Tanácsának elnöke a nap végén közösségi oldalán élőben bejelentkezve közölte: nem érte váratlanul az első havazás. A megyei önkormányzat már október közepén megkötötte a szerződéseket a hó eltakarítására, amelyre 2019 tavaszáig összesen 6,7 millió lejt költenek el.

Fotó: László F. CSaba

Kisebb, de bosszantó kellemetlenségek
A Hargita megyei mentőszolgálatnál nem voltak felhőtlenül boldogok a havazás miatt. Péter Szilárd, a mentőszolgálat igazgatója a Hargita Népe kérdésére elmondta: a havazás nem okozott akkora gondot, hogy a mentőszolgálat járművei ne tudtak volna mindenhová eljutni, ahová hívták őket, azonban az útviszonyok miatt sokkal lassabban tudtak haladni. Ráadásul nem csupán amiatt, hogy csúszósabbá váltak az utak, hanem azért is mert, ilyen időjárási viszonyok között a gépkocsik is csak jóval nehezebben tudtak félreállni a mentők útjából. Nem csupán a megyeszékhelyen, hanem a megye teljes terültére igaz, hogy lassabban értek célba a mentők.
Nehéz napja volt a csíkszeredai­aknak is. Pál Tamás, a megyeszékhelyen a hóeltakarítást végző ECO Csík Kft. igazgatója elmondta: meglehetősen nehezen haladtak a munkával amiatt, hogy hajnali két óra óta folyamatosan havazott, így egyszerűen nem látszott a munkájuk. Pedig már ekkor elkezdték hóekézni az utcákat és elszórni a csúszásgátló anyagot, amiből több mint száz tonnát szórtak el.

 

Káosz az udvarhelyszékiutakon
Az első hó több helyen okozott fennakadást, Székelyudvarhelyen a város között tegnap délben még csúszós, latyakos úton közlekedtek az autók, de leginkább a megyei utak késői takarítása nehezítette a közlekedést.
A Kalonda-tetőn már korán reggel baleset történt, az Árvátfalva és Boldogfalva, illetve a Kányád és Miklósfalva közötti útszakaszon autók csúsztak az árokba, a Baknya-tetőn három kamion akadt el a hóban, torlódás alakult ki. A városban, noha korán elindultak a városháza hótakarító gépei, délben a városközpontban még nyomát se lehetett látni a takarításnak. Vidéken nem ijedtek meg a hótól, az országutak nagy része már „fekete”.
György Sándor, Kányád polgármestere arról tájékoztatott, hogy kissé nehézkesen indult a hó­el­takarítás, a főúton több autó sáncba csúszott, kisebb koccanások is voltak a Kányád és Miklósfalva közti útszakaszon, mivel a hókotrást vállaló cég először a keresztúri szakaszon végezte el a munkát.

Fotó: Nagyálmos Ildikó

Székelyvarságon nem okozott fennakadást a hó, Tamás Ernő polgármester szerint nagyjából tíz­centis hó hullott, ami arrafelé nem számít kuriózumnak. A községi utak hómentesítését a közbirtokosság rendezi, az önkormányzat sikeresen pályázott a LEADER-nél egy hóekére, ami ma érkezik meg a községbe.
Homoródszentmárton községben a megyei utakat, ha kissé késve is, de sikerült megtakarítani, megsózni. A települések utcáin is folyamatosan kint dolgozik két traktor a hóekével – mondta Nágó István alpolgármester.
A székelyudvarhelyi Helyi Rendőrség arra kéri a lakosságot, hogy takarítsák el a havat a lakóhelyükhöz vagy székhelyükhöz tartozó járdaszakaszon. Ellenőrzi a járdarészek tisztán tartását, és rendellenesség esetén bírságot szabhat ki, amely magányszemélyeknél 25 lejtől 250 lejig, jogi személyeknél 500 lejtől 1000 lejig terjed.

Beomlott a mobil jégpálya sátra
Látványosan összeomlott a csík­szeredai mobil jégpálya sátra a ráhullott hótól. Nagy Attila, a Székelyföldi Jégkorong Akadémiát működtető Mens Sana Alapítvány ügyvezetője a Hargita Népének elmondta: a gondot emberi mulasztás okozta. Kifejtette: az történt, hogy előző nap nem fűtötték ki a sátort belülről, ezért nem tudott róla leolvadni az éjjel hullott hó. Reggel pedig hiába kísérelték meg kifűteni, mert időközben öt-hat kisebb sérülés érte a sátort. Nagyobb kár nem keletkezett, ma este hat óráig várhatóan helyreállítják, és szerdától már rendeltetésszerűen üzemel a mobil jégpálya.

Kiss Előd-Gergely
Nagyálmos Ildikó

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek